Sapard-programJön a pénz

2007. június 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az előcsatlakozási támogatások részeként az utófinanszírozású Sapard-program révén eddig összesen 56 689 188 lej beruházást valósítottak meg Háromszéken — tudtuk meg a kifizetési ügynökség helyi kirendeltségén.

A vidékfejlesztést támogató különböző intézkedéscsomagok olyan beruházások részfinanszírozását tették lehetővé uniós pénzekből, amelyek a mezőgazdasági termékek piaci megjelenését segítették, a vidéki alternatív gazdasági tevékenységet, mezőgazdasági és turisztikai beruházásokat, erdei utak feljavítását. A megyei ügynökség adatai szerint Háromszéken kilencvenhárom projektet találtak támogathatónak, a beruházások összértéke 177 378 320 lej, ami napi árfolyamon 54,4 millió eurót tesz ki. A projektek mintegy felére már az uniós pénz is megérkezett a pályázókhoz (az utófinanszírozási rendszer értelmében a megvalósított beruházás egy bizonyos százalékát utólag fizetik ki), huszonkilenc befejezettnek tekinthető (ez valamivel több, mint 45 millió lejes beruházást jelent), további tizenegy projekt esetében a megvalósítás különböző szakaszainál tartanak a beruházások.

Május folyamán egyébként hat projekt kapta meg a megyei zöld fényt, elsősorban farmok modernizálását, mezőgazdasági gépek és felszerelések vásárlását, tejfeldolgozó bővítését támogatta az Európai Unió.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 400
szavazógép
2007-06-06: Közélet - B. Kovács András:

Kerékkötő polgármesterek

Meglehetősen meggondolkodtató következtetésre jutott ankétunk utóbbi része, amikor a kérdést gyakorlatilag jól ismerő alany kimondta: tizenhét évi folyamatos reprivatizáció, mérhetetlen munka és egyeztetés után a legjobb lenne újrakezdeni az egészet. A múlt század máig nyúló utolsó romániai földreformjáról ennél átfogóbb bírálatot nem is lehetett volna mondani.
2007-06-06: Pénz, piac, vállalkozás - Incze Ibolya:

A Munténia fizeti az osztalékot (Kisrészvényesek kinyújtott enyérrel)

Az öt nagy befektetési társaság egyike, a Bukarestben székelő Munténia — ahol háromszékiek tízezrei is részvényesek — június 4-én megkezdte a 2006. évre esedékes osztalék kifizetését.