Belföldi hírek

2010. július 7., szerda, Belföld

Drágul az élelmiszer

További 7—8 százalékkal drágulhatnak az élelmiszerek az utóbbi napok esőzései miatt, amelyek következtében több száz hektár ültetvény ment tönkre — állítja az Agrostar szövetség. A természeti katasztrófa következményeit fokozza, hogy ebben az évben teljes mértékben hiányoznak a támogatások, valamint az, hogy az esők miatt kárt szenvedett gazdák semmilyen kártérítést nem kapnak.

A kárpótlásokat szabályozó 381-es törvényt eltörölték, és nem született újabb, amely helyettesítené — nyilatkozta egy közleményben Ştefan Niculae, az Agrostar elnöke. Szerinte ilyen körülmények között a mezőgazdászok nem rendelkeznek pénzügyi forrásokkal az őszi ültetésre, ami azt jelenti, a jövő évi termés is veszélyben van. „Más államok gazdaságát támogatjuk azzal, hogy nagy mennyiségben importálunk élelmiszert. A mezőgazdasági miniszter továbbra is úgy viselkedik, mintha semmi köze nem lenne az ágazathoz. Mennie kellene, mert ő is és csapata is bebizonyította hozzá nem értését" — jelentette ki Niculae.

Jövőtől vége a megszorításoknak?

A csökkentés előtti szintre emelkedhetnek jövő év elejétől a közalkalmazottak fizetései — jelentette ki Emil Boc miniszterelnök. Elmondta, nagyon fontos, hogy a helyi önkormányzatok milyen formában valósítják meg a létszámcsökkentést. „Mielőbb meg kell valósítani az önkormányzati struktúrák átszervezését" — jelentette ki Boc, és hangsúlyozta, a megszorítások feloldásának záloga az átszervezés.

A rendszer hibája a gyenge érettségi

Az érettségi eredmények alapos elemzését kérte Daniel Funeriu tanügyminiszter elsősorban azokban az iskolákban, melyekben egyetlen átmenő sem volt, és úgy értékelte, mindez a nem megfelelő rendszer eredménye. ,,Újra kell elemeznünk a tanárok, diákok és az iskolák értékelésének módját" — mondotta, és kiemelte: a parlamentben elakasztott új törvény nem a büntetésre, hanem a támogatásra helyezi a hangsúlyt. „Csak akkor kérhetjük számon a nagyon gyenge eredményeket, ha jó a tanárok kiválogatásának módja, felkészítésük, ha megfelelő a javadalmazásuk, ha a tanterv megfelelően kidolgozott, és a tanulók iskolákba irányítása is helyes, nem erőltetett" — magyarázta a miniszter. A fellebbezések előtt a sikeresen érettségizők aránya országosan 67,4 százalékos volt, 12,5 százalékkal kisebb, mint tavaly.

Beperelték a minisztert

Bogdan Hossu, az Alfa Kartell szakszervezeti tömörülés elnöke panasszal élt Daniel Funeriu oktatásügyi miniszter ellen, mert a tárcavezető ,,visszaélt hivatali hatalmával, törvénytelen eszközöket használt, és megfenyegette" — a feljelentés szövege szerint — a május végén kezdődő sztrájksorozatban részt vevő pedagógusokat. Daniel Funeriu május 31-én bocsátott ki egy miniszteri rendeletet, amelyben megtiltotta a vizsgákon felügyelő, javító pedagógusok számára a tiltakozáson való részvételt. Júniusban Liviu Pop, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének elnöke élt feljelentéssel az oktatási tárca vezetője ellen, aki miniszteri rendeletben cserélte le az érettségi bizottságok tagjait. A szakszervezet szerint ilyen intézkedést csak a tanügyi államtitkárnak lett volna joga kezdeményezni. Pop szerint, ha a bíróság igazat ad nekik, új érettségit kell szervezni.

Körvonalazódnak a baleset körülményei

Nem emberi mulasztás okozhatta a tuzlai repülőgép-balesetet — nyilatkozta Victor Strâmbeanu ezredes, a nyomozás vezetője, de elmondta: a pontos okot valószínűleg csak jövő hónapban, a nyomozás lezárultával tudhatjuk meg. Hétfőn a Konstanca megyei Tuzla repülőtere közelében lezuhant a tizennégy személyt szállító, ejtőernyős-oktatásban használt repülőgép. Tizenegy katona azonnal életét veszítette, egy sebesült éjszaka a kórházban hunyt el, két áldozatot pedig a bukaresti katonai kórházban kezelnek. A repülőgép körülbelül két kilométerrel hagyta el a felszállópályát, aztán megdőlt, és lezuhant. Szinte landoló pozícióban ért földet, és ekkor gyulladt ki, tehát nem a felszállás során. A három túlélő nem ugrott ki a gépből, mint eddig tudtuk, Strâmbeanu ezredes szerint ez nem is lett volna lehetséges, hanem úgy menekültek meg, hogy a tuzlai katonai repülőtér egyik tisztje odaszaladt, és dacolva a lángokkal megpróbálta kimenteni a gépen levőket. Sajnos, csak hármat sikerült kivinnie a szabadba, a többiek bennégtek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 761
szavazógép
2010-07-07: Belföld - :

Hírsaláta

BÁLTEREM ADY KULTURÁLIS KÖZPONT HELYETT. Nagy port kavart hét esztendővel ezelőtt, amikor a nagyváradi Mecénás Alapítvány rátette a kezét a Királyhágó-melléki Református Egyházkerület által megpályázott pénzösszegre, 320 millió forintra, amelyből a pályázók Érmindszenten Ady Endre nevét viselő és a költőóriás szellemi hagyatékát szolgáló központot akartak kialakítani. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Mecénás Alapítványa megszerezte a Medgyessy-kormánytól a pénzt, de már nem Érmindszentben gondolkodott, hanem létrehozott egy Ady Endre Kulturális Központot, mely valójában egy bálterem, s gyakorlatilag az RMDSZ Bihar megyei szervezetének afféle gyűlés- és báltermévé vált, az év nagy részében kihasználatlanul áll. Mivel a több száz milliós „kulturális invesztíció" magyar közpénzekről szól, a második Orbán-kormány beiktatását követően úgy fest, ez a csontváz is kiesik ama szekrényből. (Reggeli Újság)
2010-07-07: Közélet - Iochom István:

II. Székely Sziget Fortyogófürdőn

A II. Székely Szigetre július 9—10-én Fortyogófürdőn kerül sor, ahol sátorozási lehetőség, bérelhető lakókocsik, úszómedence és parkoló várja a résztvevőket. Szőcs Zoltán főszervező, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi alelnöke elmondása szerint több mint tíz zenekar koncertje, előadások, kézműves-foglalkozások, íjászat, népi tánc, filmvetítés, hagyományőrzés, gyermeksarok, rovásírás-oktatás, harcművészet és egyéb érdekes foglalkozás szerepel a két nap kínálatában.