Belföldi hírek

2010. június 24., csütörtök, Belföld

Bíznak az alkotmánybíróságban

Az öt szakszervezeti tömb nyílt levélben kéri az alkotmánybíróságot, vegye figyelembe, hogy a megszorításokat tartalmazó jogszabály törvénytelen, és megszegi az alkotmány által biztosított egyéni jogokat.

Az Alfa Kartell, a CNSLR Frăţia, a CSDR, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) és a Meridian szerint a lakosság már csak az alkotmánybíróság döntésében reményedik, és felszólítják a taláros testületet, ne engedjenek a nyomásgyakorlásnak. Az alkotmánybíróság ma vitatja meg a Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék, valamint a honatyák fellebbezéseit a kormány által felelősségvállalással elfogadott, megszorításokat tartalmazó törvény kapcsán.

Közlekedésellenes, lopáspárti miniszter

Ez a címe annak az egyszerű indítványnak, melyet tegnap nyújtottak be a képviselőházban a liberálisok, s melyben Radu Berceanu lemondását kérik. Az aláírók kifejtik, a miniszter nem épít utakat, a pénzt megpróbálja a párt klientúrájának javára fordítani, és állítják: ,,szakértő lett a mások által kezdeményezett programok leállításában". Az indítvány kezdeményezői kitérnek a vasút katasztrofális állapotára, Berceanu tudatlanságával és önfejűségével magyarázzák a repterek állapotát, és szemére vetik, hogy akadályozza a brassói nemzetközi repülőtér építését. Berceanut autópálya-ellenes miniszternek nevezik, és kifejtik, összehasonlítható elődeivel: Traian Băsescuval, Anca Boagiuval és Gheorghe Dobréval, mindannyiuk esetében jellemző volt a viszolygás az autópálya-építéstől.

Többet fizetnek az állami cégek is

A teljes vagy többségi állami tulajdonban levő cégeknek, az egyedáruságoknak nyereségük 90 százalékát kell befizetniük az államkasszába az eddigi 50 százalék helyett ― döntött a kormány tegnapi ülésén. Arról is határoztak, akárcsak a közintézményeknél, ezeknél a cégeknél is csökkentik a kiadásokat húsz százalékkal, valamint hogy az év végéig nem vásárolhatnak személygépkocsikat, bútorzatot.

Két román áldozat Afganisztánban

Két román katona veszítette életét tegnap Afganisztánban, miután gépkocsijukat egy távirányított bombával felrobbantották. A 36 éves Paul Caracudă tizedes és a 28 esztendős Dan Ciobotaru őrmester halálával az Afganisztánban életüket vesztett román katonák száma tizenötre emelkedett.

Narancssárga árvízriadó

Narancssárga árvízriadót jelentettek be a hidrológusok a Prut és a Kraszna folyók mentén Botoşani, Szilágy és Szatmár megyében, ma délutánig helyi áradásokra lehet számítani. Fenntartották a sárga vészjelzést a korábban már riadóztatott helyeken, így az Olton és mellékfolyóin. Az országos készenléti felügyelőség adatai szerint az ország 27 megyéjében 95 települést érintettek keddtől szerda reggelig a viharok és áradások. 160 személyt kitelepítettek, egy Fehér megyei személy életét vesztette az áradásban, ezzel az áldozatok száma kettőre nőtt. Kolozsvártól Szamosújvár irányába teljes útlezárást rendeltek el, a Marosvá­sárhelyről Budapest felé tartó nemzetközi vonat mozdonyára pedig ráesett egy fa. A szerelvény körülbelül négy órán át vesztegelt, amíg helyreállították egy vonalon a közlekedést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2010-06-24: Belföld - :

Hírsaláta

ODA A FŰTÉSI PÓTLÉK. Adriean Videanu gazdasági miniszter bejelentette, a fűtési pótlék levágásával ősztől a közköltségek akár duplájára is emelkedhetnek.
2010-06-24: Közélet - Iochom István:

Egyelőre nem drágul az ivóvíz (Kézdivásárhely)

A sepsiszentgyörgyi Közművek Rt. regionális vízszolgáltató megyénkben Barót kivételével minden városban felújítja a víz- és csatornahálózatot. A terv összértéke 86,5 millió euró, melynek 76,40 százaléka európai uniós, vissza nem térítendő hitel, a települések önrésze 13,5 százalék, a fennmaradt 10,10 százalékra, azaz 8,6 millió euróra hitelt vesz fel a részvénytársaság.