A búsképű lovagtól CarmenigLengyel plakátkiállítás Szentgyörgyön

2010. április 17., szombat, Kultúra

Elöljáróban annyit: a Lengyel Kulturális Intézet a spanyol témákra reflektáló lengyel plakátok gyűjteményének bemutatásával a képtárban igazi kulturális csemegét kínál az érdeklődő nézőknek. Az tudható, hogy a hatvanas évektől az élvonalbeli lengyel grafikusok jelentékeny részének érdeklődése fokozottan a plakát felé fordult, ekkor lett a lengyel plakátművészet világhírű. A mostani, spanyol témákat ábrázoló plakátokból készült válogatás mutatja, nem is alaptalanul.

A plakátok a hispán mitológia különféle alakzatainak, motívumainak, legendahőseinek, személyiségeinek beemelésével mutatja azt a különben vonzó és izgalmas képet is, amit Hispánia torreádoraival, Don Quijotéval, a Carmennel vagy a huszadik századi képzőművészet olyan jelentékeny s szintén vonzóan izgalmas legendáriumokat teremtő képviselőinek szerepeltetésével — mint például Pablo Picasso vagy Salvador Dalí — a lengyeleknek egyáltalán jelent.

A plakát, funkciójából következően, mindig reklámorientált, a plakátok legjobbjai, amellett, hogy felfoghatóak az alkalmazott grafika remekműveinek, mindig egy művelődési eseményt (is) reklámoznak, egy operabemutatót, a spanyol témájú Carment (a legtöbb plakát ezen opera vélhetően különféle bemutatóira készülhetett), egy Goya-, Dalí- vagy Picasso-kiállítást, azokat a kulturális eseményeket, amelyek a hispán mitológiában külön legendáriumot alkotó irodalmi hősök, elsősorban Don Quijote köré szerveződnek. Mert a Búsképű lovag is szerepel ezeken a plakátokon, s természetesen a hispán nemzeti sport, a bikaviadal két állandó hőse is: a torreádor meg a bika, és a másik két legendás nemzeti hős, az irodalomban is megjelenő Don Juan és Don Carlos.

Janus Kapusta Carmen-plakátján az őrjöngő tömeg fölött az óriás bika egy palota felső szintjéről tör ki, szarvával és hatalmas fejével széttördelve a dór oszlopokat, Viktor Sadowski A spanyol könyvtár című plakátján egy különös alak látható, előtte könyvlegyező, ami eltakarja arcát, míg a Don Juan-fej a maga titokzatosságával szinte koncentrálja a Don Juan-képzeteket. Andrzej Pagowski lebegően játékos, Carmencita című plakátján a bika csak háttérben, és az őt ingerlő vörös lepel egy hölgy előtt vibrál.

Külön kell szólni még két művész különféle plakátjairól, már csak azért is, mert látásmódjuk hihetetlenül egységes. Marian Nowinski nagy témája a ló, amely különféle kulturális eseményeket népszerűsítő plakátjain különféle állatokká tűnik át, lásd például a titokzatos ló-gyereket, vagy a kutya(farkas?)-madár egymásba átfolyása, folytatódása rendkívül megragadó… A másik művész, akinek plakátjai hihetetlenül erős atmoszférát sugároznak, s épp ezért művei hatása alól nehéz szabadulni: Stasys Eidrigevicius. Goya-koponyája a maga enigmatikus jelképeivel önmagában is a kiállítás egyik mintadarabja, szinte összefoglalja azokat a mito-témákat, amelyek Hispániáról Polóniában élnek és hatnak. Vagy a Spanyol művészet című plakátja, amelyen egy alak vonszolja magát bizonyára előre, hátán egy fura alakú dobozzal, amelynek két vége nyitott, s egy-egy kéz kandikál ki, mintegy fügét mutatva a nézőknek. Kifejező és szellemes Mieczyslaw Górecki Picasso-plakátja is, ahol a tréfás kedvű, hecceiről ismert művész épp halántékára fest egy újabb szemet magának, hogy láthasson minket. Közben fintorog is, ha már lát, ez azt is bizonyítja, hogy nincsen kimondottan elragadtatva tőlünk… Amire bizonyára meg is van minden oka.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 330
szavazógép
2010-04-17: Kultúra - Varga Melinda:

Irodalmi Karaván Székelyföldön

FOTÓ: TÓTH LÁSZLÓ (SZÉKELY ÚJSÁG)
Rendhagyó irodalmi rendezvénytől volt hangos Kézdivásárhely, Szé­kelyudvarhely, Csíkszereda és Gyergyó­szentmiklós a hét végén. A költészet napja alkalmából négy felvidéki alkotó, Balázs F. Attila, Hudák Katalin, Pénzes Tímea és Szalay Zoltán tartott író-olvasó találkozót a fentebb említett városokban.
2010-04-17: Gazdaság - Csinta Samu:

Egyelőre az alagutat sem látni (Brassó—Comarnic autópálya: teljes fiaskó)

Úgy tűnik, hogy még sokáig torlódnak az autók a Prahova völgyében
Összedőlt a legnagyobb hazai közlekedési jellegű infrastrukturális beruházási terv: három nappal a finanszírozás bemutatása előtt a Vinci-Aktor francia—görög cégkonglomerátum által létrehozott Kárpátok konzorcium képviselői bejelentették: visszalépnek a Brassó és Comarnic közötti autópálya-szakasz megépítésétől.