Hírsaláta

2010. február 3., szerda, Belföld

POLITIKA, IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS, ALVILÁG. Nemcsak Mircea Băsescu szeret az alvilág ismert figuráival barátkozni, őt megelőzően a Bercea Mondialu családjában gyermeket keresztelt Theodor Stolojan (ma már tagadja), Maria Huza, a bukaresti törvényszék elnöke, Nicolae Grădinaru, Olt megye volt prefektusa, Gabriel Diaconu, Slatina alpolgármestere. Figyelemre méltó, hogy Maria Huzát a nagy eseményre elkísérte Lidia Bărbulescu, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács volt elnöke, a Legfelsőbb Semmítőszék elnöki tisztébe javasolt bírája. A Ziare com szerint a Bercea családnak törvénytelen ügyletei fedezésére van szüksége a nagy nevekre. A család ellen jelen pillanatban is 32 ügyészi eljárás folyik.

JÓTÉKONYKODNAK A DEMOKRATÁK. Minden bizonnyal elszégyellte magát a Demokrata-Liberális Párt, hogy kormánya mindössze 50 000 eurót szorított ki a haiti földrengés áldozatainak megsegítésére, majd elhatározta, hogy gyűjtést szervez, és egy negyedet épít — iskolával, templommal, bevásárlóközponttal — Port au Prince egyik külvárosában. A gyűjtést a közszolgálati televízióban vasárnap ejtik meg. (Realitatea)

BIZTATÓ JEL GEOANĂNAK. Ismét Viorel Hrebenciuc lett a képviselőház szociáldemokrata frakciójának vezetője. Győzelmét a Geoană-féle csoport sikereként könyvelik el. (Antena3)

SIETNEK A LIBERÁLISOK. A látszólagos nyugalom ellenére nincs béke a liberális pártban sem, egy csoport kormányra szeretne lépni a demokratákkal, egy másik a szocdemekkel szövetkezve kíván ellenzékben maradni, míg a Crin Antonescu vezette csapat e két hullám között lavírozik, s megpróbálja ellenzékben is megőrizni függetlenségét. Hogy a nagyobb földindulást elkerüljék, már márciusban szabályzatmódosító és tisztújító kongresszust tartanak. (Ziare.com)

ROSSZ ÓMEN. Több mint 150 000 mikrovállalkozás szűnhet meg idén amiatt, hogy jövedelemadó helyett 16 százalékos profitadót kell fizetniük. Tavaly 200 000 vállalkozás szűnt meg vagy függesztette fel tevékenységét a gazdasági válság és az átalányadó bevezetése miatt, ami a munkanélküliség ugrásszerű növekedését vonta maga után. A munkanélküliek száma a 2008. januári 320 000-ről 700 000-re nőtt a tavalyi év végére, ami 2,3-szoros növekedést jelent. Azok a mikrovállalkozások is, amelyek nem termeltek profitot, kötelesek idén legalább 500 eurót fizetni, ugyanis ez az átalányadó alsó határa. (Money.ro)

DRÁGUL A GYÓGYSZER. Április elsejétől gyógyszerdrágulás várható. Az oka: az idei költségvetési törvényben 4,25 lejes euróárfolyammal számoltak, nem pedig 4 lejessel, mint a tavalyiban. A betegeknek áprilistól többet kell fizetniük az ártámogatott gyógyszerekért. Az árkülönbség 10—50 százalék közötti lehet — vélik a gyártók. (Realitatea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2010-02-03: Közélet - x:

Keresztapák (Magasles) - Bogdán László

A szakszervezetek egymillió munkanélkülivel számolnak, kiszámítható tehát, hogy a munkanélküliség tíz százalékra nőhet, ami már önmagában elképesztő helyzetet eredményezhet...
2010-02-03: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Csak a minimális nyugdíjakat emelik
Ebben az évben csak a 350 lejes minimális nyugdíjat emelik az infláció arányában — nyilatkozta Emil Boc miniszterelnök a nyugdíjasok érdekvédelmi szervezeteivel folytatott tárgyalás után. Létrehozzák a Társadalmi Kezdeményezési Alapot, amely költségvetési forrásokból lesz hivatott kiegészíteni azoknak a nyugdíjasoknak a járulékát, akik kicsivel kapnak több pénzt a minimális nyugdíjnál. Jelen pillanatban fedezet csak a minimális nyugdíjak emelésére van — szögezte le a miniszterelnök. A gazdasági fellendülés jeleit mutatja, és néhány hónap múlva, várhatóan áprilisban nyilatkozhatnak majd arról, van-e lehetőség más növelésre.