Külföldi hírek

2010. július 10., szombat, Közélet

Fogy a magyar

Idén várhatóan tízmillió alá csökken Magyarország népessége, negyven év múlva pedig már csak 8,5 millióan leszünk a jelenlegi népesedési folyamatokat figyelembe véve — közölte a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Vukovich Gabriella az ENSZ népesedési világnapja (július 11.) alkalmából rendezett sajtóbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy Magyarország népessége 1981 óta folyamatosan csökken, és ezt a tendenciát a bevándorlás és a javuló népesedési mutatók is csak kismértékben javítják. Jelezte: ha a Magyarországon élő mintegy 170—180 000 külföldi állampolgárt nem számítják, már a tízmilliós lélektani határ alá csökkent a népesség száma.

Kinevezték az új szlovák kormányt

Kinevezte az új szlovák kormány minisztereit Ivan Gasparovic köztársasági elnök. Az Iveta Radicová kormányfő vezette négypárti koalíciós kabinet tizenöt tagú. A miniszterek letették az alkotmány által előírt hivatalos esküt. Radicovát már csütörtök este kinevezte tisztségébe az államfő, azt követően, hogy hivatalosan megalakult az új törvényhozás, és Robert Fico volt miniszterelnök benyújtotta lemondását. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniónak (SDKU) a kormányfői bársonyszéken kívül négy, a Szabadság és Szolidaritásnak (SaS) szintén négy, míg a két kisebbik koalíciós partnernek, a Kereszténydemokrata Mozgalomnak (KDH) és a Hídnak három-három minisztere van az új kabinetben. Az SDKU kezében lesz a pénzügy, az oktatásügy, a külügy és az igazságügy; az SaS fogja vezetni a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárcát. A KDH adja a belügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a közlekedési minisztert. A Híd a mezőgazdasági (Simon Zsolt) és az újralétesítendő környezetvédelmi minisztériumot fogja vezetni, s övé lesz az emberjogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettesi (Rudolf Chmel) poszt is.

Fico alelnök lett

A szlovák parlament alelnökévé választották tegnap Robert Fico volt kormányfőt, az Irány-Szociáldemokrácia ellenzéki párt vezetőjét. Három alelnököt — köztük Bugár Bélát, a Híd elnökét — már a csütörtöki alakuló ülésen megválasztottak. Fico esetében ez nem volt lehetséges, mert kormányfőként csak a testület alakuló ülése után nyújtotta be lemondását, s tért vissza formálisan a képviselők soraiba. Másfél éve Fico a TA3 hírtelevízióban leszögezte: ,,Nem tartom helyesnek, hogy az az ember, aki négy vagy nyolc évig a kezében tartotta a kormányrudat, visszatérjen a parlamentbe, s azután úgy kiabáljon a padsorokból, mint ahogy azt Mikulás Dzurinda vagy Ivan Miklos teszi. Ez nevetséges. Véleményem szerint ez nem jó. Annak, aki befejezi a kormányzást, és nem kap újra bizalmat, köszönetet kellene mondania, s távoznia kellene a politikából."

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Idén négy választást rendeznek Romániában. Melyik a legfontosabb ön szerint?


eredmények
szavazatok száma 490
szavazógép
2010-07-10: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Árulással vádolja Frundát Băsescu
Románia érdekeit sértő magatartással vádolta meg Frunda György szenátort Traian Băsescu államfő, őt tekinti felelősnek, hogy csökkent a magas rangú tisztségviselők vagyonát vizsgáló intézmény, a feddhetetlenségi ügynökség hatásköre.
2010-07-10: Közélet - Madarasi István:

Székely történelmi zászlók sorakozója

A szó szoros és átvitt értelmében is színfolttal gazdagodott idén az Ezer Székely Leány Napja című, 1931-ben a székely népviselet megőrzésének szándékával életre hívott rendezvény, melyet az 1989-es változások után felújítottak.