Megalakult a liberális—konzervatív brit kormány

2010. május 13., csütörtök, Világfigyelő

Többnapos tárgyalássorozat után, tegnap estére megalakult az utóbbi hetven év első brit koalíciós kormánya a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták részvételével. Az új miniszterelnök a toryk első embere, David Cameron, helyettese Nick Clegg, a liberálisok vezetője.

A brit politikatörténet a korábbi évtizedekből ismer koalíciós és „nemzeti" kormányokat, amelyeknek a Konzervatív Párt és a jelenlegi Liberális Demokraták valamelyik elődpártja egyaránt részese volt, de ez az első olyan, tisztán kétpárti konzervatív—liberális brit kormány, amely választási patthelyzet nyomán, emellett az utolsó aprólékos részletig kidolgozott együttműködési megállapodás alapján alakult meg. A múlt heti brit parlamenti választásokon egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban. Cameron a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratákat kérte fel kormányalakítási tárgyalásokra. A vasárnap kezdődött egyeztetések kedden fejeződtek be, és az új kormány tegnap estére csaknem teljesen összeállt.

A részleteiben közzétett koalíciós megállapodás jelentős kompromisszumokat tartalmaz mindkét párt részéről. A liberálisok legnagyobb eredménye az a konzervatív ígéret, hogy még a következő választások előtt népszavazásra bocsátják az átfogó választási reformról szóló liberális javaslatokat. A konzervatívok az EU-hoz fűződő viszony területén értek el jelentős engedményeket. Szerepel a megállapodásban, hogy népszavazás nélkül a brit kormány nem enged át további jogköröket Brüsszelnek, és a liberálisok belementek abba is, hogy a most kezdődött parlamenti időszakban Nagy-Britannia nem kéri felvételét az euróövezetbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1780
szavazógép
2010-05-13: Világfigyelő - :

Szlovák aggodalmak a kettős állampolgárság miatt

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsonyt nyugtalanítja a magyar állampolgársági törvény tervezett módosítása, amely lehetővé tenné a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok kettős állampolgárságát. A szlovák diplomácia irányítója azután beszélt erről, hogy tegnap Pozsonyban nem hivatalos tárgyalásokat folytatott Martonyi János leendő magyar külügyminiszterrel.
2010-05-13: Világfigyelő - Sylvester Lajos:

Magyar Gombóc Sanghajban (Határhelyzetek)

Páratlan világbotrányt váltott ki a Sanghaji Világkiállítás magyar pavilonja, amelyet 2,5 milliárd forint értékben épített meg és rendezett be a Genexpo 2010 Hungary Kft., s amelyben Magyarország olyan ,,megvalósításokkal" is dicsekszik, mint a soha meg nem épített fővárosi kormányzati negyed építési terve vagy a budapesti olimpia épületegyütteseinek tervei.