Hírsaláta

2007. szeptember 13., csütörtök, Belföld

NŐTT AZ INFLÁCIÓ. Öt százalékhoz közelít az évi inflációs ráta, az augusztusi 0,86 százalék elérte az évi 4,95 százalékot, míg az évi előrejelzésekben 4 százalék szerepelt — jelenti az Országos Statisztikai Hivatal.

LESZAVAZTÁK BĂSESCUT. Elutasították a szenátorok Băsescu arra vonatkozó javaslatát, hogy vizsgálják felül a diplomaták ,,túlzott" fizetésemelését. Csupán 11 szenátor értett egyet az államfővel. A törvénytervezet 85—186 százalékos béremelést irányoz elő a diplomata és konzuli tisztségeket betöltők számára, amit a jelek szerint meg is fognak kapni. (România liberă)

HATVAN ÉV UTÁN VISSZATÉR ROMÁNIÁBA A FORD. Jóváhagyta a kormány tegnapi ülésén a craiovai Daewoo autógyár magánosításáról szóló szerződést, valamint az ezzel kapcsolatos törvénycsomagot, és a tervek szerint a Frankfurti Autószalonon a kormány, illetve a vásárló Ford Motors képviselői el is láthatják kézjegyükkel a dokumentumot. Sebastian Vlădescu pénzügyi államtitkár közölte, a megállapodás értelmében a Ford nem veszi át a craiovai autógyár adósságait. Becslések szerint az üzem által felhalmozott tartozás 800 millió és egymillárd euró közötti összeget tett ki. (Krónika)

NEM EMELHET ÁRAT A VASÚTTÁRSASÁG. A képviselők kedden elutasították a törvénytervezetet, amely előírta a vasúti utazási jegyek árának hét százalékkal való emelését harmadévenként. A törvénytervezetet 98 mellette, 108 ellene szavazattal utasították el, kilencen tartózkodtak. (Népújság)

ROSSZ ELŐJELEK. Az uniós tagság alaposan megbolygatta a román külkereskedelmi egyensúlyt. Január és július között 63 százalékkal romlott a mérleg, és kétszeresére nőtt a folyómérleg hiánya. A deficit növekedésében az uniós belépés és a lej drágulása játszott közre. Az import 28,6 százalékkal 28,3 milliárd euróra nőtt az első hét hónap alatt, a kivitel 12,4 százalékkal 16,7 milliárd euróra növekedett. A kereskedelmi mérleg hiányával együtt a folyó fizetési mérleg is gyorsan romlott: a hiány duplázódott, és ezzel 7,81 milliárd euróra nőtt az első fél évben. A közgazdászok szerint a mérleghiány a lej további erőteljes gyengülését válthatja ki, ha a külföldi befektetések mérséklődnek, vagy a globális piacok nagyobb fenntartással viseltetnek a feltörekvő gazdaságok iránt. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1811
szavazógép
2007-09-13: Közélet - x:

Lesz bizalmatlansági indítvány

Titus Corlăţean, az SZDP főtitkára tegnap bejelentette, a párt szakbizottságai véglegesítették a bizalmatlansági indítvány szövegét, és a jövő hét elején eldöntik, mikor nyújtják be a dokumentumot a parlamenthez.
2007-09-13: Közélet - Ferencz Csaba:

Beföldi hírek

Autópálya Erdély és Moldva között
Három nyomvonalterv közül választ majd a közlekedési tárca a Moldvát Erdéllyel összekötő autópályához, amelynek munkálatai két év múlva kezdődnének. A minisztérium bemutatta a mintegy 320 kilométeres majdani autópálya három tervét, amely a Iaşi megyei Sculen határátkelőt a tervek szerint 2013-ban kötné össze Marosvásárhellyel.