Uzsonna-programAlma is lesz

2010. szeptember 24., péntek, Közélet

Hamarosan almát is kapnak az iskolások a tej és a kifli mellé. A tanévkezdést követő első napokban, úgy tűnik, hasznos volt az önkormányzatoknak leosztani a kiflibeszerzést, zökkenőmentesebb az iskolák ellátása, és nem ismétlődik meg a tavalyi történet, amikor csak a második félév második felére sikerült a fellebbezések miatti pereskedések végére érni. Addig a háromszéki gyerekek csak tejet kaptak az iskolákban.

A tej beszerzését az önkormányzatok nagy része most is a megyei tanácsra bízta, csak a bodza-vidékiek, a kovásznaiak, a gelenceiek és a kommandóiak kötöttek külön-külön szerződést — mondta el a Háromszék érdeklődésére Henning László megyei alelnök. A legtöbb iskolába, óvodába a Dorna szállítja a tejet, az egyéni szerződéskötők a Milcovval állapodtak meg.
A kiflibeszerzést minden önkormányzat maga bonyolította le. Az önkormányzatok helyi vállalkozókkal szerződtek, kisebb-nagyobb kenyérgyárak kaptak megbízást, s így remélni lehet, hogy jó minőségű, friss pékárut kapnak a gyermekek.
Igaz, nem egész évben, de 93 napig almát is juttatnak az iskolásoknak ebben a tanévben, ezt az Európai Unió finanszírozza, és a megyei tanács tegnap fogadta el a határozatát, mely értelmében a gyümölcsbeszerzés szintén a helyi önkormányzatokra hárul. A kormány több rendelettel szabályozta már az almaosztást, a legutóbbi egyértelműsíti, a polgármesteri hivatalok helyi termelőktől is beszerezhetik a gyümölcsöt.
Henning László elmondta, ebben az esztendőben 34 napig kapnak gyümölcsöt a diákok, kö­rülbelül 20 000-en, mivel az óvo­dásoknak nem jár uniós alma. Tejet és kiflit ebben a tanévben 28 000 háromszéki gyerek kap.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2010-09-24: Közélet - Szekeres Attila:

Külföldi hírek

A magyar nemzet egységéért
Az új kormány, amely kétharmados felhatalmazást kapott a magyar néptől, már az első napokban olyan döntéseket hozott, amelyek a 15 milliós nemzet egységét szolgálják — jelentette ki New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök a metropolisban és annak környékén élő magyarság képviselőivel találkozva.
2010-09-24: Közélet - Szekeres Attila:

Kitüntették a kőröspataki tűzoltókat

Váncsa György (középen) átveszi a kitüntetést
Címeres emlékéremmel tüntették ki a sepsikőröspataki önkéntes tűzoltó-alakulat tagjait, s a csapatnak szerény pénzösszeget tartalmazó borítékot is átnyújtottak a megyei tanács tegnapi ülésén napirend előtt.