Röviden

2007. szeptember 11., kedd, Világfigyelő

Nem kell az amerikai jelenlét

Az irakiak többsége szerint az amerikai katonai jelenlét csak rontott országuk biztonsági helyzetén, valamint a politikai és gazdasági kibontakozás lehetőségén — derült ki a tegnap Washingtonban ismertetett felmérésből. Az arab ország lakosságának 47 százaléka a szövetséges haderő azonnali távozását látná szívesen, ez a mutató tizenkét százalékkal magasabb annál, amit márciusban, az amerikai csapaterősítési taktika kezdetén mértek. Az amerikai ABC, a brit BBC és a japán NHK televízió által közösen végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a népesség 57 százaléka — a megkérdezett szunniták közül szinte mindenki, a síitáknak nagyjából a fele — elfogadhatónak tartja a koalíciós erők elleni támadásokat.

Kitoloncolták a volt kormányfőt

Az iszlámábádi repülőtéren őrizetbe vették, és azonnal Szaúd-Arábiába toloncolták Navaz Sarif volt pakisztáni kormányfőt, aki hét évi száműzetés után tért haza tegnap Pakisztánba, hogy megdöntse Pervez Musarraf elnök hatalmát. A korrupciós vádakkal őrizetbe vett Sarifot egy korábbi megállapodás alapján továbbra is befogadják Szaúd-Arábiában. Sarif két ízben — 1990 és 1993 között, valamint 1997 és 1999 között — volt az ázsiai ország kormányfője. Hatalmát a jelenlegi tábornok-elnök, Musarraf döntötte meg katonai puccsal 1999-ben. Az államcsíny után megállapodott a Musarraf-rendszerrel abban, hogy külföldre, Szaúd-Arábiába távozik, és legalább tíz évig nem tér haza. A pakisztáni legfelsőbb bíróság az idén augusztus végén kimondta, hogy e megállapodás semmis, és Sarifnak joga van hazatérni.

Bölcsek tanácsa

Támogatásáról biztosította a német kancellár tegnap a francia elnöknek azt a javaslatát, hogy tekintélyes európai politikusok részvételével hozzanak létre egy úgynevezett ,,bölcsek tanácsát", amely a kontinens jövőbeni kilátásaival foglalkozna, és javaslatokat tenne az Európai Unió legmegfelelőbb struktúrájára. Egyetértettek abban, hogy előnyösebb lenne, ha a tanács nem aktív, hanem a napi politikától bizonyos távolságot tartó, tekintélyes politikusokból állna. Angela Merkel és Nicolas Sarkozy erről a Berlin közelében fekvő Meseberg kastélyban tartott tanácskozáson állapodott meg, amely kettejük harmadik találkozója volt Sarkozy hivatalba lépése óta. A délelőtti megbeszélésen egyetértettek az Afganisztán biztonságát és újjáépítését célzó közös lépések szükségességében, továbbá a nemzetközi hitelválság kapcsán a pénzpiacok nagyobb átláthatóságát sürgették.

Szerbia EU-tag lehet

Az Európai Unió megállapodott Szerbiával a megkötendő stabilizációs és társulási egyezmény tartalmáról — jelentette be tegnap Brüsszelben Olli Rehn, az EU bővítési biztosa, miután megbeszélést folytatott Bozidar Djelic szerb miniszterelnök-helyettessel. Mint hangsúlyozta, az unió az eddiginél intenzívebb, teljes együttműködést vár el Belgrádtól a délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel. A sajtótájékoztatón Djelic azt a szerb célkitűzést hangsúlyozta, hogy az ország csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

Bizonyítható:

volt Holbrook—Karadzic megállapodás

Bizonyítékok vannak rá, hogy a boszniai háború lezárását követő évben valóban megállapodás született Richard Holbrook, Washington akkori balkáni közvetítője és Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök között — jelentette ki a hágai ENSZ-törvényszékkel való kapcsolattartásért felelős belgrádi hivatal vezetője. A megállapodás híre idén márciusban bukkant föl a szerb sajtóban, sőt, a Republika montenegrói lap leközölte az 1996 nyarán kelt egyezség fakszimiléjét. Az okmány szerint a hágai Nemzetközi Törvényszék körözési listájának élén szereplő volt boszniai szerb elnök eltűnik a politikai életből, cserébe 600 000 dollárt, biztos lakóhelyet és hatfős őrizetet kap az amerikai kormánytól, és értesítik minden, a biztonságát érintő fejleményről. Az amerikai kormány és Holbrook is tagadja, hogy létezne efféle egyezség.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2007-09-11: Világfigyelő - x:

Magyar tükör

A jobboldal bármikor készen áll a kormányzásra — Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója szerint ez a fő üzenete az idei Polgári Pikniknek, amelyet a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével szombaton a Somogy megyei Kötcsén rendeztek meg. Kubatov elmondta: a polgármesterek fórumán mások mellett Kósa Lajos, Lázár János, Nógrádi Zoltán, Szita Károly fideszes városvezetők beszéltek az önkormányzatok előtt álló lehetőségekről, és arról is, hogy szerintük az államigazgatás gyakorlatilag darabjaira hullott, mert a kiadott feladatokat nem tudják végrehajtatni.
2007-09-11: Nemzet-nemzetiség - Farkas Réka:

Egy beszéd, és ami a szavak mögött van

Ezer sebből vérzett Markó Béla szombati SZKT-n tartott politikai beszámolója. Szétszórt volt, zilált, de a legnagyobb gondot nem ez okozta. Az egyébként rendkívül jó szónok Markó tartott már szabadon beszédet, amely koncentrált, majdnem nyomdakész szöveg volt. Ezúttal az idegesség, a nem leplezhető feszültség rányomta bélyegét felszólalására, és jövőbe mutató, reményt keltő igyekezete csapdába sodorta az RMDSZ elnökét. Szövege több pontján olyan tényeket sorolt, melyek valóságtartalma bizony megkérdőjelezhető.