Belföldi hírek

2010. február 27., szombat, Belföld

Szabadulnak a roncsautóktól

Nagy lendülettel rajtolt a roncsautóprogram Háromszéken — tudósítottunk tegnapi lapszámunkban (Roncstelepi tolongás). A tolongás az egész országra jellemző. Egy hét alatt 10 000 használt gépkocsit szolgáltattak be tulajdonosaik — jelentette be Borbély László környezetvédelmi miniszter tegnap. A tárcavezető elismerte, őt is meglepte az adat, hiszen a kormány alig egy hete indította el a roncsprogramot.

A számok alapján naponta kétezren szolgáltatták be használt autóikat, összességében pedig a 10 000 autó a tavaly egész évben lecserélt gépkocsik számának majdnem egyharmada. Idén hatvanezer használt gépkocsi forgalomból való kivonását tervezi a kormány. Tavaly több mint 32 000 használt gépkocsitól szabadult meg tulajdonosa a roncsautóprogram keretében.

Kilábalni a válságból

Gazdasági konferenciát szervezett a Romániai Magyar Üzleti Egyesület Bukarestben. Winkler Gyula EP-képviselő szerint jelenleg a válságból való kilábalás foglalkoztatja a legnagyobb mértékben az Európai Uniót, ugyanakkor a tudásalapú gazdaság megerősítésére, a zöld gazdaság és a fenntartható gazdasági fejlődés biztosítására is odafigyelnek. Winkler egyetértett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének szerdán az EP plenáris ülésén kifejtett álláspontjával, mely szerint vízválasztó pillanathoz ért az EU most, amikor az európai állampolgároknak kell eldönteniük, megelégednek-e, hogy másodrangú állampolgárok legyenek a kialakuló új világrendben. Az EP-képviselő hangsúlyozta a gazdasági összehangolás fontosságát, és kitért az Európai Valutaalap létrehozásának ötletére is. Figyelmeztette a befektetőket, még mindig nem lehet arról beszélni, hogy Románia kilábalt a recesszióból. Szerinte a válság harmadik szakaszában vagyunk, a munkahelyek krízise megkezdődött.

Jöhetnek a besszarábiaiak

Tegnap érvénybe lépett a Románia és a Moldovai Köztársaság között tavaly megkötött kishatárforgalmi egyezmény. A román—moldovai határ mindkét oldalának ötven kilométeres sávjában élők vízum nélkül léphetik át az országhatárt kishatárforgalmi engedély és érvényes útlevél birtokában. Az engedélyt összesen 361 településen élő, körülbelül egymillió moldovai állampolgár igényelheti. Az egyezmény korábban vita tárgyát képezte a két ország között. A tavalyi moldovai parlamenti választásokig Moldovát irányító kommunista párt az országhatár-egyezmény aláírásától tette függővé a kishatárforgalmi egyezmény megkötését. Előbbit azonban Románia nem akarta aláírni. Áttörést hozott, hogy a választások után Kisinyovban a korábbi ellenzék alakíthatott kormányt.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 433
szavazógép
2010-02-27: Közélet - Hecser László:

Nem jutott új könyvek vásárlására (Barót)

Leginkább a középiskolás diákok keresik fel a baróti Gyulai Líviusz Városi Könyvtárat, de az alkalmazottak és a nyugdíjasok is szívesen olvasnak. Elsősorban a házi olvasmányokat és az iskolai feladatok elvégzéséhez szükséges könyveket kölcsönzik, majd a magyar és világirodalom, illetve a román irodalmi művek és a sikerkönyvek következnek a népszerűségi listán — derült ki az intézmény munkatársai által készített statisztikából.
2010-02-27: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Árvíz Magyarországon
A belvízzel elöntött területek nagysága Észak-Magyarországon már meghaladja a 30 000 hektárt, a következő napok csapadékos időjárása miatt azonban ez tovább emelkedhet — közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztálya tegnap. Az igazgatóság mind a hét belvízvédelmi szakaszán készültséget rendeltek el.