Nemzeti összetartozás napjaKárpát-medencei támogatás

2007. június 6., szerda, Világfigyelő

Különböző hangsúlyokkal, de támogatják a nemzeti összetartozás napjáról szóló esetleges törvényjavaslat ötletét a határon túli magyar politikai erők vezetői, ám Markó Béla kételkedik abban, hogy éppen a Trianon-évfordulót kellene ilyen nappá nyilvánítani.

Az RMDSZ elnökét az MTI annak kapcsán kérdezte Bukarestben, hogy hétfőn Németh Zsolt, a budapesti külügyi bizottság fideszes elnöke bejelentette: a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy a trianoni békeszerződés aláírásának emlékére június 4. legyen a nemzeti összetartozás napja.

Mivel az RMDSZ-en belül még nem foglalkoztak e témával, így Markó Béla személyes véleményeként elmondta: a nemzeti összetartozás érzését valóban különböző eszközökkel kell erősíteni. Ehhez az is hozzájárulhat, ha ennek az ügynek lenne egy napja. Ilyen értelemben tehát ez jó kezdeményezés ― mondta az RMDSZ elnöke, hozzáfűzve: ,,Nagyon erős kételyeim vannak viszont azzal kapcsolatosan, hogy éppen Trianon évfordulóját kell-e a nemzeti összetartozás napjává nyilvánítani, hiszen ez számunkra gyásznap."

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) nem utasítja el a Fidesz és a KDNP törvényjavaslatát. Csáky Pál, az MKP elnöke elmondta: pártjának véleménye ,,összességében pozitív, nem elutasító, jó lenne azonban, ha a magyar törvényhozás politikai pártjai között ebben a kérdésben konszenzus születne".

Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke támogatásáról biztosította a javaslatot. Hozzátette: fontosnak tartaná, ha a magyar parlamenti pártok között egységes álláspont alakulna ki a kérdésben, és nem napi politikai célokat szolgálna a kezdeményezés. Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke szimpatikusnak nevezte a javaslatot. Úgy vélekedett, hogy sokuk számára emléknap lehetne, ha megfelelő törvényes keretben és tartalommal állami megemlékezésként tartanák meg a nemzeti összetartozás napját, amelyet szerinte érdemes lenne évente megrendezni. ,,Ezer százalékkal támogatja" a javaslatot a legfiatalabb vajdasági magyar párt, a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnöke. Rácz Szabó László szerint az emléknap akár munkaszüneti nappal egybekötött megemlékezés vagy nemzeti gyásznap is lehetne. Szintén üdvözölte a kezdeményezést a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Páll Sándor.

, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke támogatásáról biztosította a javaslatot. Hozzátette: fontosnak tartaná, ha a magyar parlamenti pártok között egységes álláspont alakulna ki a kérdésben, és nem napi politikai célokat szolgálna a kezdeményezés. , a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke szimpatikusnak nevezte a javaslatot. Úgy vélekedett, hogy sokuk számára emléknap lehetne, ha megfelelő törvényes keretben és tartalommal állami megemlékezésként tartanák meg a nemzeti összetartozás napját, amelyet szerinte érdemes lenne évente megrendezni. ,,Ezer százalékkal támogatja" a javaslatot a legfiatalabb vajdasági magyar párt, a délvidéki Magyar Polgári Szövetség elnöke. szerint az emléknap akár munkaszüneti nappal egybekötött megemlékezés vagy nemzeti gyásznap is lehetne. Szintén üdvözölte a kezdeményezést a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, .
Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 272
szavazógép
2007-06-06: Világfigyelő - x:

Viharfelhők a G8-csoport csúcsértekezlete előtt

Meglehetősen kedvezőtlen előjelek és rendkívüli biztonsági intézkedések közepette kezdődik ma a németországi ― Rostock mellett lévő ― Heiligendammban a hét legfejlettebb ipari államból és Oroszországból álló G8-csoport háromnapos csúcsértekezlete.
2007-06-06: Közélet - Mózes László:

Fahulladékért bírságoltak Kovásznán

Nyolc teherautónyi fűrészkorpát és más hulladékot juttatott a Kovászna patakába egy helybeli fafeldolgozó vállalat, ezért 30 000 lejes bírságot róttak ki — közölte tegnap a környezetvédelmi világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón Kovács István, a megyei környezetőrség vezetője.