Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csendélet csata előtt

2007. szeptember 5., szerda, Máról holnapra
Nem volt sem törvény-, sem sorsszerű, hogy az RMDSZ közel tizennyolc éves létezése alatt olyannyira elidegenedjék, eltávolodjék választóbázisától, hogy most, az EP- és az azt követő választások küszöbén az erdélyi magyar civil szervezetek egy részének Tőkés László vezetésével sokhetes és -fordulós tárgyalással sikerüljön esetleg feloldania ezt a torz, pártként működő, kisebbségi egyesületként bejegyzett, önmagát érdekvédelmi ernyőszervezetként meghatározó képződményt. Nem tett jót az RMDSZ-nek, hogy sem pártként, sem szövetségként nem próbálta magát megújítani.

Azok a kis kozmetikai műveletek, amilyeneket épp most is végre akarnak rajta hajtani, nem a lényeget, a belső konstrukciót változtatnák meg, nem tennék korszerűbbé, nyitottabbá és nyíltabbá, hanem csupán néhány pörsenését nyomnák ki. Az a pályázási rendszer, melyet jó ideje minden funkció, egyszerű testületi hely betöltésénél alkalmaznak, valójában csak az önköreikből kikerült akarnokok útját teszi könnyűvé, s kiesnek továbbra is a szervezet minden fórumáról azok, akiket a választók, tehát maga a magyarság juttatna pozícióba. Tisztán látszik, az RMDSZ nem is akarja önmaga reformját. Igen jól megvannak ebben a felépítésben, szűk köreik gazdasági és politikai ambícióit is teljesíteni tudják, legalábbis amíg kormányon vannak, miközben lelkük mélyén azért sejtik, hogy sokáig ez a helyzet már nem tartható fenn. Elveszítette a szövetség a román politikában jó ideig elismert tisztaságát, s ezzel párhuzamosan a magyarság bizalmát. Ennek szele csapta meg őket, s kezdtek Tőkésékkel tárgyalni. Tudjuk, forradalmi átalakulásra nem számíthatunk, hisz a revolúciók ideje lejárt, de az a bizonyos rendszerváltás — amit Tőkés László követel — létrejöhetne, ha az RMDSZ és külső ellenzéke valóban létrehozná az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot. Ezzel ugyanis véget lehetne vetni Markó Béla, az Állandó Tanács és SZKT-nak nevezett szavazógép zavartalan működésének, civil kontroll alá lehetne vonni ezt a megkövesedett és kevesek érdekeit szolgáló pártszerűséget, s talán az utolsó perceben ugyan, de vissza lehetne állítani a magyarság viszonylagos egységét. Viszonylagosat kell mondanunk, mert Tőkésék mögé sem állt be minden hazai magyar, ha kiegyeznének, most már közösen kellene újra megnyerniük az elit értelmiséget, a fiatalokat, a szakmai szervezeteket és egyenként sok-sok magyart.

De még semmi sem biztos, sem a közös jelöltlista, sem az egyeztető kerekasztal létrejötte. Nagy érdekeket és emberi hiúságokat kell a (magas) tárgyaló feleknek legyőzniük.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 244
szavazógép
2007-09-05: Közélet - Farkas Réka:

Lesz-e közös lista? (Markó—Tőkés egyeztetés)

Holnap délben 12 órakor Kolozsváron találkozik Tőkés László és Markó Béla. A megbeszélés központi témája a további együttműködés, illetve a közös EP-listaállítás. Ez lesz az utolsó alkalom, amikor megszülethet a megállapodás, mert az RMDSZ döntött, szeptember 8-án az SZKT véglegesíti jelöltlistáját. A szövetség vezetői formai okokra hivatkoznak, és azzal érvelnek, időre van szükség a dokumentumok összeállításához, hogy a szeptember 24-i határidőig leadhassák jelöltlistájukat.
2007-09-05: Közélet - Szekeres Attila:

Büntetéssel ­fenyegetőznek (Visszaszolgáltatás)

A prefektus ismételten felhívta a polgármesterek figyelmét, hogy gyorsítsák fel a visszaszolgáltatást. György Ervin többször is fenyegetőzött büntetéssel, de nem tette meg. Most sem ő fogja, hanem a restitúciót ellenőrző országos hatóság, mely e hónapban újrakezdte az ellenőrzést, a megyébe is meg fog érkezni, s a hivatal a statisztika alapján szúrja ki áldozatait.