Bodok a gyorsuló időben

2007. szeptember 26., szerda, Riport

Csak annak lehet nyert ügye közéletünk építésében, a falubajok rendezésében, aki fel tudja venni azt az ütemet, melyet a mindennapok követelnek.

A gyorslépés manapság az önkormányzatok taktikáját és stratégiáját képezné. Ez azonban egymagában nem elég, a szürkeállománynak, a tapasztalatnak, a leleményességnek párosulnia kell a következetes munkával, hogy a gyorsuló időben eredményeket lehessen felmutatni, versenyképesnek lenni ott is, ahol az adottságok és a lehetőségek gyengébbek. Bodok községben összhangban cselekszik a helyi tanács és a polgármester, nem járnak külön utakon. A hármas falura pillantottunk rá két futam között, pihenő állásban.

Tizenhat esztendő kellett ahhoz, hogy jobbacskán gyökeret eresszenBodokon az ipar. Az élelmiszeripar mellett — malmok, pékség, sütőipari egység, ásványvíz-palackozás — a faipar, fűtőberendezések készítése jelent meg, és jelentős lépéseket tett az építőanyag-előállítás is. Kavics- és homokbánya nyílt, ez értékesíti az Ős-Olt által sok millió évvel ezelőtt lerakott üledéket. Nagy Sándor a telep rétegeit sorolja, tudja, hogy hol lelhető, amire a kitermelőnek szüksége van: kavics, homok, meddő. ,,Gépi erővel osztályozzuk és mossuk a kavicsot, homokot. Kapacitásunk napi 600—650 köbméter. Négyféle átmérőjű anyagot kapunk: mészhabarcsba és betonba, betontéglába valót. A piaccal nincs baj, pillanatnyilag is két váltásban tíz ember dolgozik. Nálunk csak a fagy állíthatja le a termelést."

Ki ismerné jobban Zalán gondjait, mint Apor László, a falu képviselője a bodoki tanácsban. Mint mondja: Nagyon örvend a zaláni nép annak, hogy hamarosan lesz jó ivóvize a falunak. A Rókalikak-forrását vezetik be, most készül a forrás foglalása. Ott van a Cigányok pusztája, ott épül a gyűjtőmedence. Erősen várjuk a vizet, mert megcsappant a kutak szintje. Van olyan utca a faluban, ahol több család hordja egy kútról a vizet. Nézze meg az iskolánkat. Ritka az a falu, ahol ilyen rendben lenne egy I—IV. osztályos iskola: termopán nyílászárók, beépített vécé, tornaterem, hamarosan működni fog a központi fűtés is! A tanulólétszámmal nincsen gond: a két osztályban és az óvodában összesen hatvankét gyereket oktatnak.

Gyorslépésben alakul mind a három település infrastruktúrája — mondja Fodor István polgármester. Bodokon bevezettük a vizet, s vége felé járunk Zalánban is. Oltszem a végére marad, mert a falut átszelő nemzetközi út mentén bonyolultabb a hálózat megépítése, s az állami pénzalapot sem egyszerre kapjuk. Bodokon előbbre vagyunk, itt megkezdtük már a szennyvízhálózat építését is: közösen készíti a Baumeister és a Tricomserv. A pénz megvan, tizenkét hónap alatt el kell készülnie a munkálatnak. Éppen ezért a mi emberünk felügyeli az ütemet. Ha majd készen lesz, a Tricomserv fogja működtetni mind a víz-, mind a szennyvízhálózatot, mert az önkormányzat nem erre hivatott.

Igyekeznek a községközpontban az óvodának szánt egykori igazgató-tanítói lakás felújításával. A költségeket, 1,6 milliárd régi lejt a tanügyminisztérium állja, de a tanácsnak is lesz jelentős önrésze. A polgármester olyan, Magyarorszá­gon készült típustervet szerzett, mely előre gyártott, kész iskolai vécét és kézmosót foglal magában, amit a már létező épület mellé lehet helyezni, és egy ajtónyílással hozzákötni. Ilyen toldalékot szándékoznak beszerezni és felszerelni Oltszemen és Bodokon is a kis iskolákhoz a guggoló típusú, fűtetlen illemhelyek helyett.

A tanácsnál még két pályázatról beszélgettünk, melynek összege egymillió euró. Egyik a zaláni kultúrotthon javításának és felújításának igen szép és mutatós megvalósíthatósági terve, melyet októberben kell leadni Bukarestben. A másik, melyre fejlesztési pénz néz ki, egy olyan épület, mely az önkormányzat székházának eljövendő uniós bővítését célozza.

A geológiához értő is nehezen képzeli el, hogy miként tudott olyan tiszta, zárványok nélküli agyag képződni az alsó-háromszéki medencében hullámzó tó-tengerben, amely minden idők egyik legkiválóbb téglaipari nyersanyaga. Olyannyira minőségi, hogy a segesvári Siceram Rt. is innen szállítja a vásárpataki agyagot. A Szakács-féle cég képviseli ezt az iparágat, látja el több fajta klasszikus téglával a szomszédos megyék raktárait, s teremtett itt munkahelyeket. Az ablakokban már ég a fenyőfa szegydeszkája, szárad a tégla, s már bélésezik a következő katlant. Egy katlanban 15 000 tégla is van — tudtuk meg Fazakas Ferenctől.

Oltszemen is van újdonság. Kívül és belül felújították a református kultúrházat, s a falu nyertese A borvíz útja programnak. A Szentjános és a Csikóskert nevű helyeken pihenő- és gyógykezelő-övezet épül majd, nedves mofettával, mely — a közeli sós-lúgos gyógyborvízzel egyetemben — sok-sok beteget fog majd ide vonzani, s pénzforrása lesz a működtetőnek. Szerepel a programban kádfürdő, orvosi rendelő, pihenők és gyógysétány is. Befoglalják a Bagoly-borvizet. A lakosság számára biztató, hogy már ott hever a falu bejáratánál egy vízcsőtekercs, jeléül annak: forrásvizet kap ez a település is.

Zalánba aszfaltos úton jutunk el. A helybeliek még most is alig hiszik, hogy ez valóság. Még nincs teljesen kész, a leöntött burkolatra, ha beáll a száraz idő, még koptatóréteget terítenek. Fenn, a faluban félig-meddig már elkészült a makadámút s a mellette húzódó oly fontos sánc. A költségeket kormánypénzből állják. Ott, ahol az ivóvizet fogják majd vezetni, csak a legfontosabb munkálatot végzik el, mert a csövek lerakásával úgyis megsérül az úttest.

— Református megyebíró vagyok. Nálunk is van feladat éppen elég. Most készülünk, hogy villamos meghajtásúra szereltessük át harangjainkat. Hogy milyen volt az idei termés? A nagy szárazság miatt azt hittük, hogy még a jelenleginél is kevesebb krumpli lesz. Nem az igazi, de meg kell elégednünk ennyivel. A búza szeme apró, a sarjú vékonykább. A kukorica, répa jobb, ha nem kártékonykodnának a vadak — részletezi id. Nagy Sándor.

— A vadkárok dolga olyan, mint Piroska és a farkas meséje — fűzi hozzá a polgármester, ki a vadászcsapat felelőse is. — Minden szinten tárgyalják, magyarázzuk, mindenki ismeri, mindenki tud róla, csakhogy a végfejlemény, vagyis az, hogy a kárt valaki meg is térítse, mindig elmarad! A népes vaddisznócsordák garázdálkodása miatt az erdő közeli területek kétharmada szántatlan maradt! A szarvasok sem jobbak. Láttam olyan csoportot, hogy tizenöt-tizenhat szarvastehén volt benne, s vagy négy-öt bika. A medve is garázdálkodik. Zalánban megölt a medve egy tehenet, két disznót, juhokat, kecskéket. Bodokon a szilvára bejött a faluba. Estefelé a gyermekek kővel dobigálják, s ha valamelyiket leüti, akkor ki lesz a hibás?!

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1207
szavazógép
2007-09-26: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Rekordot döntött az arany
Múlt pénteken az utóbbi huszonhét esztendő legmagasabb árát érte el az arany a londoni piacon, azonnali szállítással egy uncia (28,3495 gramm) nemesfémért 739,30 dollárt adtak. Ez a legmagasabb ár, melyet 1980 óta az aranyért fizettek. Londoni elemzők becslése szerint ezen a héten egy uncia ára elérheti a 765 dollárt is. A befektetők elsősorban az inflációtól, az amerikai gazdasági helyzet rosszabbodásától tartva vásárolnak előszeretettel nemesfémeket, de tartanak a kamatráta-csökkenéstől is, mely hátrányba hozza a dollárt.
2007-09-27: Közélet - Bodor János:

Kápolnaszentelés Kovásznán

Tegnap a kovásznai Szent István római katolikus templomban dr. Pápai Lajos győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Iskolabizottságának elnöke szentmisét celebrált, melyet a háromszéki származású boldog Apor Vilmos, egykori győri püspök emlékére ajánlott fel.