Lélekvándorlás

2010. július 13., kedd, Gazdaság

Az utóbbi egy hét alatt két olyan, Magyarországról érkezett kirándulócsoporttal találkoztam, mely merőben különbözött a szokásos kiruccanóktól. A 650 tagot számláló sepsiszentgyörgyi Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szö­vetsége fogadta a szolnoki Őszintén egymásért nyugdíjasklub baráti tagjait.

Hároméves barátság köti össze őket, s családi kapcsolatokat teremtettek minálunk — tudtuk meg Szabó Mária klubvezetőtől, aki már úgy érzi, hogy ,,itt is itthon vannak". Szabó Ferenc, a szövetség elnöke kimondta: mintha jóvátenni akarnák december 5. történelmi igazságtalanságát, és bebizonyítani nekünk, hogy a megtévesztettek mellett sok millió igazi magyar él, aki a határok nélküli nemzeti integrációt akarja, eggyé lenni az erdélyiekkel, eggyé a székelyekkel. Ez a nyugdíjasok egyfajta lelkiismeret-vándorlása. A szentgyörgyiek már túl vannak az ez évi szolnoki viszonttalálkozón. Szabó Mária elmondta, hogy számukra a legnagyobb öröm és meglepetés az a határtalan vendégszeretet, amiben itt részesültek. Ez az igazi testvériség — mondta, és arra törekszik, hogy ezzel a céllal bővítse a kapcsolatot a magyarországi nyugdíjasokkal, akik végül is nagyapák-nagyanyák, és van, lesz közük ahhoz, hogy befolyásolják az unokák hadát, meggyőzzék arról, hogy mennyivel nagyobb a lelki hozadéka egy erdélyi útnak, az erdélyiekkel való barátságnak, mint például egy kalandos sátorozásnak. És a barátkozás folytatódik: meghívták a szentgyörgyieket a jövőben sorra kerülő Országos Magyar Nyugdíjas-találkozóra.

Néhány nap múlva hasonló érzést tapasztaltam, amikor az Egri Térségi Integrált Szakképző Központ (Tiszk) nagyobb, érettségihez közeledő diákjai, az őket kísérő pedagógusok elmondták, hogy ismerkedés, kapcsolattartás és -teremtés céljából járták Erdély és Székelyország földjét, a magyar—magyar kapcsolatot akarják ápolni. Túl a táj szépségein, túl a látványos teremtett örökségen a kapcsolatot keresték, és mint mondták, e-mail és postacímek lapulnak zsebeikben, hogy erősödjék és élő legyen a magyar fiatalság kapcsolata, hogy itthon érezzék magukat Erdélyben, miként az itteniek is a magyar hazában, mert az ilyen kapcsolatok kölcsönösen megtartanak.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 588
szavazógép
2010-07-13: Gazdaság - Váry O. Péter:

Autonómiáról a Csattogó-völgyben

Erdélyország az én hazám a neve annak a rendezvénysorozatnak, amely negyedik kiadására immár világtalálkozóvá nőtte ki magát, s amely gazdag és változatos programkínálatával nem csak az Erdélyből elszármazottak, hanem Erdély szerelmeseinek is fesztiválhangulatú nemzetközi találkozójává fejlődött. E rendezvényre kaptunk meghívást: tíz-tizenöt percben az autonómiáról beszélnénk a Kisszínpadon. Öltöny, vasalt ing, nyakkendő becsomagolva, nyolcszáz kilométer előttünk.
2010-07-13: Gazdaság - Kisgyörgy Zoltán:

Ott vagyunk az Eszperantó szentélyben (Európa kulturális fővárosában)

Levél érkezett elektronikus postán régi kedves dombóvári barátunktól, a Dél-dunántúli Regionális Eszperantó Alapítvány kuratóriumi elnökétől, G. Nagy Róberttől, aki örömmel tudósít, hogy Pécsett — uniós pályázati pénzből — felújult az Eszperantó Park, amely 1966-ban kapta nevét a 22. Nemzetközi Eszperantó Ifjúsági Kongresszus tiszteletére.