Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Oszama bin Laden beszédet intéz az amerikaiakhoz szeptember 11-én

2007. szeptember 8., szombat, Világfigyelő
Hamarosan újabb videofelvételen jelentkezik Oszama bin Laden; az al-Kaida nemzetközi terroristahálózat vezetője beszédet intéz az amerikai néphez a 2001. szeptember 11-i terrortámadások hatodik évfordulója alkalmából — jelentette be a terrorszervezet médiarészlege.

Az asz-Szahab internetes oldalán bemutatott egy állóképet a videofelvételből, amelyen bin Laden felemelt mutatóujjal látható szónoklás közben. Az asz-Szahab várhatólag három napon belül hozzáférhetővé teszi az újként beharangozott videofelvételt. Az utolsó bin Laden-video 2004. október végén, az amerikai elnökválasztás elé időzítve jelent meg. A terroristavezér azóta csak hangfelvételeken üzent híveinek; legutóbb tavaly nyáron, amikor is fogadkozott, hogy az al-Kaida az egész világon harcolni fog az Egyesült Államok ellen. A felbukkanása közötti hosszú időközökben jobbkeze, az egyiptomi Ajman az-Zavahri rendszeresen jelentkezett video- és hangfelvételeken. Oszama bin Laden és Zavahri feltételezések szerint Afganisztán és Pakisztán határvidékén bujkál a hegyekben. Amerikai vezérlettel 2001 ősze óta kutatnak utánuk, azóta, hogy megbuktatták a bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálib rendszert.

A CNN hírtelevízió tegnap megerősítette, hogy az amerikai kormány megszerezte és tanulmányozza a videofelvétel másolatát. A hírtelevízió szakértője szerint a terrorfőnök videója nyilvánvalóan propagandacélt szolgál: bin Laden igyekszik fenntartani azt a látszatot, hogy személye és szervezete fontos szerepet játszik a nemzetközi politikában. A CNN megszólaltatta Michael Chertoff belbiztonsági minisztert, aki szerint Amerikát nem fenyegeti közvetlen terrorveszély. A CNN telefonos gyorsfelmérése szerint az amerikaiak 54 százaléka nem hisz abban, hogy valaha is sikerül megtalálni a feltehetően Afganisztán és Pakisztán határtérségében, a hegyekben rejtőző terrorvezért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1156
szavazógép
2007-09-08: Közélet - x:

Petőfiék házasságának 160. évfordulója

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házasságkötésének 160. évfordulóját ünneplik ma a Szatmár megyei Erdődön, a Petőfi-emlékműnél.
2007-09-08: Világfigyelő - x:

Szlovák—magyar megbékélési dokumentumot kezdeményez az MKP

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) arra készül, hogy közös megbékélési dokumentum elfogadását javasolja a szlovák és a magyar parlamentnek. A párt azt szeretné, hogy a Közösen és őszintén című nyilatkozatot május 8-án, Európa napján fogadják el. Azt reméli, hogy ezzel a múltbeli sérelmek felemlegetésének végére pontot lehet majd tenni.