Hírsaláta

2010. május 7., péntek, Belföld

EZÉRT CEAUŞESCUT AGYONLŐTTÉK. Azért, amit a Boc-kormány tett, húsz évvel ezelőtt, mint egy kutyát agyonlőtték Ceauşescut — fejtette ki a Realitatea TV esti politikai műsorában Cristian Tudor Popescu. Boc és Băsescu Romániát úgy eladósította, amire eddigi történelme során nem volt példa. A rendszerváltás előtt, a hetvenes évek közepén, a nyolcvanas évek elején Ceauşescu is vett fel IMF-hitelt, fel is használta, ahogyan tőle telt, az ország az adósságot villámgyorsan meg is adta, igaz, közben kiéheztette lakosságot. A jelenlegi hatalom az óriási kölcsönt felelőtlenül költötte el, mi több, újabb összegek felvételére készül. (Ziare.com)

KICSIT TÖBBET KERES, AKI DOLGOZIK. Márciusban 6,9 százalékkal nőtt a nettó átlagbér februárhoz viszonyítva — közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet. A nettó átlagbér így elérte az 1509 lejt. A statisztikai intézet szerint a növekedés a munkáltatók által adott különböző alkalmi prémiumokkal és juttatásokkal magyarázható. A bruttó átlagkereset márciusban elérte a 2074 lejt, ami szintén 6,9 százalékkal magasabb, mint a februári. (Realitatea)

PACKÁZNAK BETHLEN ANIKÓVAL. Nem tudják visszaadni a Marosvásárhelyen élő Bethlen Anna (Anikó) grófnőnek mintegy 9000 hektárnyi erdejét és legelőjét Szovátán és környékén. Hiába a végleges bírósági döntés a kezében, az okirat csak a jogot szögezi le, a visszaszolgáltatandó javak helyét viszont nem. A Romsilva akadékoskodik, fütyül a bírósági döntésre. Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter nemrég azt kérte a megyei telekkönyvi bizottságoktól, hogy ültessék gyakorlatba a végleges bírósági döntéseket, ellenkező esetben vállalniuk kell a következményeket. (Szé­kelyhon)

NESZE NEKED, ROMÁN—MAGYAR EGYÜTTMŰKÖDÉS. Román nyelvűre cserélték két Nyárád menti magyar település helységnévtábláját a Maros megyei utászok. A helyhatósági törvény értelmében évekkel ezelőtt kitett kétnyelvű táblákat Kebeleszentiványon és Kebelén a munkások az útügy vezetősége, illetve a polgármester tudta nélkül cserélték ki. (Krónika)

NAGY A FORGALOM AZ ÜGYÉSZSÉGEN. Adrian Năstase, Mircea Geoană, Lidia Bărbulescu (a legfelsőbb törvényszék alelnöke) és Margareta Costea (Geoană anyósa) koptatta az elmúlt napokban a korrupciós ügyészség lépcsőit. Năstase kivételével valamennyinek a Cătălin Voicu, rács mögött tartott szenátor ügyében kellett tanúvallomást tennie. Adrian Năstasét ismét a kínai szállítmányok miatt faggatják. (Realitatea)

FEJEDELMI UTÓD GYALUN. Barcsay Ákos fejedelem leszármazottja, a Kanadában élő Barcsay Tamás történész professzor éleszti újra a gyalui kastélyt. Feltett szándéka, hogy örökségét nem csak önmaga és a család érdekében hasznosítsa, hanem az erdélyi, helyi magyarság érdekében is. A család 2002-ben igényelte vissza kastélyát. Az örökös reményei szerint a visszaszolgáltatásra még az idén sor kerül. (Törté­nelemportál)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 772
szavazógép
2010-05-07: Közélet - Farcádi Botond:

Jövőjüket féltő tanárok (Tanácskozás az oktatási törvényről)

Leginkább az oktatási rendszeren belüli címzetesség megszüntetése kapcsán fejezték ki aggodalmukat azok a tanügyi alkalmazottak, akik tegnap délután Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar Iskolaközpontban részt vettek az oktatási törvény kapcsán rendezett tanácskozáson, amelyen többek között Markó Béla miniszterelnök-helyettes és Bokor Tibor felső-háromszéki szenátor is jelen volt.
2010-05-07: Belföld - Mózes László:

Belföldi hírek

Bírálnak a szociáldemokraták
Tegnap esti nyilatkozatában keményen bírálta a Traian Băsescu által bejelentett megszorító intézkedéseket Victor Ponta, az SZDP elnöke. Súlyos, előzmény nélküli helyzetnek nevezte a mostanit, amikor a Boc-kormány már nem létezik, csak a Băsescu által irányított kabinet. Az állami alkalmazottakat és a nyugdíjasokat egyaránt érintő pénzügyi megszorításokat téves adatokra alapozó kétségbeesett intézkedéseknek nevezte, mi több, ,,szociális népirtást" emlegetett. Ez hat év jobboldali, maffiózó kormányzás eredménye ― tette hozzá.