Hírsaláta

2007. június 8., péntek, Belföld

KÖDBEN. Az SZDP és a DP öli egymást a miniszterelnöki székért, mielőtt az megüresedett volna. Az SZDP kormányt akar alakítani Mircea Geonăval az élen, de Băsescu Vasile Blagát vagy Monica Macoveit, esetleg Mihai Răzvan Ungureaut látná szívesen — írja a Cotidianul. Az SZDP régi gárdája, Ion Iliescu emberei ellenzékben szeretnének maradni — tudta meg az Evenimentul zilei. A liberálisok semmiféle kompromisszumba nem mennek bele a szocdemekkel — áll a Jurnalulnaţionalban. A Băsescu javasolta demokrata—liberális és Stolojan-féle pártszövetség ugyancsak kisebbségi kormányt eredményezne — fedte fel a Gândul. A liberálisok úgy vélik, végig kell vinniük négyéves mandátumukat, de semmiféle nyílt közösséget a szociáldemokratákkal nem vállalnak — írja a România liberă.

VERESTÓY 19 MILLIÓ LEJT NYERT A TŐZSDÉN HÁROM HÓNAP ALATT. Szinte minden romániai parlamenti képviselőnek vagy kormánytagnak vannak részvényei, azonban négy politikusnak jelentősebb a portfóliója. Különösen nagy értékű részvénycsomaggal rendelkezik országos befektetési társaságoknál Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő, Vasile Blaga volt belügyminiszter (DP), Ionuţ Popescu expénzügyminiszter (NLP), Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter (KP) és Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Egyik legszámottevőbb részvénypakett a Verestóy Attiláé, akinek brókercége három hónap alatt közel 20 millió lejes bevételt ért el a bukaresti tőzsdén. 2006 szeptembere és októbere között a szenátor 600 000 lejre vásárolt a SIF Banat-Crişana részvényeiből, továbbá 700 000 lejnyit a SIF Transilvania és 525 000 lejt a SIF Muntenia papírjaiból. Ezzel párhuzamosan eladta egymillió lejes SIF Moldova- és 2,4 milliós SIF Oltenia-részvénycsomagját. Az ügylet nyomán a szenátor nyeresége 8 millió lej. A Rompetrol konstancai finomítójának részvényeiből a szenátor 40 millió lejnyit birtokol, és 3,5 millió lejnyi Petrom-papírja van. A teljes részvénycsomag értéke tavaly szeptemberben 45,84 millió lej volt, és az év végére 64,71 millióra emelkedett. A részvénycsomagok kapcsán nyomozni kezdett a Korrupcióellenes Ügyészség, azt vizsgálva, befolyásolta-e a szenátor anyagi helyzetét annak a kormányrendeletnek az elfogadása, amely a befektetési társaságoknál birtokolt tulajdonrészek felső határát szabta meg. Erről a parlament 2006. március 28-án szavazott. A politikus ennek kapcsán elmondta: pár millió lejes SIF-részvénycsomagjából a szavazás napján, illetve azt megelőzően nem adott el semmit, sőt, kisebb csomagokban újabb részvényeket vásárolt az állami befektetési alapok papírjaiból. (Săptămâna financiară)

Szinte minden romániai parlamenti képviselőnek vagy kormánytagnak vannak részvényei, azonban négy politikusnak jelentősebb a portfóliója. Különösen nagy értékű részvénycsomaggal rendelkezik országos befektetési társaságoknál Călin Popescu-Tăriceanu kormányfő, Vasile Blaga volt belügyminiszter (DP), Ionuţ Popescu expénzügyminiszter (NLP), Codruţ Şereş volt gazdasági miniszter (KP) és Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője. Egyik legszámottevőbb részvénypakett a Verestóy Attiláé, akinek brókercége három hónap alatt közel 20 millió lejes bevételt ért el a bukaresti tőzsdén. 2006 szeptembere és októbere között a szenátor 600 000 lejre vásárolt a SIF Banat-Crişana részvényeiből, továbbá 700 000 lejnyit a SIF Transilvania és 525 000 lejt a SIF Muntenia papírjaiból. Ezzel párhuzamosan eladta egymillió lejes SIF Moldova- és 2,4 milliós SIF Oltenia-részvénycsomagját. Az ügylet nyomán a szenátor nyeresége 8 millió lej. A Rompetrol konstancai finomítójának részvényeiből a szenátor 40 millió lejnyit birtokol, és 3,5 millió lejnyi Petrom-papírja van. A teljes részvénycsomag értéke tavaly szeptemberben 45,84 millió lej volt, és az év végére 64,71 millióra emelkedett. A részvénycsomagok kapcsán nyomozni kezdett a Korrupcióellenes Ügyészség, azt vizsgálva, befolyásolta-e a szenátor anyagi helyzetét annak a kormányrendeletnek az elfogadása, amely a befektetési társaságoknál birtokolt tulajdonrészek felső határát szabta meg. Erről a parlament 2006. március 28-án szavazott. A politikus ennek kapcsán elmondta: pár millió lejes SIF-részvénycsomagjából a szavazás napján, illetve azt megelőzően nem adott el semmit, sőt, kisebb csomagokban újabb részvényeket vásárolt az állami befektetési alapok papírjaiból.
(Săptămâna financiară)
Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1526
szavazógép
2007-06-08: Közélet - Mózes László:

Külföldi hírek

Környeztvédelemi kompromisszum
A legfejlettebb ipari államok és Oroszország állam- és kormányfői megállapodtak abban, hogy célul tűzik ki a környezetet leginkább szennyező szén-dioxid-kibocsátás ötvenszázalékos csökkentését 2050-ig — jelentette be tegnap délután Heiligendammban Angela Merkel német kancellár. A G8-csoport soros elnöki tisztségét betöltő kancellár asszony az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklésével kapcsolatban kiemelte annak jelentőségét is, hogy a kompromisszumos megállapodás értelmében a klímaváltozás elleni erőfeszítéseket az ENSZ vezényli majd. Az állam- és kormányfők megbízták a környezetvédelmi minisztereket, hogy az év végén az indonéziai Bali szigetén esedékes nemzetközi környezetvédelmi konferencián kezdjék meg a 2012-ben lejáró kiotói egyezményt felváltó, új, hosszú távú megállapodás kidolgozását.
2007-06-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Hiába alkalmasak a tavak

Sem a rétyi, sem a Besenyői-tó nem kapta meg a közegészségügyi engedélyt, ami magyarán azt jelenti, hogy tilos bennük fürdőzni. Ahogy folyóvizeinkben is már évek óta.