Európai UnióUtak feljavítására lehet pályázni

2007. szeptember 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hétfőtől a nyolc Regionális Fejlesztési Ügynökség fogadja a Regionális Operatív Program kettes tengelye kiírására érkező pályázatokat a megyék útjainak rehabilitációjára, korszerűsítésére, illetve a megyei út besorolású kerülő utak építésére és rehabilitációjára.

A kiírás kedvezményezettjei a helyi önkormányzatok, a 2001/215-ös közigazgatási törvény előírásai alapján létrehozott közösségfejlesztő egyesületek, illetve helyi önkormányzatok között létrejött partnerségek. A Pályázati Útmutató megtalálható a Regionális Operatív Program honlapján: www.inforegio.ro. Az útmutató tartalmazza a pályázati űrlap kitöltésére vonatkozó hasznos információkat, a formanyomtatványokat, illetve az elbírálás kritériumrendszerét és folyamatának leírását. A kiírás folyamatos a rendelkezésre álló alapok kimerítéséig.

A regionális és helyi infrastruktúra javítását célzó kettes tengelyre előirányzott összeg, a Megyei és helyi utak rehabilitációja és modernizációja (beleértve kerülő utak építését, rehabilitálását) 876 711 006 euró, amelyből 758 355 021 euró az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és 118 355 985 euró nemzeti társfinanszírozás közpénzekből.

Az elfogadott Regionális Operatív Program egyébként további öt tengely mentén kívánja megvalósítani a régiók közötti fejlődési szintek kiegyenlítését a helyi infrastruktúra fejlesztése, a vállalkozások támogatása, illetve a helyi erőforrások felhasználása révén. Az egyes tengely a városok fenntartható fejlődését, úgynevezett fejlesztési pólusok létrehozását, a hármas a szociális infrastruktúra fejlesztését, a négyes a vállalakozásfejlesztést, az ötös a fenntartható fejlődést és a turizmus promócióját, a hatos tengely pedig a szakmai tanácsadást segíti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 241
szavazógép
2007-09-12: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Pityókabörze (Mindennapi kenyerünk)

Az első tranzakciók tapasztalatai alapján a megkérdezett szereplők egyöntetűen biztatónak tartják a szentgyörgyi krumplibörze beindulását. Egyelőre nem az eladott, illetve megvásárolt mennyiségek miatt, hanem annak reményé­ben, hogy stabil, kiszámítható piaca alakul ki Székelyföld legfontosabb mezőgazdasági termékének. Ehhez azonban jogszabályra is szükség van.
2007-09-12: Riport - B. Kovács András:

A kényszermunkától a saját vállalkozásig

Egy cégalapító története 2.
Építészmérnöki diplomával került Sepsiszentgyörgyre Bálint József, ma jól menő vállalkozó. Útja, mint mindenkinek, az állami alkalmazotti léttől vezetett az önállóságig, de nem minden viszontagság nélkül. Riportunk előző részének végén épp munkaszolgálatra küldték a szocializmus egy nagy presztízsberuházásaként elképzelt Duna—Bukarest-csatorna építőtelepére.