Hírsaláta

2010. július 2., péntek, Belföld

EGYELŐRE NEM VEZETIK BE A VIZITDÍJAT. Július elsejétől helyezte kilátásba az egészségügyi részhozzájárulás bevezetését a szaktárca, ám mint az előző években már annyiszor, ezúttal is elnapolták a dolgot. Cseke Attila egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint sikerült elérniük az egészségügyi hozzájárulás bevezetésének halasztását.

A hozzájárulás tervezett mértéke az egyes szolgáltatásokért a következő: egy háziorvosi ellátás munkaidőben 5 lej, otthoni vizitnél 15 lej; egy szakorvosi vizsgálat 10 lej, rendelési időn túl 20 lej; egy otthoni mentős vizsgálat 20 lej; egy rehabilitációs kezelés (fiziko- vagy kinetoterápia, masszázs stb.) 50 lej kúránként, évente két kezeléssorozatot véve alapul; az egynapos kórházi ellátás 10 lej, hosszabb beutalás esetén 50 lej; egy laborvizsgálat 1 lej vizsgálatonként; egy röntgenvizsgálat 5 lej. Mentesülnek a fizetés alól az országos egészségügyi programokban részt vevő betegek (sugár- és kemoterápia, dialízis stb.), ugyanakkor pontosan meghatározták azokat a népességkategóriákat (gyerekek, kisnyugdíjasok stb.), akiknek nem kell majd ezt a hozzájárulást kifizetniük. A tervezetben az is szerepel, hogy egy beteg évente legtöbb 600 lejt fizet, ezen az összegen felül mentesül a hozzájárulás befizetése alól. (Hargita Népe)

FRUNDA, AZ ANI SÍRÁSÓJA. Az RMDSZ szenátorát tartják felelősnek a román politikai hírmagyarázók és újságírók, hogy kiherélték az ANI-törvényt, így megmentette a politikai osztály minden módosabb tagját — párttagságra való tekintet nélkül — a vagyona eredetével és gyarapodásával kapcsolatos magyarázkodástól. Azt írja a România liberă, hogy Vadim Tudor figyelmeztette a teremben jelen levő nagyköveteket, akik követték a törvény alakulását, hogy valójában nyomást gyakorolnak egy független uniós tagállam parlamentjére. A lap emlékeztet arra, hogy a kilencvenes években Frunda az egyik leghitelesebb RMDSZ-politikus volt, de vagyonának gyarapodásával elkötelezett demokrata magatartása is megkopott.

MINDEN MEGDRÁGUL. Rég nem látott vásárlási hullám söpört végig Románián az áfaemelés előtti napokban. Az eladások mértéke megkétszereződött, még a tartós háztartási cikkek eladása is jelentősen nőtt, holott ennek az ágazatnak az elmúlt hónapokban igen visszaesett a forgalma. Egyelőre az árak 5—6 százalékkal emelkednek, holott a számítások szerint nem kellene meghaladniuk a 4,2 százalékos arányt. A benzin 25,3 banival, a cigaretta csomagja egy lejjel, a gyógyszerek átlagban 6,2 százalékkal lesznek drágábbak. (România liberă)

HOL VAN TRAIAN BĂSESCU? — kérdezték hírtelevíziók, s azt a választ kapták a Cotroceni-palotából, hogy dolgozik, aláírta a megszorító intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagot s huszonkét más jogszabályt. Az ellenben titok maradt, hogy ellentétben más évekkel, most miért nem látogatja meg az árvíz sújtotta vidékeket. Van, akinek az a véleménye, hogy nem fűződik érdeke ehhez, mások azt állítják, fél. (Antena3)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2010-07-02: Közélet - :

Tipp-vb

2010-07-02: Belföld - Demeter J. Ildikó:

Belföldi hírek

Idén lesz nyugdíj
Nem lesznek gondok az idei nyugdíjak kifizetésével, augusztus elején, a költségvetés-kiegészítéskor még 500 millió eurót utalnak át e célra — jelentette ki Mihai Şeitan munkaügyi miniszter tegnap. ,,A törvény szerint az államnak közbe kell avatkoznia ott, ahol nem elegendőek az alapok. Nincs kétségünk afelől, hogy kifizetjük a nyugdíjakat, mert jelenleg sincs fennakadás ezzel" — mondotta.