Mintha az unió nem létezne

2007. június 6., szerda, Máról holnapra
Petre Străchinaru demokrata képviselő elképesztő nyilatkozatát olvasva, hogy lépéseket tesz pártjával egyetemben Eva Maria Barki asszony, a bécsi nemzetközi jogász újbóli, harmadszori kitiltásáért Romániából, mert Sepsiszentgyörgyön, Gyergyóban a magyarság önrendelkezéshez és autonómiához való jogáról beszélt, az ember azt képzeli, hogy vagy visszarepültünk az időben egy-másfél évtizedet, vagy hogy a Demokrata Párt és tisztelt képviselői Traian Băsescu népszavazási győzelme után maradék józanságukat is elveszítették.

Mintha észre sem vennék, hogy az Európai Unió, melynek ők is állampolgárai, akárcsak Barki asszony, e becstelen eszköztől jószerével megfosztotta a tagállamokat, hogy az unióban a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadsága fölülírja a nacionalizmusba begörcsölt politikusok revánsvágyát. Nem valószínű, hogy sikerül harmadszor is persona non gratavá, azaz nemkívánatos személlyé tenni valakit csak azért, mert néhány száz emberrel megosztja tudását, s arra biztat egy nemzetrészt: ne hagyja, hogy elvakult nacionalisták és saját megalkuvó politikusai lebeszéljék önrendelkezési jogáról, a valós autonómiáról. A román politikusok, köztük az elnöki párt szószólóinak nacionalizmusa — Ady szavaival: az ostobák patriotizmusa — komoly akadályt jelent a magyar kisebbség legtermészetesebb törekvéseinek megvalósításában, s olyan primitív és kóros eszméknek vet ágyat a többségi nemzet körében, melyektől az elmúlt esztendők során Străchinaru képviselő úrnak, de Emil Bocnak vagy Traian Băsescunak is szabadulniuk kellett volna. Semmiféle emberi törvény nem ad felhatalmazást sem e pártnak, sem ideológiai testvéreinek, hogy uralkodó nemzetnek tekintsék magukat ebben az országban, és jogokat osztogassanak, illetve vonjanak meg úri kedvük szerint a számszerű kisebbségtől, melynek tagjai velük együtt országot építettek, s építenek ma is, adót fizetnek, dolgoznak, tanulnak, szeretnek, s ha már nem tudják elviselni ezt az egy helyben járt hórát, az államalkotó nemzet némely fiának öntelt politikáját, szétfutnak a nagyvilágban.

Tudjuk, van gyógymód erre. A megtartó, összetartó erő, az autonómia, az önrendelkezés. Való igaz az is, amit Barki asszony mondott: ezért meg kell küzdeniea magyarságnak. De talán mégsem ezen a szinten.

az ostobák patriotizmusa
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1179
szavazógép
2007-06-06: Közélet - x:

Băsescu új kormányfőt keres

Traian Băsescu államfő tegnap levelet küldött a parlamenti pártok vezetőinek, péntekre újabb megbeszélésre hívta őket, amelynek egyetlen témája lenne: egy olyan, a miniszterelnöki posztra alkalmas személy megtalálása, akinek vezetése alatt a DP, az NLP és az LDP részvételével újra lehetne éleszteni a DA Szövetséget.
2007-06-07: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor?

Ballagás
Holnap 11 órától ballagnak a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceumban, a Református Kollégiumban és az Apor Péter Szakközépiskolában. Szombaton Sepsiszentgyörgyön 9 órától a Székely Mikó Kollégium, a Református Kollégium, a Mikes Kelemen Főgimnázium, a Puskás Tivadar Szakközépiskola, 10 órától a Mihai Viteazul Főgimnázium, a Berde Áron Gazdasági Szakközépiskola, a Gámán János Szakközépiskola, Kézdivá­sárhelyen 10 órától a Gábor Áron Szakközépiskola, Kovásznán 9 órától a Kőrösi Csoma Sándor Iskolaközpont, Baróton 9 órától a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont végzősei búcsúznak az iskolától.