Háromszéki közművelődésKérdések és felkiáltójelek

2010. április 17., szombat, Közélet

Ennyi, kultúrával foglalkozó embert rég nem látott egy helyen — jegyezte meg Ütő Gusztáv képzőművész csütörtök délután a sepsiszentgyörgyi Teinben a Kelemen Hunor művelődési miniszter által szervezett találkozón. Az egész megye területéről meghívott művelődésszervezők, kulturális intézmények képviselői, irodalmárok, művészek mondhatták el gondjaikat-bajaikat, s elő is adták jócskán.

A tárcavezető már az elején leszögezte, anyagi támogatásra ne nagyon számítsanak, hisz a minisztérium költségvetése kisebb, mint Sepsiszentgyörgyé. Viszont hamarosan megjelenik az Országos Kulturális Alap pályázati kiírása, s azt igénybe lehet venni, Klárik Attila személyében magyar tagja is van az elbírálóbizottságnak. Zsigmond Győző egyetemi tanár megjegyezte, korábban ő volt a zsűri tagja, de lemondott a tisztségről, hiszen a testület egyetlen magyar pályázatot sem bírált el kedvezően. Voltak, akik mégis támogatásért esedeztek, de szakmai kérdések is felmerültek. Szőcsné Gazda Enikő néprajzos azt a jogszabályt kifogásolta, mely szerint a múzeumi akkreditációt csak úgy adják meg, ha az állomány egyötödét már digitalizálták. Ez nem tisztességes, tette hozzá, hiszen a kilencvenes években alakult múzeum minden további nélkül megkapja, a Székely Nemzeti Múzeumra valamikor 2200 táján kerülne sor ilyen körülmények között.

Sztáncsuj Sándor régész a leletek elpusztításának megfékezését igyekezett előtérbe tolni, negatív példaként említette a vargyasi református templom építését. Ott Árpád-kori leleteket sértettek meg. Magyarósi Imola művészettörténész a magántulajdonban levő műemlékek tönkretételére hívta fel a figyelmet, például sokan nem megengedett átalakításokat eszközölnek kúriákon. A műemlékek meg nem becsülését igen részletesen tárgyalta Benczédi Sándor műemlékes építész.

Nagy-Kopeczky Kálmán bábszínész a pályázati kiírások átláthatatlanságára, kiszámíthatatlanságára panaszkodott. Jó lenne tudni, hogyan pontoznak, mert egy csomó energiát belefektetnek a dokumentumok összeállításába, s mind hiába. A Háromszék Táncegyüttes és az M Stúdió székháza iránt érdeklődő Deák Gyula társulatigazgatót Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere próbálta megnyugtatni, a tárcavezetőt nem azért vitte az épülő stúdióteremhez, hogy a betonrengeteget mutassa meg neki. A megyei könyvtár munkaközössége által összeállított elváráslistát is átnyújtottak a miniszternek. Filip Ignác zenész székelyföldi filharmónia létesítésének ötletét vetette fel, Damokos Csaba formatervező a két grafikai biennále közötti alkalmazott design biennále megszervezé­sében lát fantáziát.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2010-04-17: Közélet - Farkas Réka:

Egymást perelik (Polgármester—alpolgármester csatározás)

Megfellebbezte Bálint József sepsiszentgyörgyi alpolgármester a városi tanács döntését, amely alapján leváltották az őrkői romaprogram irányítói funkciójából. Az óvást a városi tanácshoz és a prefektúrához egyaránt benyújtotta.
2010-04-17: Közélet - Váry O. Péter:

A nap fiai (Bemutató a Tamási Áron Színházban)

A Szent György-napi színházi kínálatból a Tamási Áron Színház hétfőre időzítette az évad soron következő premierjét, Makszim Gorkij bő száz esztendeje született, de üzenetét azóta sem vesztett darabjának bemutatóját.