Háromszéki burgonya a tőzsdén

2007. szeptember 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Rendkívüli vállalkozásba vágtak a nagyobb háromszéki burgonyatermesztők, a sepsiszentgyörgyi terminálon keresztül ma 12 órakor kerül sor az első tőzsdei kísérletre, melynek során 150 tonna első osztályú burgonyát próbál értékesíteni a kézdivásárhelyi Agricom és Biofarm, illetve a zabolai Prius cég.

Ha a tőzsdén ma nem kerül vevő a háromszéki burgonyára — ettől azért tartani lehet, mert az első hasonló kísérlet az országban —, az árut jövő héten ismét felkínálják. A burgonya értékesítése tervek szerint heti rendszerességgel történne a bukaresti árutőzsdén.

A tőzsdei értékesítés a burgonyatermesztők helyi egyesülete és a bukaresti Román Árutőzsde (BRM) vezetősége által lefektetett minőségi követelmények teljesítésével történik. Eddig a megyei terminálon keresztül a tőzsdéhez csatlakozott a kézdivásárhelyi Biofarm, Agrogym, Agrico-m, a csernátoni M&P Agro, illetve Timate, a zabolai Prius, a kovásznai Fluss, valamint a szörcsei Agroinvest. A több hónapos tárgyalások lebonyolításában és a tőzsdei terminál felállításában szerepet vállalt a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ennek székhelyén működik a terminál is. A kamara szerint a kistermelőknek is lehetőségük nyílik a tőzsdei értékesítésre a már csatlakozott nagyobb cégeken keresztül.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a krumpli hozama negyven százalékkal lesz kisebb, mint tavaly, s a termelők magasabb áron értékesíthetik a termést, mely nem marad a nyakukon. A burgonyatermesztők egyesülete távlatilag azt szeretné, hogy rendszerezetté váljék a piac, biztosítsanak nagyobb átláthatóságot a közbeszerzésnél, és az ár alakulásában a minőség is szerepet játsszék.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium adatai szerint a burgonyaszedés megkezdődése mérsékeli a piaci (kiskereskedelmi) árakat, melyek múlt héten helyenként elérték a kilónkénti három lejt is. A felső árhatár 2,50 lejre jött vissza, az azelőttihez képest 7—32 százalékkal esett az ár Bákó, Brăila, Krassó-Szörény, Kolozs, Hunyad, Maros és Suceava megyében, viszont 6,6—20 százalékkal drágítottak Dâmboviţa, Dolj, Prahova és Tulcea megyében. Burgonya szempontjából Dâmboviţa, Gorj és Má­ramaros megye piacai továbbra is a legdrágábbak közé tartoznak, ahol 1,2—2 lejért lehetett megvásárolni kilóját, de a legdrágább Brassó, ahol 1,8—2,5 lejt is elkérnek érte. A piaci ár Beszterce-Naszód, Ialomiţa, Vaslui megyében 80 bani és 1,30 lej között mozgott. A Háromszéket járó alkalmi felvásárlók ötven-hatvan banit ajánlanak egy kiló krumpliért, s a terménycsere is a háromszéki kistermelőnek hátrányos, ha több pityókát ad oda egy kiló kukoricáért, melynek átlagos felvásárlási ára a minisztériumi táblázat szerint áfa nélkül júliusban 86 bani volt (tavaly ugyanebben a hónapban 32 bani). A kukoricánál a következő két hétre drágulást, a krumplinál további árcsökkenést jósolnak. Egyébként a minisztériumi adatok szerint idén júliusban a piacokon a krumplit átlagban 1,54 lejért árusították, tavaly ugyanebben a hónapban még hatvan banit jegyeztek, ami majdnem kétszeres áremelkedést jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2007-09-05: Közélet - Hecser László:

Barót Vajdaságra tekint

A Barót testvértelepülésével, Párkánnyal is kapcsolatot fenntartó Törökbecse meghívására Nagy István polgármester meglátogatta a vajdasági kisvárost. Az ismerkedés ősszel folytatódik, amikor testvértelepülési szerződéskötés lehetőségét is felvetik.
2007-09-05: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Új hulladékgyűjtők Sepsiszentgyörgyön

Egyelőre mindössze tizenöt pár új, méretes konténert szerzett be a megyeszékhely tisztaságáért felelős Tega Rt., ezeket a forgalmasabb intézmények és lakókörzetek mellé helyezik ki. Kettő már látható a központi piac mögött: az embermagasságú, kék dobozba a papírt, a sárgába a műanyagot kell dobni — rá is van írva, de a nyílás alakjából is rájöhet mindenki.