Csáky Pál feljelenti Ján Slotát

2007. szeptember 27., csütörtök, Világfigyelő

Hitelrontás miatt Csáky Pál feljelentést tesz Ján Slota ellen, amiért a nacionalista szlovák pártvezető a minap egy televíziós nyilatkozatában ,,okádéknak" és „rohadt ganénak" nevezte a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökét.

Slota azért sértegette a szlovákiai magyar politikust, mert Csáky korábban ,,Szlovákia szégyenének" nevezte. Slota egy cseh lapnak ― a csehek és a szlovákok közös magyarellenes összefogását sürgetve ― azt mondta: ,,Még a németek sem hajtottak végre annyi elvetemült gaztettet a II. világháború alatt, mint amennyit a magyar fasiszták követtek el Dél-Szlovákiában" ― akkor, amikor a Felvidék újra Magyarországhoz tartozott.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, aki Csákyt egyszersmind a ,,Horthy-rendszer ivadékának" is minősítette, Robert Fico kormányának koalíciós partnereként tavaly nyáron jutott ismét kormányzati szerephez. A kilencvenes években Vladimír Meciar kormányának volt a partnere, s időközben tizenhat évig ült Zsolna polgármesteri székében. Dühödt magyarellenes indulatait soha nem tartotta féken: ellenzékben és kormányon egyként ő jeleníti meg az európai politikai kultúrától idegen stílust és szóhasználatot.

Fico mindeddig annak ellenére is megtartotta Slotát, hogy a kormányfő pártját, az Irány-Szociáldemokráciát (Smer-SD) az Euró­pai Szocialisták Pártja (ESP) ,,pihenőpályára" állította: egy éve szünetelteti Ficóék ESP-tagságát. Noha az első határidő lejárta után 2007. október elsejéig adott haladékot Ficónak, a szlovák kormányfő semmit sem tett azért, hogy Slotát megfékezze.

Úgy tűnik, hogy az időközben magát valamelyest visszafogó Slota az utóbbi hetekben nem véletlenül tesz egyre vadabbnak minősülő kijelentéseket. Talán azért, mert az ESP a napokban dönt a Smer-SD további sorsáról. Megfigyelők szerint annak időzítése is összefüggésbe hozható ezzel a körülménnyel, hogy Slota a minap fogadtatta el a pozsonyi parlamenttel azt a határozatot, amely újra szentesíti a felvidéki magyarok és németek II. világháború utáni jogfosztását a kollektív bűnösség elve alapján törvényesítő Benes-dekrétumokat.

A szlovák törvényhozás lépése a hivatalos magyar―szlovák kapcsolatokat olyannyira beárnyékolta, hogy a magyar fél a politika különféle szintjein szünetelteti a kapcsolattartást, és kitart az MKP történelmi megbékélést szorgalmazó nyilatkozata mellett. Miután az MKP sajtóközleményben tette közzé feljelentési szándékát, Slota a TASR szlovák hírügynökség érdeklődésére azt válaszolta: változatlanul fenntartja a Magyar Koalíció Pártjának címzett kijelentéseit, és semmilyen okát nem látja annak, hogy bocsánatot kérjen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2007-09-27: Világfigyelő - x:

Tanúként hallgatták meg Gyurcsányt

Tanúként hallgatta meg Gyurcsány Ferencet kedd este a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Zuschlag Jánosnak és társainak ügyében.
2007-09-27: Világfigyelő - x:

Külhoni magyarok kulturális fesztiválja

Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter kedden megnyitotta a külhoni magyarok kulturális életét bemutató Biennále fesztivált Budapesten, a Nemzeti Színházban.