Belföldi hírek

2010. április 21., szerda, Belföld

Újabb légtérzár következhet

Várhatóan Romániát sem kerüli el az izlandi vulkán kitörése nyomán keletkezett hamufelhő második hulláma, így alig nyíltak meg a repterek, megeshet, ismét le kell zárni a légteret — derül ki a Környezetvédelmi Minisztérium tegnap esti közleményéből. A hatóságok szerint az újabb hamufelhő alacsonyabban száll, mint a korábbi. Tegnap egyébként a bukaresti repülőtereken összesen kilencvenhárom járatot kellett törölni a vulkánkitörés következményei miatt.

Románia nem hívta a dalai lámát

Románia nem hívta meg az országba a dalai lámát vagy képviselőit, Bukarest egyetlen kínai államot ismer el, amelynek része Tibet is — szögezte le a külügyminisztérium. A sajtó kérésére kiadott közlemény szerint Románia egyetlen szuverén kínai államot ismer el, a román hatóságok csak hivatalos diplomáciai úton, a kétoldali államközi kapcsolatok keretében kommunikálnak tibeti vezetőkkel. A tárca így foglalt állást annak kapcsán, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselő meghívására szeptemberben Székelyföldre látogat a tibetiek szellemi vezetője, a dalai láma, aki Kőrösi Csoma Sándor szülőfaluját, Csomakőröst is felkeresi.

Kitartanak a tanárok a sztrájk mellett

Elégedetlenek az oktatási szakszervezetek a Daniel Funeriu tanügyminiszterrel folytatott tegnapi megbeszélés eredményeivel, ezért úgy döntöttek, holnap megtartják az egynapos általános sztrájkot. A négy nagy szakszervezeti szövetség képviselői a tegnapi találkozó után közölték: a tárcavezető nem is kérdezte őket a tiltakozásról. Funeriu arra kérte őket, írják be a jegyeket a naplóba, és vegyenek részt az országos vizsgákon, az érdekvédelmisek azonban hajthatatlannak bizonyultak, és közölték: az érettségi vizsgák lebonyolítása is veszélyben, hiszen addig általános sztrájk kirobbantásáról is dönthetnek. A tanárok többek között az oktatási törvény előírásai, a tervezett leépítések miatt elégedetlenek. A pedagógusok tiltakozását az egyetemisták is támogatják. Az Egyetemisták Országos Egyesülete azt tanácsolja a diákoknak, kövessék a tanárok példáját, és csütörtökön ne menjenek órákra. A diákok ugyancsak az oktatási törvény ellen tiltakoznak, amely szerintük korlátozza jogaikat.

Alkotmánymódosítási bizottság alakult

A szenátus és a képviselőház tegnapi együttes ülésén jóváhagyták a honatyák az alkotmánymódosítási bizottság megalakulását és annak összetételét. Az ország alaptörvénye módosítási javaslatainak kidolgozásával megbízott testületnek 25 tagja lesz, a Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt nyolc-nyolc tagot jelölhetett, a liberálisok négy személyt javasolhattak, az RMDSZ-nek és a függetleneknek két-két, a nemzeti kisebbségeknek egy képviselőjük lesz. A bizottság elnöke Daniel Buda demokrata-liberális honatya lesz, az RMDSZ-t Márton Árpád és Varga Attila képviseli. A testület kétharmados többséggel hozhat döntéseket.

Működhet a diszkriminációellenes tanács

Tegnapi együttes ülésén a szenátus és a képviselőház hat tagot választott meg az Országos Diszkriminációellenes Tanácsba, köztük az RMDSZ által támogatott Asztalos Csabát is, a testület volt elnökét. A tanács több hónapja működésképtelen, mert kilenc tagja közül hatnak lejárt a mandátuma. Az elnököt a tagok választják meg a következő időszakban.

UNITER-díj a temesvári színháznak

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nyerte el a Román Színházi Szövetség (UNITER) idei nagydíját, miután a szakmai szövetség a temesváriak által színre vitt Rosencrantz és Guildenstern halott című darabot nyilvánította az év legjobb romániai színházi előadásának. Az UNITER-gála a romániai színházélet legrangosabb ünnepi eseménye, amelyen több díjat is kiosztanak. A legismertebb színházi szakembereket tömörítő szövetség zsűrije minden évben az előző esztendőben bemutatott előadásokat értékeli. A díjak közül az egyik legrangosabbnak számít az év legjobb előadásának járó trófea, amelyet az idén a temesváriak érdemeltek ki Tom Stoppard brit drámaíró alkotásának színpadra állításával. Az előadást Victor Ioan Frunză rendezte. Az előválogatás során a szatmárnémeti és a temesvári színházak produkcióit és színészeit javasolta a zsűri díjazásra.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2334
szavazógép
2010-04-21: Belföld - :

Hírsaláta

HARC A KINCSES VÁROS CÍMERÉÉRT. Kolozsvár 600 éves címerének visszaállítása és a jelenlegi, Gheorghe Funar polgármestersége alatt, 1999-ben elfogadott címer eltörlése érdekében indított aláírásgyűjtést a brainwash.ro. A kulturális internetes oldal kezdeményezésére eddig több mint 1700 aláírás gyűlt össze.
2010-04-21: Közélet - Farcádi Botond:

Idén sem lesz táborfelújítás?

Miután tavaly a sztriptízigazgató miatt bénult meg a Kovászna Megyei Ifjúsági Igazgatóság tevékenysége olyannyira, hogy vissza kellett adni a kormánynak a sepsibesenyői tábor felújítására szánt pénzt, az intézménynél idén sem túl rózsásak a kilátások.