Hírsaláta

2010. február 4., csütörtök, Belföld

MIT AKAR A MAROSVÁSÁRHELYI TANÁCS? Ügyvé­det fogadott Marosvásárhely tanácsa a Guşă-perhez. Egyetlen szocdem képviselő szavazott a tervezet ellen, a többiek ― beleértve az RMDSZ-eseket is ― rábólintottak. Az ügyvédnek az lesz a dolga, hogy a bíróságon kiálljon a határozat mellett, miszerint az 1989-ben a temesvári forradalmárok közé lövető tábornoknak a Vár sétányon szobrot emeljenek. Ehhez adta voksát ismételten az RMDSZ-frakció, támogatva a szoborállítás mellett kiálló román pártokat Tőkés László ellenében. (Népújság)

FÉLLÁBAS SIKERTÖRTÉNET. Jeffrey Franks, az IMF romániai küldöttségének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a válság áthidalásában Románia sikertörténetként mutatható be, figyelembe véve a kezdeti, sokkal borúlátóbb előrejelzéseket. Franks ennek dacára elismerte, hogy a kormányzati program nem tartalmaz olyan eszközöket, amelyek újraindíthatnák a gazdasági növekedés motorját, ezért az uniós pénzek hatékonyabb lehívására sarkalja a román hatóságokat. Ezeket az infrastruktúra fejlesztésébe, így közvetve munkahelyek teremtésébe kellene fektetni. Franks továbbá a munkanélküliség csökkenésére csak az év végén lát esélyt. (money.ro)

ZAVARTALAN A SZERVKERESKEDELEM. A Sabyc-botrány ellenére zavartalanul kereskednek megtermékenyített petesejtekkel Romániában ― derítette ki a német ZDF televízió. Miután Németországból egyre több terméketlen pár látogat ide mesterséges megtermékenyítésért, a német újságírók inkognitóban kerestek meg bukaresti magánklinikákat, ahol beszélgethettek petesejtdonorokkal és közvetítőkkel. Kiderült, a donorok 200 eurót, a közvetítők 150 eurót kapnak egy megtermékenyített petesejtért, amit aztán 10―15 ezer euróért adnak tovább. (antena3.ro)

NÉPSZAVAZÁST KÉR AZ AKADÉMIA. Verespatak ügyé­ben a lakosságnak kell döntenie, mert az aranylelőhelyeknek stratégiai szerepük van. A Román Akadémia szerint a kormánynak újra kellene tárgyalnia a Roşia Montana Gold Corporationnel kötött szerződést, és az országnak kedvezőbb feltételeket kellene biztosítania, valamint az arany kitermelésénél ciánmentes technológiát kellene alkalmaznia. Hisz ilyen létezik, és olyan bányáknál alkalmazzák, amelyeknek a közelében települések vannak. (Realitatea)

HARMADSZOR IS PRÓBÁLKOZIK. A Boc-kabinet szorgalmasan dolgozik azon a kormányrendeleten, melynek alapján a megyékben működő kormányintézményeket politikai klientúrájának kezére adhatja. Teszi ezt annak dacára, hogy előző két rendeletét az alkotmánybíróság alkotmányossági aggályok miatt elutasította. (Antena3)

NINCS BIZTOSÍTÁSOD, NINCS ÉLETED. Paşcani-ban meghalt egy 36 éves férfi, akinek nyílt lábszártörése volt, de nem operálták meg, és a Iaşi megyei kórházba sem szállították át, mert nem volt biztosítása. A család feljelentette a kórházat, a kivizsgálás folyik.

BÍRÁL A NOBEL-DÍJAS ÍRÓ. Herta Müller bánsági származású német író, a tavalyi Nobel-díj kitüntetettje nyílt levélben bírálta a román hatóságokat amiatt, hogy eltávolították Marius Opreát a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet éléről. Az írónő úgy véli, a kommunista struktúrák e leváltással újabb csatát nyertek. (ziare.com)

BĂSESCU TERVE. Az angol hatóságok aggódnak amiatt, hogy a Traian Băsescu által meghirdetett, Moldáviával szemben alkalmazott állampolgársági törvény értelmében egymillió moldvai köztársaságbeli ember jut be a hátsó ajtón az unió munkaerőpiacára. A statisztikák szerint jelen pillanatban is 600 000 moldáviai dolgozik Európában ― írja a The Daily Express.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 769
szavazógép
2010-02-04: Közélet - x:

Késik a gyermekek oltása

Várhatóan csak február végén fejezik be a 10 és 16 év közötti gyermekeknek szánt A/H1N1 influenza elleni védőoltás klinikai tesztelését, egyelőre harminchat gyermeken végzik a vizsgálatokat, de bizonyos viták miatt leállították ezeket — nyilatkozta a Cantacuzino Intézet igazgatója, Radu Iordăchel.
2010-02-04: Belföld - x:

Belföldi hírek — Farkas Réka

Sztrájkőrséget álltak a tanügyiek
A Spiru Haret Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége körülbelül száz tagja tartott tegnap 11 órától sztrájkőrséget az oktatási minisztérium előtt. Marius Nistor, a Spiru Haret ügyvezető elnöke azt nyilatkozta, hogy más tiltakozási formákra is készülnek, ha a kormány nem vonja vissza a tanügyi elbocsátásokat előíró rendeletét, tüntetéseket szerveznek, befagyasztják a tanévet, szabotálják a vizsgákat — mondotta. A tegnapi tüntetés az első állomása a tervezett tiltakozássorozatnak, a Spiru Haret így kívánja megakadályozni a 2009/114-es sürgősségi kormányrendelet alkalmazását, amely 15 000 tanügyi állás megszüntetését írja elő, és szeretné elérni a 2010/1-es sürgősségi kormányrendelet módosítását, amely a közalkalmazottak egy részének újrabesorolásáról szól.