A Perkő

2007. szeptember 8., szombat, Múltidéző
Idén a Háromszéki Magyarok Világtalálkozóját hívták össze a Székelyföld szívében, a ,,Szentföldön". A globalizáció ellentéteként a világtalálkozó a lokalizáció erősítését, felélesztését tűzte ki célul. A székelység életében a közösségeknek különösen nagy szerepe volt, hiszen a vérzivataros, nehéz időket, az anyaországtól való elszakítást csak egymást támogatva élhették túl.

Mert túlélték. Nemcsak vegetálva, hanem szorgos munkával, szolidaritással, hazaszeretettel, kemény tanulással, hagyományok őrzésével. Az anyaországbelieknek lenne mit tanulniuk a székelymagyaroktól. (...)

A világtalálkozó központi eseménye volt a Kézdiszentlélek fölé magasodó Perkőn álló Árpád-kori templomban, a Szent István-kápolnában tartott Szent István-napi szentmise és búcsú. A kápolna Háromszék leglátványosabb műemlékei közé tartozik, ahol évente megrendezik a Szent István-napi búcsút a Háromszéken és Csíkban élő hívek számára. A kápolnához legkönnyebben a kézdiszentléleki katolikus templomtól juthatunk el, mintegy egyórás sétával. A kápolna kulcsát a kiskászoni harangozó őrzi, aki kérésre kinyitja a csodálatos műemléket.

A Perkő-tető tengerszint feletti magassága 719 méter. Északról a Csíki-havasok és az Úz folyó völgye, keletről a Nemere-hegység és a Lassúág patak völgye, délről a Háromszéki medence, nyugatról a Bodoki-havasok és a Kászon patak völgye határolja. A honfoglalás után a tetejére erős királyi vár épült, amelyet Szentlélek várának neveztek. A középkorban harcászati, bíráskodási és egyházi szempontból is nagy szerepe volt a központi helyen magasodó Perkőnek és a várnak. A hagyomány szerint a tető arról kapta a nevét, hogy itt mondtak ítéletet Kézdiszék népe peres ügyeiben. A tetőt koronázó kápolnát a XIII. században építették román kori stílusban, négykaréjos, lóhere alakú alaprajzzal. A tatárjáráskor elpusztított Szentlélek várának helyére építették, feltehetően annak köveit beépítve. Különlegesen szép a XVII. században készült faragott reneszánsz ajtókerete, és a belső falon látható néhány, magyar szentet ábrázoló töredékes freskó, amely átfogja a kápolna egyik belső falát. Szent István, Szent Imre és Szent László, valamint két püspök arcképét mutatja. A három Árpád-házi szent a bölcsességet, a vitézséget és a tiszta erkölcsöt szimbolizálja a magyarságnak.

A fátlan, csupasz tetőn állva felejthetetlen panoráma bontakozik ki. Előttünk az egész Háromszéki medence, a Csíki-, és a Bodoki-havasok. A szépen művelt földek zöld, augusztusra már sárguló sávjai a székelység szorgalmát dicsérik.

A világ minden részéből Háromszékre sereglett magyarok hazatértek. Mindig is ezt a fenyvesekkel borított, ízes nyelven beszélő emberek lakta tájat, legősibb kultúránk hagyatékát őrző, gyönyörű tájat tekintették hazájuknak. Hiába volt a nagyvilág pénze, csillogása, a tenger hullámainak mormolása, a Székelyföld visszahúz minden magyart, aki egyszer megfordult ezen a vidéken, vagy volt olyan szerencsés, hogy itt ringatták bölcsőjét. Ez a két nap olyan falakat döntött le a szétszakított nemzet lelkében, amely bizonyára meghozza a maga gyümölcsét. A Perkő-tetőn gyülekező székely magyarok olyan magot alkothatnak, mint a Bibliában a mustármag. Elindíthatnak egy erjedést, amelynek eredménye a nemzet szoros, lelki egyesülése lesz, amit semmilyen hatalom nem tilthat és nem törhet meg.

A Perkő ez év 2007 Szent István-napjától mérföldkő lesz a magyar történelemben. Mérföldkő, amely kijelölte a harmadik évezred egyetlen járható útját. (Demokrata)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 778
szavazógép
2007-09-08: Múltidéző - Egyed Ákos:

A székelyek eredetéről és megtelepedéséről

Bocskai István testamentuma
Sajnos, Bocskai élete rövidre szabott, 1606. év utolsó hónapjaiban betegeskedett, szívbajban szenvedett, s szükségét látta a végső számvetésnek.
Okkal, s nem kis elégedettséggel szólt végrendelete arról, amit sikerült megvalósítania: ,,Szívem örvend rajta, és Istennek érette nagy hálákat adok, hogy én őkegyelmeket és azt az országot, mint édes hazámat, most mindenféle ellenségtől megszabadult állapotban hagyhatom."
Végrendeletében megjutalmazta azokat, akik segítettek és tettek
2007-09-08: Magazin - x:

Elhunyt a magas C királya

,,Amikor Pavarotti megszületett, Isten megcsókolta a hangszálait" — ezt írta korunk egyik legnagyobb tenoristájáról a The New York Times amerikai lap kritikusa, magát az énekest idézve. A 71 éves korában elhunyt Luciano Pavarotti nemcsak a magas C királya volt, hanem drámai erejű előadó és az élet igazi szerelmese.