Sapard-programJön a pénz

2007. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az előcsatlakozási támogatások részeként az utófinanszírozású Sapard-program révén eddig összesen 56 689 188 lej beruházást valósítottak meg Háromszéken — tudtuk meg a kifizetési ügynökség helyi kirendeltségén.

A vidékfejlesztést támogató különböző intézkedéscsomagok olyan beruházások részfinanszírozását tették lehetővé uniós pénzekből, amelyek a mezőgazdasági termékek piaci megjelenését segítették, a vidéki alternatív gazdasági tevékenységet, mezőgazdasági és turisztikai beruházásokat, erdei utak feljavítását. A megyei ügynökség adatai szerint Háromszéken kilencvenhárom projektet találtak támogathatónak, a beruházások összértéke 177 378 320 lej, ami napi árfolyamon 54,4 millió eurót tesz ki. A projektek mintegy felére már az uniós pénz is megérkezett a pályázókhoz (az utófinanszírozási rendszer értelmében a megvalósított beruházás egy bizonyos százalékát utólag fizetik ki), huszonkilenc befejezettnek tekinthető (ez valamivel több, mint 45 millió lejes beruházást jelent), további tizenegy projekt esetében a megvalósítás különböző szakaszainál tartanak a beruházások.

Május folyamán egyébként hat projekt kapta meg a megyei zöld fényt, elsősorban farmok modernizálását, mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlását, tejfeldolgozó bővítését támogatta az Európai Unió.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4105
szavazógép
2007-06-06: Közélet - B. Kovács András:

Kerékkötő polgármesterek

Meglehetősen meggondolkodtató következtetésre jutott ankétunk utóbbi része, amikor a kérdést gyakorlatilag jól ismerő alany kimondta: tizenhét évi folyamatos reprivatizáció, mérhetetlen munka és egyeztetés után a legjobb lenne újrakezdeni az egészet. A múlt század máig nyúló utolsó romániai földreformjáról ennél átfogóbb bírálatot nem is lehetett volna mondani.
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A Munténia fizeti az osztalékot (Kisrészvényesek kinyújtott enyérrel)

Az öt nagy befektetési társaság egyike, a Bukarestben székelő Munténia — ahol háromszékiek tízezrei is részvényesek — június 4-én megkezdte a 2006. évre esedékes osztalék kifizetését.