Belföldi hírek

2007. szeptember 7., péntek, Belföld

Lehet regionális átszervezés

Románia regionális átszervezése az ország belügye, és nem az unió feladata ― jelentette ki tegnap a román parlamentben José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke ,,A közigazgatási és regionális reform kizárólag az állampolgárokra és az állami hatóságokra tartozik, még akkor is, ha a strukturális alapok miatt szükség van bizonyos egyeztetésekre az európai intézményekkel" ― fogalmazott az EB elnöke Márton Árpád RMDSZ-képviselő kérdésére.

Lemondott Dan Voiculescu

A Konzervatív Párt elnöke azt nyilatkozta, azért vonul vissza a szenátusból, mert nem sikerült teljesítenie a választópolgároknak tett ígéreteit. Dan Voiculescu korábban már bejelentette: lemond szenátusi tagságáról, ha nem kap politikai támogatást tervei megvalósításához. Dan Voiculescu elképzeléseit nem támogatta sem a miniszterelnök, sem az RMDSZ. Lemondását azután jelentette be, hogy tárgyalt a Szociáldemokrata Párt elnökével, Mircea Geoanăval.

Áldozatokat követelt az árvíz

Öten életüket vesztették, ketten pedig eltűntek a szerdai moldvai áradásokban. A legnagyobb károk Vrancea és Galaţi megyében keletkeztek. Árvíz volt Bákó és Vaslui megyében is. A legsúlyosabb helyzet a fontos vasúti csomópontban, Tecuci városában alakult ki: a város mintegy száz utcáját öntötte el a Tecucel folyó, szünetel az áramszolgáltatás. Több száz embert ki kellett telepíteni, egyesek a házak padlásán húzták meg magukat. Az árvizet a helyszínen tegnap megtekintő Tăriceanu miniszterelnök a rendőrség munkáját kritizálta, mondván: a hatóságok nem léptek fel a kellő időben. A város ivóvizet, élelmiszert és gázolajat kap segélyként. A térségben összesen 250 település maradt áram nélkül, Bârlad városában nincs ivóvíz. A katasztrófavédelem és a csendőrség továbbra is készültségben van.

Bekeményít az SZDP

Kizárják a pártból azokat az SZDP-s honatyákat, akik nem szavazzák meg az alakulat által benyújtandó bizalmatlansági indítványt — jelentette be Victor Ponta alelnök A képviselő ugyanakkor elmondta, ő már befejezte a rá eső részt a bizalmatlansági indítvány megszövegezésében, és úgy véli, hogy kollégái is meg lesznek a részükkel annak érdekében, hogy a dokumentumot szeptember 10-én benyújthassák. Ponta elmondta, az indítvány a 2004-től mostanig terjedő kormányzási időszakra vonatkozik, rámutatott, hogy például a mezőgazdasági problémák még az előző miniszter, Gheorghe Flutur idejében kezdődtek el, Decebal Traian Remeş idején csak fokozódtak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2007-09-07: Közélet - Farcádi Botond:

Ökuménia és önvizsgálat (Jegyzet)

Óriási botránnyal kezdődött Nagyszebenben a harmadik Ökumenikus Európai Nagygyűlés: több magyar fiatalt a rendőrök őrizetbe vettek, koholt vádak alapján több óráig kihallgatták őket, ráadásul a szervezők a magyar református delegáció szemére vetették, hogy a magyar tánccsoport a megengedettnél hosszabb műsort tartott, így késést okozott.
2007-09-07: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Tisztavatás a Szent Korona nélkül
Az SZDSZ üdvözli, hogy a kormány felül akarja vizsgálni a rendőr-, határőr- és katonatisztek avatási szertartásán alkalmazott jelképeket és külsőségeket, köztük a Szent Korona másolatának megjelenését — közölte a Liberális Párt frakcióvezető-helyettese. Gusztos Péter két héttel ezelőtt írásbeli kérdéssel fordult Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz, akitől többek között arra kért választ, bír-e bármilyen közjogi funkcióval a Szent Korona, és mi indokolja, hogy másolata a tisztavatáskor is jelen van, valamint összeegyeztethető-e ez a gyakorlat a miniszterelnök által sokszor hangoztatott, és a kormányprogramban is hangsúlyosan megjelenő köztársasági eszmével. Az igazságügyi és rendészeti miniszter szerdai válaszlevelében megerősítette az SZDSZ álláspontját, hogy a Szent Koronának semmiféle közjogi szerepe nincs.