Hírsaláta

2010. február 27., szombat, Belföld

BĂSESCIANIZMUS. Az államfő leghűségesebb hívei új fogalmat kívánnak meghonosítani a román politikai közbeszédben, a băsescianizmust, mely szerintük olyan magasabb rendű államigazgatási és szervezési eszmekör, melyet legalább a Demokrata-Liberális Pártnak át kellene vennie és életbe kellene ültetnie. Az elmélet szószólója Sever Voinescu képviselő, az államelnök egyik bizalmasa. (Realitatea)

BEBETONOZTÁK MAGUKAT. A Boc-kormány ma már elmozdíthatatlan, a parlamentben az ellenzék száma napról napra csökken, a régi híres 322-ről 247-re apadt, és az átáramlás a Gabriel Oprea vezette függetlenek csoportjába nem állt le.

FUTNAK ROMÁNIÁBÓL AZ ORVOSOK. Négyezer orvos vállalt munkát külföldön az elmúlt két évben, mert itthon alacsony a fizetésük, és rosszak a munkakörülmények. A Pro TV szerint a romániai orvosok leggyakrabban Franciaországban, Spanyolországban, Németországban és Nigériában vállalnak munkát, hiszen ezekben az országokban tízszer nagyobb a bérük. A statisztikai hivatal szerint 50 000 orvos van Romániában.

FULLASZTÓ ÁLLAMADÓSSÁG. Románia állami adóssága tavaly közel 40 milliárd lejjel nőtt, elérte a GDP 29,29 százalékát, ez a 2008-as 21,8 százalékos arányhoz képest 8 százalékpontos növekedés — derül ki a pénzügyminisztérium adataiból. A tavalyi év folyamán az állami adósság 109,75 milliárd lejről 148,05 milliárd lejre nőtt. Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap küldöttségének vezetője január végén azt nyilatkozta: az állami adósság nem jelent veszélyt Románia számára, ha sikeresen alkalmazzák a pénzügyi konszolidációs politikát, amelynek révén a GDP 5,9 százalékára csökkentik idén az államháztartási hiányt, majd később a maastricht-i egyezmény értelmében 3 százalék alatt tartják. (Paprika Rádió)

BETEG-E TRAIAN BĂSESCU? Eddig csak Vadim Tudor állította azt, hogy Traian Băsescu államelnök súlyos beteg. Csütörtökön este az Antena3 televízió vitaműsorában is szó esett erről. Pontos információja senkinek nincs, csak találgatnak, de jó lenne az európai szokásrend szerint orvosi jelentéssel cáfolni vagy igazolni a felvetést.

KEVESEBB KÓRHÁZMENEDZSER IS ELÉG. Nem elbocsátás, csak tisztségüktől való megfosztás fenyegeti az ország 577 kórházmenedzserét. A Cseke Attila egészségügyi miniszter által bejelentett intézkedés a helyettes igazgatói tisztségek felszámolását irányozta elő. A kórházmenedzseri tisztségek számát országszinten 2069-ről 1492-re csökkentenék, amivel havi egymillió lejt takarítanának meg. Cseke Attila egészségügyi tárcavezető szerint gyakran egy kevesebb mint négyszáz ágyas kórházban hat vezető tisztség van, négyszáz ágy felett pedig tíz. (Antena3)

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 431
szavazógép
2010-02-27: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Árvíz Magyarországon
A belvízzel elöntött területek nagysága Észak-Magyarországon már meghaladja a 30 000 hektárt, a következő napok csapadékos időjárása miatt azonban ez tovább emelkedhet — közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztálya tegnap. Az igazgatóság mind a hét belvízvédelmi szakaszán készültséget rendeltek el.
2010-02-27: Közélet - Iochom István:

Visszaszolgáltatják a moziépületeket – Kézdivásárhelyen

Bokor Tibor háromszéki honatya az elmúlt évben kétszer is interpellációt nyújtott be a művelődési minisztériumhoz, amelyben kérte a kézdivásárhelyi volt Petőfi mozi visszaszolgáltatását a helyi önkormányzatnak. Indoklása szerint a 2008-ban megjelent 303-as törvény értelmében az Országos Mozivállalat köteles visszaadni az egykori Petőfi mozit a városnak, amennyiben a helyi önkormányzat megteszi a szükséges lépéseket ennek érdekében.