Megkezdte munkálatait a magyar Országgyűlés

2007. szeptember 11., kedd, Világfigyelő

Sólyom László köztársasági elnök egyszerre bírálta a radikális jobboldalt és a kormányt, amikor megnyitotta a Parlament őszi ülésszakát. Az államfő súlyosnak látja az ország szociális helyzetét, és kiutat keresne az indulati politizálásból. Sólyom után Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszélt, aki a rendteremtést nevezte a következő időszak egyik legfontosabb feladatának. A következő hónapokban a kormány legalább negyven törvényt szeretne véglegesíteni, többek között előveszi a pártfinanszírozást és a népakarat erejének tisztázását.

Jogállami alapok kellenek

Sólyom László köztársasági elnök beszédével kezdődött meg tegnap az Országgyűlés őszi ülésszaka. Az államfő egyszerre bírálta a Magyar Gárda megalakulásával ismét előtérbe került radikális jobboldalt és a szabadságjogokat miattuk korlátozni kívánó kormányt. Utóbbival kapcsolatban azt mondta, ,,az emberek bizalma az alkotmányosságban mélyebb és állandóbb annál, semhogy a pártok és a politikusok tetszésindexével lehetne összekeverni". Sólyom szerint ,,mérhetetlenül romboló" az alkotmányos alapok megkérdőjelezése, egyúttal bírálta azokat, akik megkérdőjelezik a rendszerváltás megtörténtét, és azokat is, akik szerint a rendszerváltáskor lefektetett törvények fölött eljárt az idő, és korlátozni akarják a szabadságjogokat. Megkerülhetetlen az a kérdés, hogy az alapvető szabadságok érdekében ,,mit kell elviselni abból, ami a jogállam alapelveivel ellentétes" ― mondta Sólyom, és meg is válaszolta a kérdést. Szerinte ,,az alapjogok általános uralma és csorbítatlansága megéri az esetenként keserves tűrést is". Az államfő példaként említette, hogy az ő hivatala továbbra is vitatkozni fog a rendőrséggel, hogy ne építsen kordont a Sándor-palota köré.

Nincs fasizmus

Sólyom László szerint fasiszta veszély nincs, csak a radikális jobboldal van jelen látványos akciókkal. A radikálisok azonban a rendszerváltás óta folyamatosan jelen vannak, veszélyük abban rejlik, hogy ideológiává és programmá teszik az emberek közötti megkülönböztetést, ami elfogadhatatlan ― fogalmazott. ,,A gazdasági, az államháztartási, de az egészségügyi vagy a demográfiai mutatók is mind nagyon rosszak. (...) Mély pártpolitikai megosztottság tapasztalható, amely azonban leginkább érzelmi, sőt, indulati alapú. Innen kell kiutat találni" ― indokolta Sólyom László köztársasági elnök, miért kért szót az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján. Az államfő tegnap azt mondta, a kilábaláshoz alapvető kérdésekben egyetértésre és mindenek előtt bizalomra van szükség.

Rend, felelősség, reform

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Rend, felelősség, reform címen jelentkezett felszólalásra. A kormányfő maratoni, több mint egyórás beszédében nem reagált Sólyom László kritikus megjegyzéseire, inkább kormánya eredményeiről és a 2007―2009-es teendőiről beszélt. Gyurcsány szerint erős polgárra, erős államra, tisztességes, szabályozott versenyre, erősebb demokráciára és rendre van szükség, de ,,nem az államnak, hanem Magyarországnak kell erősnek lennie". A miniszterelnök azt mondta, egy baloldali politikustól szokatlan ugyan, hogy rendről beszél, de szerinte az nem a szabadság korlátozását, hanem a védelmét jelenti. A kabinet látványos eredményeket könyvelhet el ― állította Gyurcsány. Igaz, hogy csökkent a gazdasági növekedés, de ― mondta ― továbbra is érvényes a ,,reform vagy bukás" jelszava, meg kell hozni és végig kell vinni a népszerűtlen intézkedéseket. Gyurcsány négy területet nevezett meg, amellyel a kormány kiemelten kíván foglalkozni: a fejlesztéspolitikát, az oktatás megreformálását, az egészségügy átalakítását és ,,az új rend" megteremtését, vagyis a hétköznapok biztonságának megteremtését. A négy ponton belül összesen 48 konkrét intézkedést nevezett meg, amelyet 2007―2008 folyamán meg kell valósí­tani. (origo)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 102
szavazógép
2007-09-11: Közélet - x:

Óvoda épül

Átadták a kivitelezőnek a Sepsiszentgyörgyön épülő új óvoda számára kimért telket a Nicolae Colan Általános Iskola szomszédságában, hamarosan kezdődik az építkezés.
2007-09-11: Világfigyelő - x:

Magyar tükör

A jobboldal bármikor készen áll a kormányzásra — Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szerint ez a fő üzenete az idei Polgári Pikniknek, amelyet a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével szombaton a Somogy megyei Kötcsén rendeztek meg. Kubatov elmondta: a polgármesterek fórumán mások mellett Kósa Lajos, Lázár János, Nógrádi Zoltán, Szita Károly fideszes városvezetők beszéltek az önkormányzatok előtt álló lehetőségekről, és arról is, hogy szerintük az államigazgatás gyakorlatilag darabjaira hullott, mert a kiadott feladatokat nem tudják végrehajtatni.