Megnevezte minisztereit Orbán Viktor

2010. május 4., kedd, Világfigyelő

Bemutatta leendő kormánya tagjait Orbán Viktor a Parlamentben. A Fidesz elnöke azt mondta: kormánya feladata a nemzeti ügyek képviselete, és kifejtette, az emberek nem egyszerűen egy új kormány megalakulásáról döntöttek áprilisban, hanem egy új politikai és gazdasági rendszert hoztak létre.

Ezért elsődleges szempont volt, hogy a jelöltek megfeleljenek ennek az új rendszernek — tette hozzá Orbán Viktor. A leendő miniszterelnök külön kiemelte elvárásai között a vezetési tapasztalatot, a megfelelő kvalitást és jártasságot. További szempont volt, hogy a leendő miniszterek álljanak készen a politikai döntésekre és azokért vállalják is a felelősséget.

A leendő miniszterelnök Matolcsy Györgyöt kérte fel a gazdasági minisztérium irányítására. Tőle a gazdaság talpra állítását várják a magyar emberek, hogy ,,sereghajtóból ismét éllovasok legyünk" — mondta indoklásul Orbán Viktor. A Fidesz elnöke elmondta, hogy a külügyminiszterként már korábban megnevezett Martonyi Jánostól azt várják az emberek, szerezze vissza az ország nemzetközi tekintélyét, valamint vezényelje le a januártól esedékes uniós elnökség támasztotta feladatokat. A belügyminiszter Pintér Sándor lesz. Az ő feladata a közrend és a közbiztonság helyreállítása. ,,Nincs vesztegetni való idő" — mondta Orbán. Pintér mellett a tapasztalata szólt — tette hozzá. Fellegi Tamás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányítója lesz. Feladata lesz a közvagyon védelme, annak bizonyítása, hogy az állam is lehet jó gazda. Elvárás vele szemben, hogy vegye fel a harcot az oligarchákkal. Réthelyi Miklós professzort a nemzeti erőforrás minisztérium élére kérte fel Orbán Viktor. A leendő miniszterelnök elmondása szerint Réthelyi az új kormány legtapasztaltabb tagja, korábban az Antall-kormány népjóléti tárcájánál is dolgozott. Tőle várják az emberek az egészségügy megmentését — tette hozzá Orbán. Fazekas Sándor lesz a nemzeti ügyek kormányának vidékfejlesztési minisztere. ,,Az emberek azt várják tőle, hogy végre legyen valaki, aki a vidéket talpra állítja!" — hangsúlyozta a Fidesz elnöke. Hende Csaba vezeti majd a Honvédelmi Minisztériumot. ,,A választók azt várják Hendétől, véget vessen annak, hogy a honvédelem a bűnügyi krónikák főszereplője legyen" — emelte ki Orbán Viktor. A leendő miniszterelnök Semjén Zsoltot miniszterelnök-helyettesnek kérte fel, múlt héten már bejelentette, hogy Navracsics Tiborra bízza a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium irányítását, és egyben miniszterelnök-helyettes is lesz. Varga Mihály lesz a Miniszterelnökség vezetője.

Orbán Viktor szerint az új kormány minisztereinek komoly, önálló döntési pozíciókkal rendelkező vezetőknek, nem pedig a kormányfő beosztottjainak kell lenniük. A tárcavezetők Orbán tervei szerint teljes felelősséggel és az alkotmányos rend keretein belül felügyelnek területeket, a miniszterelnök pedig a választói igényeket képviseli a kormánytagok felé, majd a végén mindenért viseli a felelősséget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1779
szavazógép
2010-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Betegközpontú kórházakat (Kézdivásárhelyi példamutatás)

Az új kézdivásárhelyi kórház
Hogy egy kórház miként gazdálkodik szűkös anyagi lehetőségeivel, nem csak a szükséglet és a rendelkezésre álló összegek arányától függ, hanem attól is, mit tesz a pluszbevételek megszerzéséért, mennyire tekinti a szolgáltatásait igénybe vevő közösség sajátjának az adott intézményt, illetve milyen szakmai és emberi hozzáállás-tényezőkkel szolgál rá a szóban forgó kórház arra, hogy megbecsüljék és támogassák.
2010-05-04: Világfigyelő - :

Sólyom László újraválasztását akarják (Értelmiségi aláírásgyűjtés)

Sólyom László köztársasági elnök újraválasztását szorgalmazzák értelmiségiek; nyílt levélben arra kérik az új Országgyűlést, hogy őt jelöljék újra az államfői posztra.