Hírbörze

2007. szeptember 12., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Őszi események

Az Asimcov kézdivásárhelyi területi irodája szervezésében szeptember 14—16-án hatodik alkalommal szervezik meg a Kézdi Expót. Az autó- és termékkiállítást a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központban rendezik be. Szombaton 11 órától autóparádé, 16 órától trialbike-bemutató és gyorsulási verseny az iskola előtti útszakaszon. A kiállítás péntektől vasárnapig 10—18 óra között látogatható.

Az Asimcov idén szeptember 28—29-én szervezi meg a Kovászna Megyei Vállalkozói Napokat. A rendezvény programjában szerepel több konferencia és számos kísérőrendezvény. Javaslatokat várnak a tagoktól a további programokra.

Egy oldal a megyéről

Valamivel több, mint egy oldal foglalkozik Kovászna megye turisztikai bemutatásával abban az angol nyelvű kiadványban, amelyet a National Geographic Society adott ki a romániai utazási lehetőségekről. A húszezer példányban megjelent angol nyelvű kiadványt az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban terjesztik majd. A hivatalos bukaresti bemutatón Nicholas Taubman amerikai nagykövet méltatta. Az eseményen jelen levő Herman Rosner kamaraelnök háromszéki látogatásra hívta a nagykövetet és feleségét.

Jeremie-program

Az Európai Fejlesztési Alap hamarosan számlát és irodát nyit a kis- és középvállalkozók számára indított Jeremie-program 100 millió eurós keretének kezelése érdekében. A kedvezményes kölcsönöket az alap által kiválasztott pénzintézetek végzik majd. A pénzügyminisztérium szerint az összeget garanciákra és tőkebiztosításra lehet fordítani, 2015-ig egy állandóan felhasználható alapként kívánják működtetni. A kölcsön odaítélésének feltételeit a kezelő intézmények szabják majd meg.

Külföldi tőke

Románia a következő négy esztendőben évente átlagosan 7 milliárd dollár külföldi befektetésre számíthat az Economist Intelligence Unit (EIU) előrejelzése szerint. Az idén 9,8 milliárd dollárnyi működő tőke beáramlása várható, miután tavaly, a gazdasági növekedés felgyorsulásának köszönhetően, 11,4 milliárd dollárt fektettek be külföldi cégek Romániában. (MTI)

Uniós ötletek

Az Európai Bizottság egy hétfőn elfogadott dokumentumban útmutatást ad a tagállami és a regionális hatóságoknak, hogyan kapcsolják össze a felzárkóztatási programokat a kutatást és az innovációt támogató uniós programokkal. Az európai régiók három uniós finanszírozási forrást is igénybe vehetnek kutatási és innovációs potenciáljuk fejlesztéséhez: a kohéziós politikát (az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alapból), a Hetedik Kutatási Keretprogramot (FP7), azon belül is a Kutatási Potenciál és a Tudásrégiók cselekvési programokat, valamint a Versenyképességi és Innovációs Programot, ami vállalatokat és vállalkozói tevékenységet támogat. Mindhárom programnak különböző jogi alapja van az EU-szerződésben, eltérő területeket céloznak meg, és végrehajtásuk módszere is más. Az Európai Bizottság most egy olyan útmutatót kínál a tagállamoknak és régióiknak, amely megkönnyíti számukra a három eszköz szinergiáinak jobb kihasználását és a források ötvözését. A bizottság az év végéig egy gyakorlati útmutatót kíván közzétenni, amely segíteni fogja a kutatóintézeteket és a cégeket a számukra legmegfelelőbb finanszírozási források beazonosításában. Brüsszel a nemzeti és a regionális hatóságok közötti jobb információcserét is szorgalmazza annak megállapítására, hogy milyen szervezetek részesülnek támogatásból a kutatási keretprogramból, illetve a versenyképességi és innovációs programból, és ehhez nyújthassanak kiegészítő támogatást a regionális politikai alapokból. A kutatási és innovációs ráfordítások mértékét illetően az uniós tagállamok között rendkívül nagyok az eltérések: míg Románia és Ciprus GDP-jének alig 0,4 százalékát fordítja ezekre a célokra, addig Svédországban 3,9 százalékos a szint. (Bruxinfo)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 294
szavazógép
2007-09-12: Riport - B. Kovács András:

A kényszermunkától a saját vállalkozásig

Egy cégalapító története 2.
Építészmérnöki diplomával került Sepsiszentgyörgyre Bálint József, ma jól menő vállalkozó. Útja, mint mindenkinek, az állami alkalmazotti léttől vezetett az önállóságig, de nem minden viszontagság nélkül. Riportunk előző részének végén épp munkaszolgálatra küldték a szocializmus egy nagy presztízsberuházásaként elképzelt Duna—Bukarest-csatorna építőtelepére.
2007-09-07: Nyílttér - x:

Az utca hangja

INCZE LEVENTE, Sepsiszentgyörgy. Nemrég olvastam a Háromszékben, hogy a Borvíz és a Vojkán utca lakóit zavarja a naponta kétszer felvonuló, szanaszét potyogtató tehéncsorda. Én, aki mostanság költöztem a Cigaretta utcában épült új lakásomba, azon tűnődöm, hogy melyik elviselhetőbb, a tehénkolomp vagy az autódübörgés? Jómagam szívesebben elviselném az előbbit, mint a többtonnás teherautók dörömbölését a hajnali óráktól késő estig.