Hírsaláta

2010. augusztus 18., szerda, Belföld

A TANÁR ÉS AZ ORVOS ÓRABÉRE AZONOS AZ UTCASPRŐKÉVEL — derül ki az országos statisztikai hivatal adataiból. Egy pedagógus óránként 6,90 lejt kap, egy ápoló vagy kezdő orvos 6,50-et, ezzel szemben a szemétbegyűjtők és szállítók óradíja 6,12 lej körüli. A hivatal összesítése szerint jelenleg a légiszállításban dolgozókat fizetik meg a legjobban, ők óránként 21,98 lej nettó órabért kapnak. A legrosszabbul a szállítóiparban és a textiliparban keresnek, 4,70, illetve 5 lejt óránként. (Realitatea)

MAJMOLJA A FŐNÖKÖT. Nemcsak Traian Băsescu államfő javasolja az orvosoknak, hogy menjenek nyugodtan külföldre dolgozni, Mihai Şeitan munkaügyi miniszter is azt fejtegette, hogy csak hasznot hoz az orvosoknak, ha külföldön vállalnak munkát. Ott jobban keresnek, és az összegyűjtött pénzükkel, gyarapodott tudásukkal később hazájuk hasznára lehetnek. A miniszter nyilatkozata nagy felháborodást keltett, többen azonnali lemondását követelik. (Realitatea)

ELSŐK AZ INFLÁCIÓBAN. Júliusban az éves infláció 7,1% volt Romániában, amellyel első helyen áll az Európai Unióban. Az uniós átlag 2,1%. Júniusban még csak 4,3%-os általános drágulást jegyeztek az egy évvel korábbi szinthez képest, az uniós átlag akkor 1,9% volt. Romániában a legmagasabb az éves infláció júliusban. A 26 tagállam közül csak Írországban és Lettországban csökkentek a fogyasztói árak 1,2, illetve 0,7%-kal. Románia után Görögországban és Magyarországon mérték a legmagasabb inflációt, 5,5, illetve 3,6%-ot. A havi áremelkedés tekintetében is első helyen áll Románia a maga 2,6%-ával, a második helyet Málta foglalja el 0,6%-kal, őt követi Bulgária 0,5%-kal. Havi szinten csökkentek az árak 15 tagállamban, emelkedtek 9-ben, stagnáltak Litvániában és Magyarországon. Az uniós havi átlag 0,2% volt júliusban, az eurózónában 0,3%-os árcsökkenést mértek, éves szinten pedig 1,7%-kal emelkedtek az árak. (Money.ro)

GYERMEKHALÁL. Olteniţán, a városi kórházban egy nyolcéves gyermek belehalt lábtörésébe. A boncolás után az orvosok azt állítják, hogy a fiúnak tüdőgyulladása volt, az okozta halálát is. Ennek ellenére az ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. (Ziare.com)

KÁR VOLT ÁFÁT EMELNI. Nem lesz a kormánynak nyeresége a júliusi áfaemelésből. A money.ro gazdasági portál szerint az ötszázalékos áfaemelés miatt visszaesik a fogyasztás, és az ebből származó veszteség nagyobb, mint amennyi nyereséget hoz a magasabb áfa. Az állam ugyanakkor kevesebb pénzt kasszíroz a profitadóból és a jövedelmekre kivetett adókból. Érződni fog ugyanis a közszférában alkalmazott 25 százalékos fizetéscsökkentés, és a munkanélküli is több, mint tavaly.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2010-08-18: Közélet - :

Négy újszülött vesztette életét (Robbanás egy bukaresti szülészeten)

Négy újszülött életét vesztette, hetet súlyos égési sebekkel kezelnek a bukaresti Giuleşti nőgyógyászati és szülészeti kórházban történt robbanás következtében. A hétfő esti tragédia nyomán három újszülött vesztette életét a helyszínen, a negyedik csecsemőt átszállították egy másik kórházba, de később ő is belehalt sérüléseibe.
2010-08-18: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Románia is kiutasít egy orosz diplomatát
A román külügyminisztérium nemkívánatos személlyé nyilvánított tegnap egy orosz diplomatát válaszul arra, hogy az orosz hatóságok előző nap ugyanezt tették egy kémkedéssel vádolt román diplomatával. A tárca közleményében hangsúlyozta: Oroszország ,,súlyosan megsértette" a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi konvenciót azzal, hogy hatóságai Moszkvában elfogták, és nemkívánatos személlyé nyilvánították Gabriel Grecut, a moszkvai román nagykövetség első beosztottját. Emlékeztetett, hogy a nemzetközi szerződés értelmében egy diplomatát nem lehet őrizetbe venni vagy fogva tartani. A román külügyminisztérium közölte, hogy az eset miatt a bukaresti orosz nagykövetség egyik diplomatájának 48 órán belül el kell hagynia Romániát. Nevét a tárca nem közölte.