Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírbörze

2010. március 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Derűlátó pénzügyminiszterek

Több derűlátó nyilatkozat hangzott el európai pénzügyminiszterek részéről a görög kilátásokat illetően tegnap Brüsszelben. Az euróval fizető tizenhat uniós ország pénzügyminiszterei hétfő este tárgyaltak a fizetési nehézségekkel szembekerült Görögországról, az EU mind a 27 tagállamának pénzügyminiszterei pedig tegnap délelőtt kezdődött tanácskozásukon tűzték napirendre az Athén által hozott egyensúlyjavító intézkedéseket.

Mérséklődött a tizenkét havi infláció

Az Európai Unióban 1,4 százalékra mérséklődött az éves infláció februárban a januári 1,7 százalékról. Az uniós statisztikai hivatal adatai szerint Lettország volt a legjobb helyzetben, ahol 4,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak februárban az egy évvel korábbihoz képest. A lista legvégén Magyarország áll 5,6 százalékos tizenkét havi inflációval. Az euróövezetben 0,9 százalék volt a tizenkét havi infláció februárban a januári 1,0 százalékot követően. Az euróövezetben és az egész EU-ban 0,3 százalékkal emelkedtek az árak februárban januárhoz képest. Az infláció alakulása megfelelt az elemzői várakozásoknak.

Egyben marad a magyar vasút

Lekerült a napirendről a Magyar Állami Vasutak (MÁV) csoport szétbontása személyszállító és pályavasút cégre; a vasúttársaság a tervezetthez képest 29 milliárd forinttal mérsékelte 2009. évi veszteségét — olvasható Andrási Miklósnak, a MÁV elnök-vezérigazgatójának tegnap a Világgazdaságban megjelent interjújában. A tervezett 64 milliárd helyett 35 milliárd forint volt tavaly a MÁV Zrt. vesztesége, de a javulás ellenére vészesen csökken a társaság saját tőkéje, így az év végén állami szerepvállalásra lesz szükség. A megoldásról a pénzügyi és a közlekedési tárca szakemberei tárgyalnak. Az elnök-vezérigazgató a lapnak elmondta, hogy megfontolandó a későbbiekben az árufuvarozás újbóli felépítése, de nem feltétlenül a MÁV-on belül. Az áruszállításban különösen nagy előrelépés az lenne, ha Magyarországot szemelnék ki uniós tranzitállamnak a széles nyomtávú vasút európai uniós kibővítésében gondolkozó kazah, orosz és kínai vasúttársaságok.

Kína száz éve

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök vasárnap visszautasította a kínai nemzeti valuta felértékelésének erőszakos követelését, miközben árfolyamreformot és növekvő importot ígért. Ven elítélte a protekcionizmust, s vállalta, hogy másokkal együtt küzd az éghajlatváltozás ellen. Szavai szerint Kínának még legalább száz évre van szüksége ahhoz, hogy modern országgá váljék. A kormányfő azt is leszögezte, hogy Kína soha nem fog hegemóniára törekedni a világban.

Mobiltelefon a munkavállalók ellenőrzésére

A felhasználó mozgásainak felismerésére képes mobiltelefont fejlesztett ki a japán KDDI telekommunikációs vállalat, remélve, hogy az új mobil hatékony eszköz lehet a felügyelet nélkül hagyott alkalmazottak ellenőrzésére. Az új mobiltelefonban nem kamerával vagy mikrofonnal ,,kémkednek", hanem a hordozható elektronikai eszközöknél már jól bevált gyorsulásérzékelőt használják a különféle mozgások megkülönböztetésére. A gyorsulásmérőből származó adatokat a telefon egy nagyobb teljesítményű szerverre küldi, amely a speciális analitikai szoftverrel még azt is képes megkülönböztetni, ha létrára mászik, vagy éppen padlót súrol a különleges telefon tulajdonosa. A KDDI fejlesztésének korábbi változata a gyaloglás, illetve a kocogás intenzitása mellett meg tudta különböztetni, hogy a tulajdonos vagy valaki más tartja kezében a telefont. Az újabb készülék a fejlett szoftvernek köszönhetően képes az összetettebb mozgások felismerésére, például egy takarító derekára erősítve meg tudja mondani, hogy súrol, söpör, felmos, gyalogol, vagy éppen a szemetesvödröt üríti. Az eszköz gyakorlati használatáról megoszlanak a vélemények. Emberi jogokkal foglalkozó jogászok szerint a technológiai fejlesztéseknek nem az emberek utáni kémkedést, hanem a mindennapi élet jobbá tételét kellene szolgálniuk. (MTI—i.)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2010-03-17: Pénz, piac, vállalkozás - Csinta Samu:

Képzéssel a szórványosodás ellen (Tizenöt éves az Amőba Alapítvány)

Fennállásának 15. évfordulóját ünnepli a sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány, amely a korszerű ismeretek terjesztését, a tudás megalapozását helyezi tevékenysége középpontjába. Ezáltal kíván hozzájárulni a háromszéki magyar közösség gazdasági megerősödéséhez, értékeinek kibontakoztatásához, a tudásalapú társadalomhoz.
2010-03-17: Múltidéző - Sylvester Lajos:

Tuzson János honvédőrnagy szobra Kézdivásárhelyen

Koszorúk az őrnagy szobránál
Az idei háromszéki szabadságharcos évfordulófüzér programjaiban is különleges színt képviselt Tuzson János honvédőrnagy szobrának leleplezése Kézdivásárhelyen. Vetró András szobrászművész alkotása felavatásának különlegessége, hogy magánszemély, a legendás hírű Tuzson őrnagy vérségi leszármazottja, Tuzson Csaba és felesége, Póka Erzsébet saját költségén állíttatta.