Belföldi hírek

2007. október 2., kedd, Belföld
Intenzíven készül az RMDSZ

Brüsszeli jelenléte által az RMDSZ természetszerűen az erdélyi magyarság helyzetén kíván változtatni, de kormányzati tevékenysége révén is egyértelműen bizonyította, hogy nemcsak a magyar közösség, hanem Erdély és az egész romániai társadalom számára van hiteles és fontos üzenete — jelentette ki Markó Béla tegnapi kolozsvári sajtóértekezletén.

Az RMDSZ elnöke a szövetség kampánystábjának tagjaival folytatott megbeszélését követően nyilatkozott a sajtónak. Mint mondta, az RMDSZ-ben intenzíven zajlik a választásokra való felkészülés, a tegnapi ülésen már a konkrét szervezési feladatokat, a kampány konkrét mozzanatait tekintették át. Úgy értékelte, a szövetségnek lehet egy általános érvényű üzenete is, amely nemcsak az erdélyi magyarságnak, hanem egész Erdélynek szól. Mint mondta, az erdélyi autópálya, az infrastrukturális fejlesztések támogatásával, valamint a versenyképesség növelésének szorgalmazásával az RMDSZ azt bizonyította, hogy egész Erdély számára van mondanivalója. Az elnök megismételte: a brüsszeli jelenlét azért is fontos, mert ezáltal a magyarság azt bizonyíthatja be Európának, hogy Románia nem nemzetállam. Hangsúlyozta: ostobaságot beszél az, aki azt mondja, hogy a magyarságnak nem fontos az európai jelenlét, hiszen Brüsszelben nagyon sok fontos kérdés dől el a következő másfél évben.

Régiók nemzetiségi sajátosságok szerint

Az RMDSZ két hét múlva, várhatóan október 13-án Marosvásárhelyen mutatja be a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó koncepcióját — közölte tegnapi sajtótájékoztatóján Markó Béla. A szövetségi elnök kifejtette: az RMDSZ álláspontja szerint bár a fejlesztési régiók kialakításában alapvetően a térségek gazdasági érdekei mérvadóak, figyelembe kell venni az adott tájegységek valós nemzetiségi, kulturális, földrajzi és történelmi sajátosságait is. ,,Úgy értékeljük, hogy a jelenlegi régiók nem tükrözik ezeket a jellegzetességeket, az RMDSZ erre vonatkozó ajánlata természetszerűen nemcsak a Székelyföldre, hanem az összes fejlesztési régió átszervezésére vonatkozik" — hangsúlyozta Markó.

Kétséges a kisebbségi törvény elfogadása

Markó Béla RMDSZ-elnök nem bízik abban, hogy a parlament elfogadja a kisebbségi törvényt. Mint mondta, jelenleg nincs parlamenti többség, amely a törvénytervezetet támogatná. ,,Tiszta és átlátható többségre lenne szükségünk, amely támogatná a kisebbségi törvénytervezetet. Jelenleg azonban nem csupán ehhez, de más, kényesebb törvénytervezethez sincs többségünk" — nyilatkozta Markó. Hozzátette: az RMDSZ továbbra is próbálja meggyőzni a parlamenti pártokat, hogy a törvény nem csupán a kisebbségek, hanem a többség javát is szolgálja. Az RMDSZ-elnök szerint a jelenlegi politikai helyzetet nem bizalmatlansági indítvánnyal lehet megoldani, hanem a kormány köré épített többséggel.

Elutasítják a BBTE kettészakítását

A kormány nem támogatja a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem kettészakítását — jelentette ki tegnap Marosvásárhelyen Bogdan Olteanu liberális képviselőházi elnök. Mint mondta, az RMDSZ tagjaitól származó, erre vonatkozó kijelentések személyes jellegűek. ,,A kormányprogramban nem szerepel, és nem is áll a kabinet szándékában, hogy támogassa a Babeş—Bolyai Tudományegyetem kettészakítását" — mondta Olteanu. Csibi Magor, a Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezetének alelnöke kijelentette, Európában a különböző egyetemek összevonása a tendencia, Romániában pedig jelenleg több egyetem van, mint Né­metországban vagy Olaszországban.

Felmentő ítélet Dan Ioan Popescu számára

Törvényesen szerezte vagyonát Dan Ioan Popescu, a Năstase-kormány egykori ipari minisztere és felesége — mondta ki tegnap a Legfelsőbb Bíróság. A testület ítélete egyelőre nem jogerős. A Popescu házaspárt az ügyészek azzal vádolták, hogy vagyonukból nem tudnak elszámolni körülbelül 1 300 000 euróval. A jelenleg a Konzervatív Párt parlamenti képviselőjeként tevékenykedő politikus ellen indított eljárás az első olyan nagyszabású korrupciós ügy, amelyet Traian Băsescu államfő hatalomra kerülése után kezdtek vizsgálni az ügyészek, és amelyben alapfokon az ítélet is megszületett.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 758
szavazógép
2007-10-02: Belföld - x:

Hírsaláta

ELMARADT BESZÁMOLÓ. Ellentüntetéssel fűszerezve zajlott Traian Băsescu államfő szombat délutáni bukaresti Egyetem téri jelenése. Az elnök az őt megerősítő népszavazás után jelentette be, háromhavonta kiáll a nép elé, és beszámol az ország állapotáról. Az első ilyen szónoklatot csütörtökre jelentette be, de Emil Constantinescu ex-elnök a Nemzeti Parasztpárttal karöltve ellentüntetést hirdetett tiltakozásként. Végül a két tömeget kerítés választotta el, és Băsescu sem tartott értékelőbeszédet, rövid szónoklatában a kerítés lebontásának fontosságáról beszélt, arról, ,,hogy a románoknak együvé kell tartozniuk".
2007-10-02: Közélet - Fekete Réka:

Újabb pénzeső a tanügyben

Még egyes óvodák, iskolák el sem költötték a javításra, korszerűsítésre kiutalt összegeket, az oktatási minisztérium máris kiegészítő költségvetéssel lepte meg a tanodákat. Annyi pénzt juttatnak a rendszerbe, minek hallatán az ember kételkedik, hogy valóban igaz-e. Országos szinten ötezer milliárd új lejjel toldják meg a költségvetést, ami félbillió régi lejnek felel meg.