Ökörnyál a kerti kórókon — Sylvester Lajos

2010. január 30., szombat, Kultúra

A háromszéki magyarok két évtizeddel ezelőtt egy rokoni társaság kezdeményezésére, kalákás munkával nekiláttak egy olyan építmény létrehozásának, amelyben a nagycsalád biztonságban érezné magát, födelet látna a feje fölött, hogy eső ne verje, hó ne havazza be, legyenek a háznak ablakai, amelyeken kilátni a szomszéd portákra, és legyen ajtaja is, amelyen beléphetnek a melegedni óhajtók vagy látogatók. Lenne ennek a háznak társalkodója is, amely alkalmas lenne arra, hogy meghányják-vessék a család dolgait, s a szomszédokkal a teendőket.

Ez az építmény volt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az RMDSZ.

A kalákás építkezés a vártnál is gyorsabban haladt, vulkanikus eredetű kőből rakott alapzaton emelkedtek, magasodtak a falak, az épület szerkezeti váza olyan erősre sikeredett, hogy ma is biztonságosan tartja a falakat, a mennyezetet és az utólag beépített tetőteret. Mindenki úgy segített az építkezésben, ahogy tudott, volt ott főpallér, de a téglák egyenkénti adogatói is tömegesen jelentkeztek.

Persze, mint minden háznak, ennek is volt, amint pirosba felhúzták, máris füstje. Néha a családtagok is hajba kaptak, az építmény sem mindenkinek tetszett, egyik más irányba tájolta volna az ablakot, mert arra nézve szebbnek vélte a kilátást, a másik az ajtókat tárta volna szélesebbre, a harmadik kiskaput is elképzelt volna a szomszéd telekre, hogy ne kelljen mindig a főútra kikerülni, ha valami közös megbeszélni való akadt.

És voltak természetesen, mint minden családban, ákációskodó elégedetlenkedők is, egyiknek az nem tetszett, hogy nem elég világos a vakablak, a másik más színű huzatot képzelt a paplanra, vita, veszekedés pattanhatott ki azért is, hogy mit süssenek és mit főzzenek mára, mit holnapra és mennyit. Mennyi sót, mennyi borsot tegyenek belé, és leszedjék-e a húslevesről a habot, vagy hagyják elfőni.

Ahogy a család népesedett, s nőttek a gyermekek, a belső civódások a családtagok között egyre sűrűsödtek, az anyós nem jött ki a menyével, az após a vejét korholta, a féltékenységi jelenetek is szaporodtak. Amint valaki átnézett a kerítésen, meggyanúsították, hogy a szomszéd lány lábikrájától fennebb csúszott a szeme, ha valaki a csillagokba nézett, féltékenység robbant ki, hogy csak a vacsoracsillagot bámulja, a másik, az okosabb a Neptunnal való szemezgetést nehezményezte.

Előbb megpróbálták a közös lakás szobáit úgy elosztani, hogy mindenkinek meglegyen a maga lyuka. A fiatalok költözzenek fel a beépített tetőtérbe, az öreg pipázzon és mórikázzon a kandalló melegében.

Aztán ez az idillinek vélt állapot sem vált be. A telek közös volt, ebből a fiatalok s a zsémbesebb, összeférhetetlenebb családtagok részt kértek. És elkezdtek egy toldást, két toldást építeni a házhoz. Kalákás munka már nem nagyon akadt, mert a kalákázók megunták a sok perpatvart, az állandó ricsajt, kárpálódást, gyanakvást, azt, hogy ki kit csapott be, kit csalt meg, kivel fajtalankodott, sőt, már a tolvajlás gyanúját is reptették erre, arra. Mindezt akkora sikerrel, hogy a végén már mindkét tábor kenetes gazemberekként látta a másik csoportot. És nemcsak a rokonok hitték el egymásról, hogy minden rosszra képesek, hanem az utca népe is. Ők pedig egyre inkább belehabarodtak a kölcsönös vádaskodásba, falakat bontattak vissza, szegélyköveket szedtek fel, mert nem tetszett azoknak se a színe, se a visszája. Sőt, dühükben már az istállóban is hányták fel a hídlást, volt, aki a kert végébe helyezte volna el a kaput, s hagyta volna, hogy a főbejárat ott rohadjon, ahol van, mert azon ő többé be nem teszi a lábát.

A házat a toldással együtt kezdte felvenni a gaz, ellepte a gyom, ősszel ökörnyál kezdett szállingózni az elvadult kert fölött, és a romlás zászlóiként lengedeztek a szélben az ökörnyálfoszlányok a kerti kórók rúdjain.

A valamikori kalákások messziről figyelték, hogy mikor omlik össze az egész építmény. Volt, aki visszakérte volna azt a téglát, amelyet kölcsönadott valamikor, mert azt hitte, hogy a település ékessége és szépsége, meleg családi fészek lesz valaha ez a porta.

Nem lett az.

De az épület szerkezeti váza statikailag biztonságos, falai erősek. Modernizálni kellene, a hőpazarlást szigetelőanyagokkal akadályozni, tompítani a zajártalmat, és rávenni a szomszédokat, hogy pihenő napszakokban ne fúrjanak falat, padlót, s ne csapkodják az ajtószárnyakat.

És a régi lemezjátszón is ki kellene cserélni már nemcsak a tűt, hanem a nótákat is.

Hátha így helyreállna a béke, és közösen lehetne kitakarítani az Augiász-istállót.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 330
szavazógép
2010-01-30: Faluvilág - x:

A székelyföldi nemi kultúra töredékeiből — dr. Balázs Lajos

Léstyán Csaba rajza
Erotikus játékok
A kultúra talán legősibb termése a játék. Ennek külön műfaja az erotikus játék, amit az erotikába való paraszti beavatódás egy másik intézményének neveznék. Nemcsak a szabad idő eltöltése, öncélú szórakozás szándéka a vezérelvük, hanem a távlati, a paraszti közösségek szempontjából fontos társadalmi szerepek — apa-anya, szülő-gyermek viszony, komaság, keresztszülőség — megtanulása, begyakorlása.
2010-01-30: Kultúra - x:

Génimport (Sarkos szavak) — György Attila

Ha nagy leszek, lehet, török leszek.
Nemcsak azért, mert így jobb hangulatban gondolok majd Mohácsra, nemcsak azért, mert akkor sikerült volna megvédenem az első világháború elvesztése után is területeimet, és nemcsak azért, mert akkor tiltakozni mernék az izraeli arrogancia ellen.