Hírsaláta

2010. október 6., szerda, Belföld

BUKHAT A KORMÁNY. Még a România liberă is elismeri, hogy Emil Boc kiállása Roberta Anastase és a képviselőházban elkövetett csalás mellett — amikor is a nyugdíjtörvény végső szavazásakor száz alatti igen voksról azt állította és jegyzőkönyveztette, hogy a többség, azaz 167-en tették le a garast a törvény mellett — lejáratja a miniszterelnököt és a pártot, s a hatalom elvesztéséhez vezethet. A lap csak azt sajnálja, hogy a civil társadalom reakció nélkül figyeli az eseményeket.

FŐ TÉMA VOLT, AMI NEM TÉMA. Túllőttek a célon a bukaresti hírtelevíziók az államelnök édesanyja halálának taglalásában — véli a Cotidianul. Lemondtak minden más hír kommentálásáról, s csak az elnöki család gyászával foglalkoztak, jelentéktelen, felpumpált történeteket meséltek, intimpistáskodtak. Egy anya halála a család legbelsőbb ügye, a gyász úgyszintén — írja a lap, s a két hírtelevízió eme alapszabályt lépte át.
DÉLEBBRE JOBB. Sajtóadatok szerint az elmúlt hónapokban cégek ezrei költöznek Bulgáriába a romániai megszorító intézkedések miatt. Déli szomszédunknál alacsonyabbak az illetékek, és kedvezőbbek az üzleti feltételek. A bolgár hatóságok visszaszorították a bürokráciát, a cégalapításhoz szükséges társadalmi tőkét — ami Romániában 200 lej — egy lévára csökkentették, a cég létrehozásának időtartama is alig egy hetet igényel. Megközelítőleg 2500 vállalkozás hagyta már el Romániát, és telepedett le a szomszédos államban. (Reuters)
EGYÜTT KÖNNYEBB LENNE. Szociáldemokrata—liberális párti összefogást szorgalmazott az SZDP országos végrehajtó tanácsának ülésén az alakulat korábbi elnöke, Ion Iliescu, aki szerint az országban kialakult politikai helyzet szükségessé teszi a két ellenzéki párt megállapodását. E kérdésben hasonlóan nyilatkozott Victor Ponta és Crin Antonescu is, kiegyeznek, együtt lépnek fel — ígérték, csak még néhány kérdést tisztázniuk kell. (Mediatica.ro)
SZEGÉNYEDÜNK. Romániában havonta 198 millió eurót költenek az emberek italra és cigarettára, 56 millióval többet, mint 2007-ben. Minden család jövedelmének legalább 41,4 százalékát fordítja élelmiszerre, többet, mint egy évvel korábban. Az egészségügyi kiadások is nőttek, a statisztikai intézet adatai alapján a Gândul kiszámította, hogy e célra havonta 126 millió eurót költött a lakosság, míg 2007-ben 85 milliót. A családi kiadások effajta átrendeződése az életszínvonal csökkenésének jele.
VIRTUÁLIS AUTÓPÁLYÁK. A népszerű internetes térképek, a Google Earth és a Google Maps szerint Romániának négy autópályája van, s legalább 350 kilométerrel több, mint a valóságban. A térképeket összeállító amerikai cég ugyanis hitelt adott a romániai tájékoztatásoknak, amelyekben az építési munkálatok határidejét közölték, és ezek alapján készítették el a virtuális útmutatókat. Az igazság az, hogy Romániának jelenleg csupán másfél autópályája van. (Antena3)
RÁCS MÖGÖTT. A dévai bíróság tizenhárom év börtönbüntetést szabott ki Serghei Gorbunov moldovai állampolgárra rablás és lopás büntette miatt. Gorbunovot letartóztatásakor a brassói valutaváltó elleni támadással és kétszeres emberöléssel is vádolták, de rábizonyítani nem tudták. (Puterea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 768
szavazógép
2010-10-06: Közélet - :

Adót csökkentene a szenátus

Tíz százalékra csökkentette a jelenlegi 16 százalékról a személyi jövedelemadót a szenátus költségvetési és pénzügyi bizottsága. A tegnapi döntést úgy hozta meg a szakbizottság, hogy a kormány ellenezte a módosítást. A kabinet szerint 5,2 milliárd lejes hiány keletkezik a költségvetésben, ha most hat százalékponttal csökkentik a személyi jövedelemadót.
2010-10-06: Belföld - Farkas Réka:

Belföldi hírek

Novemberre ígérik a tanügyi törvényt
A tanügyi törvényt novemberben véglegesítik — állítja a szenátus oktatási bizottságának elnöke, a demokrata-liberális Mihail Hărdău. A honatya szerint erről tájékoztatták az Államelnöki Hivatalt és a kormányt, nem érti tehát, miért lenne szükség a jogszabály felelősségvállalással történő elfogadására. Ecaterina Andronescu, a bizottság SZDP-s alelnöke szerint a törvény minden cikkelyét meg kell vitatni, hogy olyan jogszabály szülessék, amelyet minden párt elfogad, így nem lesz szükség néhány év múlva a módosítására.