Belföldi hírek

2010. szeptember 4., szombat, Belföld

Váratlan látogatás

Meglepetésszerű látogatást tett tegnap a kormánypalotában Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap (FMI) romániai képviseletének vezetője. Délután hatkor bejelentés nélkül érkezett, és mintegy ötven percet töltött Emil Boc kormányfőnél, akivel aztán együtt is távozott egy mellékajtón. A kormányszóvivő szerint formális találkozóról volt szó, a jegybank 130. évfordulójának megünneplésére készülnek.

Megjött a támogatás a gazdáknak

A pénzügyminisztérium tegnap utalt ki pénzt a mezőgazdasági tárcának, hogy kifizessék a gazdákat a harmadik és negyedik negyedévre — jelentette be Mihail Dumitru volt mezőgazdasági miniszter tegnap, akinek utolsó rendelete a gázolaj-támogatások elszámolására vonatkozik. A gazdáknak kifizetendő összeg, mindenféle juttatást beleértve, eléri a 138 millió lejt a harmadik negyedévre és a 190 millió lejt a negyedik negyedévre; 36 millió lejt máris el tudnak számolni üzemanyagra. A mezőgazdasági hitel alapján járó állami támogatásokból a következő napokban az első fél évre járó teljes összeget kifizetik. Dumitru úgy véli, a gazdák követeléseinek nagy részét megoldotta: ,,amikor átvettem a tárcát, a minisztérium gazdák felé felhalmozott adósságai elérték a kétmilliárd lejt, most pedig nincs tartozásunk". 2010 az első olyan év, amikor az előző évre járó támogatásokat időben kifizették, így nem kellett késedelmi kamatot fizetni — állítja. Szerinte a legjobb eredményeket érte el az európai uniós alapok lehívásában, és újfajta támogatásokat is bevezetett.

A második bécsi döntésről

Magyar és román kutatók a második bécsi döntésről értekeznek egy Szatmárnémetiben szervezett nemzetközi konferencián. Liviu Marta, a partiumi múzeum nemrég kinevezett főigazgatója megnyitójában kiemelte: el akarták kerülni az érzelmes emlékezést, a sebek nyalogatását, ehelyett objektív, tényekre alapozott, tudományos fórumot szándékoztak szervezni. A konferencia anyaga a közeljövőben többnyelvű kötetben is megjelenik. Stelian Mândruţ történetíró, a kolozsvári történeti intézet munkatársa elmondta: 1996 után több olyan fiatal, külföldön tanult és ottani levéltárakban kutató román történész — közöttük Lucian Boia — foglalkozott a kérdéssel, aki hazatérve megpróbált változtatni az addig uralkodó, kommunista ideológián alapuló történetíráson. Szerinte a szakemberek az újabb tanulmányokban kezdik átértékelni a kérdést, és más szemszögből közelítenek a történelmi tényekhez.

Fertőznek a szúnyogok

Újabb nyolc nyugat-nílusi vírus okozta fertőzéses esetet erősített meg a Cantacuzino Intézet, így a megbetegedések száma elérte a 15-öt Romániában — tájékoztatott tegnap az egészségügyi minisztérium. A fertőzéseket Bukarestben és Dolj, Fehér, Buzău, Kolozs, Ialomiţa, Galac, Szeben, Teleorman (egy-egy eset), Maros (két eset) és Konstanca (négy eset) megyében regisztrálták. A kórházakban a különleges orvosi ellátásban részesülő betegek egészségügyi állapota jó, péntekig már ötöt kiengedtek. A két hétfői haláleseten kívül újabb elhalálozás nem történt, mindkét elhunyt személy 70 évesnél idősebb volt, és krónikus beteg. A gyermekek a nyugat-nílusi vírus okozta fertőzésen általában észrevétlenül esnek át.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2010-09-04: Belföld - :

Hírsaláta

BIZONYÍTANI KELL. Tony Lybek, az IMF romániai és bulgáriai képviselője Bukarestben bejelentette: ahhoz, hogy Románia megkapja a soron következő hitelrészletet, be kell mutatnia azokat az iratokat, amelyek bizonyítják, hogy törlesztette az egészségügyi szektorban dolgozó vállalatokkal szemben fennálló 1,9 milliárd lejes adósságát.
2010-09-04: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Csupán négy főpolgármester-jelölt
Tegnap délután négy órakor lejárt a budapesti főpolgármester-jelöltek bejelentésére álló határidő, a már nyilvántartásba vett MSZP-s Horváth Csaba és a Fidesz―KDNP-s Tarlós István mellett a Jobbikos Staudt Gábornak és az LMP jelöltjének, Jávor Benedeknek van esélye felkerülni a szavazólapra.