Belföldi hírek

2010. október 22., péntek, Belföld

Nem enged a Valutaalap
November elsejéig rendezni kell az alapélelmiszerek 5 százalékra csökkentett általános forgalmi adójának és a 2000 lej alatti nyugdíjak adómentességének ügyét — szögezte le tegnap Jeffrey Franks, a Nemzetközi Valutaalap romániai küldöttségének vezetője.

Mint mondta, azért utal a november elsejei határidőre, mert akkor ér véget a pénzintézet küldöttségének a tavaly kötött kétéves készenléti hitelmegállapodás negyedéves felülvizsgálatát célzó látogatása. Franks hangsúlyozta: minden újabb intézkedésjavaslatnak illeszkednie kell a kormánnyal közösen megállapított, 2011-re érvényes 4,4 százalékos államháztartási hiányértékbe. Emil Boc miniszterelnök egyébként — aki tegnap este informális találkozón vett részt a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel — biztosította Frankset: rövid időn belül megoldják a csökkentett áfa és az adómentes nyugdíjak ügyét.


Egyezmény az Európai Bizottsággal is
Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő újabb hitelegyezmény mellett az Európai Bizottsággal (EB) is szerződést köt kölcsönről. Mihai Tănăsescu, Románia IMF-képviselője tegnap elmondta: Bukarest az EB-vel ugyanolyan szerződést köt majd, mint a jelenlegi, amely része a 2009-ben megkötött nemzetközi többoldalú hitel­egyezménynek. Az Európai Unió végrehajtó testületével kötendő megállapodás kiegészíti majd az úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződést, amit Románia az IMF-fel várhatóan a jövő év elején köthet meg.


Tanügyi béremelés három év múlva
A kormány képviselői új bérezési rácsot javasoltak a tanügynek, ám ezt csak 2013-tól vezetnék be. Az oktatási szakszervezetek tegnap a munkaügyi minisztériumban lezajlott tárgyalások után azt nyilatkozták, hogy a kormány javaslata elfogadhatatlan számukra. Azt is elmondták: a közoktatásban a kezdő tanárok bérét meghatározó szorzót 1,9-ről sikerült 2,1-re emelniük. A szakszervezetek azt kérték, hogy a 2011-es bérekről is tárgyaljanak, a kormány képviselői azonban elutasították ezt, a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásra hivatkozva. Ha a kormány felelősséget vállal az egységes bérezési törvényért, azt jelenti, hogy állandósul a tanügyiek csökkentett fizetése — vélik az érdekvédelmi szervezetek.


Kihallgatnák a titkosszolgálatok vezetőit
Călin Popescu Tăriceanu, a liberálisok képviselőházi frakcióvezetője tegnapi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hasznos lenne, hogy a parlament szakbizottságai kihallgassák a titkosszolgálatok vezetőit, és elemezzék, miként szivárogtak ki a Sorin Ovidiu Vântu vádiratával kapcsolatos jegyőzkönyvek. Jó lenne tisztázni, hogy a Román Hírszerző Szolgálat vagy az ügyészség szivárogtatta-e ki a lehallgatott telefonbeszélgetések átiratait. A volt miniszterelnök azt is elmondta, nincs kétsége afelől, hogy lehallgatják telefonját, és hangsúlyozta, az ilyen dolgok nem jellemzőek a jogállamra, sérti az emberi és magánéleti jogokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 958
szavazógép
2010-10-22: Közélet - :

Hamis multikulturalitás (Tőkés László levele Angela Merkelnek)

Az EMNT elnöke — tegnapi közleménye szerint — Merkel közelmúltbeli kolozsvári látogatását megelőzően levélben kereste meg a német kancellár külpolitikai főtanácsadóját, hogy figyelmeztessen a BBTE hamis multikulturalitására, és az egykori Bolyai Egyetem erőszakos felszámolására.
2010-10-22: Közélet - Váry O. Péter:

Külföldi hírek

Iható a víz az iszappal elöntött falvakban
Biztonságos az ivóvíz jelenleg a mérgező iszappal elöntött magyar falvakban, de megfigyelését folytatni kell ― csakúgy, mint a levegőét, a talajét és az élelmiszerekét az esetleges nehézfém-szennyezettség miatt ― közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).