Magyar örökség-díj

2007. szeptember 19., szerda, Kultúra

A Magyar Örökség és Európa Egyesület által felkért bírálóbizottság meghozta 48. döntését korunk, valamint a II. világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeinek folyamatos és rendszeres megnevezésében. A kitüntető címet bizonyító oklevelek átadására a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében kerül sor 2007. szeptember 22-én, szombaton 11 órakor (Budapest, Roosevelt tér 9. szám). A kitüntetettek között szerepel: a Békéstarhosi Énekiskola, Járai Zsigmond közgazdász, Buday György fametsző, Dsida Jenő költő, Bakay Kornél régész, a Toldy Ferenc Gimnázium és a Magyar Huszár.

A Magyar Huszár laudációját dr. Zachar József ezredes írta. A remek kisesszére sokan felfigyeltek, s ezt a világhálón már elhangzása előtt többen terjesztik, jelezvén, hogy a nemzet örök értékeit, a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumában őrző hungarikumot széles körű tisztelet és elismertség övezi. Mi, erdélyiek a kiváló ötletgazdának és az ötlet kivitelezőinek gratulálva a laudátornak a témához méltóan emelkedett írásához s a Magyar Huszár díjazásához annyit fűzünk hozzá, hogy a laudációban László francia marsall révén kiemelt Bercsényi név és család a magyar huszárság dicső múltját oly módon is megjeleníti, hogy Bukarest egyik legjelentősebb kerületét, a valaha azon a helyen táborozó Bercsényi-huszárokról ma is Berceni-nek nevezik. Eljöhet még az az idő, amikor ebben a városnegyedben szobor is emlékeztethet a Bercsényi-huszárokra.

Azt sem hallgathatjuk el, hogy a rodostói Magyar utcában Bercsényi Miklós háza a magyar kulturális vezetés minősíthetetlen hanyagsága miatt a múlt évben omlott össze. Legutóbbi rodostói szoboravatásunkon a magyar diplomácia képviselőit szándékosan kalauzoltuk e porta elé.

A Magyar Huszár magyar örökségként történő megörökítését ezek a résztörténetek is indokolják. Dr. Zachar József laudációját Bakos István, a Bethlen Gábor Alapítvány elnöke juttatta el lapunkhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1850
szavazógép
2007-09-19: Magazin - x:

Színházi kollokvium

A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház fennállásának 20. évfordulója alkalmából hosszú távúnak szánt kulturális programot indít útjára. A TAMper2 elnevezésű kortárs színházi találkozót két jelentős színművészeti alkotó ― egy romániai és egy más európai kultúrrégióból érkezett ― vetélkedéseként képzelték el. Az első találkozón, amely szeptember 24―27. között zajlik, Radu Afrim és Schilling Árpád a meghívott.
2007-09-19: Kultúra - x:

A magyar huszár

Huszár. Egy magyar szó, amelyet a magyarsággal valaha érintkezett szinte minden más mai nép nyelve átvett. Huszár. Egy magyar jelenség, amely ugyanazt a képet ébreszti fel minden más anyanyelvű népben is. Huszár. Az a lovas katona, aki leffentyűs csákóföveget vagy forgós csákót, gazdagon zsinórozott dolmányt és szűk nadrágot, színes fonott övet és sarkantyús rövid szárú csizmát, bal vállán átvetett, ugyancsak gazdagon zsinórozott mentét visel. Huszár. Vállszíjon tartott szablyát és tarsolyt hord, a nyeregkápára erősített karabélyt és deli pár pisztolyt is kéznél tart.