Belföldi hírek

2010. szeptember 15., szerda, Belföld

Éhesek és eladósodottak
Általános sztrájkba lépnek szeptember 27-én a köztisztviselők meghatározatlan időre — jelentette be Sebastian Oprescu országos szakszervezeti elnök, aki szerint "a köztisztviselő éhes és eladósodott". 34 000 hivatalnok kéri a 25 százalékos bércsökkentés megszüntetését, az elbocsátások leállítását és jogi védelmet "a közintézmények élén levő politikusok túlkapásaival szemben".

Oprescu szerint elképzelhető, hogy más szakszervezet is csatlakozik a munkabeszüntetéshez, és ha sikerül összehangolni a cselekvést — tegnap még vitáztak az időpontról —, már szeptember 22-én megkezdődhet az általános sztrájk, amikor nagygyűlés lesz a fővárosban. Az általános sztrájk 350 központi és helyi közintézmény tevékenységét bénítaná meg, köztük a pénzügyőrségét, a munkaügyi felügyelőségét, a fogyasztóvédelemét, a környezetvédelmi hatóságét, az átvilágító testületét (CNSAS), valamint a külügyi, a gazdasági és a közlekedési minisztériumét. A köztisztviselők felének a havibére 600—700 lej, így nem lehet visszaszorítani az adócsalást és a feketemunkát, de jogállamiság sem létezik anélkül, hogy a köztisztviselők ne élvezzék a törvény védelmét — véli Oprescu. Szeptember 22-én a CNSLR-Frăţia és a Sanitas szakszervezeti szövetség több mint húszezer tagja vesz részt egy nagygyűlésen és felvonuláson Bukarestben, legalább 750 lejes minimálbért és jogi védelmet követelve.

Folyamatos a leépítés
Az állami alkalmazottak száma 2009 elejétől mostanig folyamatosan csökkent, a legnagyobb mértékben (6200 elbocsátás) júniusban, júliusban pedig 2600-zal kevesebb személy dolgozott az egészségügyben, 2400-zal kevesebb az oktatásban és 1200-zal kevesebb a közigazgatásban — közölte az országos statisztikai hivatal, amelynek adatai szerint tavaly júniusban is hasonló volt a helyzet, akkor 6000 állami alkalmazottat menesztettek. A Nemzetközi Valutaalapnak küldött szándéknyilatkozat szerint a kormány továbbra is elkötelezi magát, hogy az év végéig 74 000 közalkalmazottat épít le. Eddig 27 000 embert tettek utcára, és 2011-ben újabb 15 000 munkahelyet kell felszámolni úgy, hogy a nyugdíjakat nem növelik, és nem vezetik be ismét a 13. havi fizetést, a szabadságpénzt és a fűtéspótlékot.

Kevesebb a rokkantnyugdíjas
Több mint 470 000 rokkantnyugdíjas helyzetét ellenőrizték az év elejétől, 3869 személy rokkantsági nyugdíját pedig megszüntették — tájékoztatott az országos nyugdíj- és társadalombiztosítási pénztár, amely szerint ezzel évente ötmillió eurót sikerül megtakarítani. Romániában jelenleg 915 656 rokkantnyugdíjas él. 15 863 esetben javulást tapasztaltak a rokkantak állapotában, ezeket a személyeket más fokozatba sorolták be. A legtöbb nyugdíjmegvonás Szatmár megyében történt (391 eset), következik Bukarest (342), Máramaros (229), Bihar (207), Bákó (186), Iaşi (178), Brăila (176), Dâmboviţa (167), Neamţ (128), Ilfov (125) és Temes megye (105). A legkeve­sebb visszaélés Krassó-Szörény (8), Mehedinţi (18), Galac és Beszterce-Naszód (30), Buzău (31), Hunyad (34), Olt (40), Gorj (43), Szeben (45), Fehér és Arad (46) megyében történt.

Lázadnak az ápolók
Rendfenntartó erőket kellett kihívni a Brăila megyei kórház alkalmazottjai ellen, akik tegnap valósággal megrohamozták az épületet. A személyzet mintegy száz tagja dulakodva próbált bejutni a vezetőséghez, miután megtudták, hogy mától kezdve mindenféle pótlékot megszüntetnek, és csak nehezen lehetett lecsillapítani őket.

Még egy kicsit törlesztenek
Több mint egymilliárd lejt törlesztenek ebben a hónapban azokból az adósságokból, amelyeket az egészségügyi rendszerben halmoztak fel. A pénz nagyobb részéből az ártámogatott és ingyenes gyógyszerek költségtérítését fizetik ki a patikáknak, a többiből a kórházak adósságait csökkentik. Az idén augusztusban jóváhagyott költségvetés-kiegészítéskor az egészségügyi minisztérium 2,9 milliárd lejt kapott, ebből 859,863 milliót a kórházak tartozásainak kifizetésére. Ezt az összeget az országos egészségbiztosítási pénztár költségvetésén keresztül utalják át a kórházaknak, azoknak is, amelyeket közben decentralizáltak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2010-09-15: Belföld - :

Hírsaláta

FOGYUNK. A kilencvenes években 2,8 millió határon kívüli magyar élt a Kárpát-medencében, 2021-re nem leszünk kétmillióan sem, egyharmadára csökken tehát a kisebbségi magyarok száma. A népességfogyás egyik legnagyobb oka a migráció — állítja Gödri Irén, a Népességkutató Intézet munkatársa. A kutató szerint a kilencvenes évek elején az emigrálók nagy része Magyarországra érkezett, így a nemzet egészét tekintve nem történt veszteség, viszont az elcsatolt területeket tekintve igen. Az ezredforduló után a Magyarországra emigrálókét meghaladta a más országokba költözők száma. (Erdély Ma)
2010-09-15: Közélet - Bokor Gábor:

Nem fizetnek az újgazdag romák

Kapuról kapura járnak a zabolai közösségi rendőrség tagjai, és mindenkinek kézbesítik az adóhátralékáról szóló értesítést.