Külföldi munkalehetőségekFőleg mezőgazdasági munkát választanak

2010. november 3., szerda, Közélet

Külföldi munkára csábító közvetítők ajánlatánál jóval biztonságosabbnak tekinthető az Európai Bizottság foglalkoztatással kapcsolatos szolgáltatása, az EURES-ként ismert rendszer, ahová az álláskereső akár önéletrajzát is feltöltheti, abban a reményben, hogy azt megismerve megkeresik. Háromszékről eddig hivatalosan főként mezőgazdasági munkára mentek, noha más lehetőségek is vannak.

A mindenik tagország nyelvén elérhető EURES (www.eures.europa.eu) az Európai Unió portáljának része, tegnap 910 723 állásajánlatot, 516 715 munkakereső önéletrajzával és 22 332 regisztrált munkaadó adatait tartalmazta, emellett minden más külföldi munkavállalással kapcsolatos információ, jogi háttér is olvasható, magyar és román nyelven egyaránt. Háromszéken a megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalban évek óta említik ezt a lehetőséget, eddig viszonylag kevesen éltek vele. Pedig számos tekintetben biztonságosabb a munkaközvetítő cégek ajánlatánál, az EURES-en keresztül álláshoz jutók biztosítottakká válnak a tagországokban, maga az EURES ingyenes, és bármilyen természetű prob­léma esetén az érintettek számíthatnak a külképviseletek segítségére — magyarázta érdeklődésünkre Kelemen Ti­bor, a megyei munkaerő-hivatal igazgatója. Intézményük vi­szonylag kevés információval rendelkezik arról, hányan dolgoznak most külföldön, hivatalosan mintegy száz háromszé­kiről tudnak, aki az EURES-en keresztül mezőgazdasági munkára vállalkozott Olaszor­szág­ban és Németor­szág­ban (előbbi térségben almát, utóbbiban spárgát szednek).
A mostani állásajánlatok közül a németországiakat említi, ott idősgondozásra keresnek erdélyieket, főként nőket. Természtesen követelmény, hogy valamilyen szinten beszéljenek németül, és általában a nem dohányzókat részesítik előnyben. Akiket elfogadnak egy ilyen munkára, a gondozottak (akik nem feltétlenül betegek) lakásában laknak, havonta mintegy bruttó 1300 eurót kereshetnek, a szállásért általában 150 eurót vonnak le, de megfizetik a többletmunkát. Férfiak számára Németországban standok felszerelését és bontását, esetleg árusítási lehetőséget kínálnak tömegrendezvényeken, például sörfesztiválokon. Ezekkel az ajánlatokkal csak az a gond, hogy mihelyt megjelennek, rögtön ,,lecsapnak" rájuk a szász, sváb megyékben élők. Kelemen Tibor további lehetőségként sorolja: gyermekgondozókat keresnek Ang­liába, Dániába erdőgazdálkodással foglalkozókat, míg orvosokat nem csak az uniós Franciaország, hanem az azon kívüli Svájc, Liech­tenstein is fogad, mint ahogy munkaközvetítő cégek Izra­elbe is kínálnak idősgondozási lehetőségeket. Három­széken becslések szerint 15—20 külföldi munkalehetőséget ajánló cég működik, az állás ára általában egyhavi fizetés, de Kelemen azt javasolja, az érdeklődők maradjanak inkább a biztonságos EURES-nél, erről nem csak a már említett honlapokon olvashatnak, bőséges, kiadványokon megjelentetett információt a megyei munkaerőhivatal is kínál.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki a legfőbb hibás a kormányválságért?


eredmények
szavazatok száma 952
szavazógép
2010-11-03: Belföld - Csinta Samu:

Belföldi hírek

Románia a Facebookon
A Régiófejlesztési és Turisztikai Minisztérium együttműködik majd a Facebook közösségi portállal, hogy az úgynevezett new media csatornákon is népszerűsítsék Romániát — jelentette be tegnap Elena Udrea miniszter. ,,Az ország turisztikai brandjét létrehozó spanyol szakértők tanácsára úgy döntöttünk, hogy a vi­lág legfontosabb közösségi portálján, a Facebookon is népszerűsítjük Romániát.
2010-11-03: Közélet - Váry O. Péter:

Eladják a szépmezői lakásokat

Megrendelték a felértékeléseket, eladják a szépmezői tömbházlakásokat ― közölte Antal Árpád András sepsiszentgyörgyi polgármester.