Hírsaláta

2010. november 20., szombat, Belföld

HA VASÁRNAP VÁLASZTÁSOK LENNÉNEK. A CCSB közvélemény-kutatása szerint, ha vasárnap lenne az elnökválasztás, a megkérdezettek 34 százaléka Crin Anto­nescura szavazna. Victor Ponta 24, C. V. Tudor 12, Dan Dia­conescu 10, Cristian Diaconescu 5, T. Baconschi 5, Dan Voicu­lescu 4, Gigi Becali 3, Kelemen Hunor ugyancsak 3 százalékot kapna.

Ha parlamenti választások lennének, a pártokra leadott szavazatok a következőképpen alakulnának: szocdemek és konzervatívok 37 százalék, liberálisok 27, demokrata-liberálisok 17, RMDSZ 5, Nagyrománia Párt és a Nép Pártja 5—5, a zöldek, a függetlenek és a parasztpárt 1—1 szá­zalékot érne el. A személyiségekbe vetett bizalmat illetően a névsort Mugur Isărescu vezeti 46 százalékkal, Crin Antonescu követi 41-gyel, a harmadik Sorin Oprescu 36-tal, Victor Ponta a negyedik 35 százalékkal. C. V. Tudor népszerűsége 25 százalékra nőtt, a Dan Voiculescué 22-re. Vasile Blagában a megkérdezettek 19 százaléka bízik, Cristian Dia­conescuban 17, Traian Băsescuban 13, Emil Bocban mindössze 11 százalék. Arra a kérdésre, hogy jó irányba halad-e az ország, a válaszadók 82 százaléka nemmel felelt. (Antena 3)
KI LESZ A VEZÉR? Éles hatalmi harc alakult ki a Demokrata Liberális Pártban az Elena Udrea és Gheorghe Falcă nevével fémjelzett fiatalabb társaság és a régi harcosok Vasile Blaga vezette csoportosulása között. Bukarest minden jel szerint az Udreaé, a csata most a vidéki pártszervezetek bizalmának elnyeréséért folyik. A 41 megyéből 15 Blagával, 14 Udreával tart, a többi még habozik, de tavaszig, amikor kongresszust és tisztújítást tartanak, letisztul a helyzet. Az már most biztosnak látszik, hogy Emil Bocnak át kell adnia a pártvezetést. (Gândul)
AZ ELSŐ KOMOLY ÍTÉLET. A Bukaresti Fellebbviteli Bíróság hat év börtönbüntetésre ítélte Corneliu Iacobovot, hat évre Toader Găureát a Rafo Oneşti-ként elhíresült perben. A két személynek ugyanakkor 18 455 220,26 lej kártérítést kell fizetnie a Rafo-nak. Az ítélet nem jogerős. (Ziare.com)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1446
szavazógép
2010-11-20: Közélet - Farkas Réka:

Külföldi hírek

Francia támogatás Magyarországnak
A francia elnök világossá tette, hogy támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget — mondta tegnap Orbán Viktor Párizsban Nicolas Sarkozyvel folytatott megbeszélését követően.
2010-11-20: Közélet - Váry O. Péter:

Mit ,,esznek” a sepsiszentgyörgyiek? (kulturális fogyasztói szokások felmérése)

Bocsárdi László színházigazgató menedzseri munkájának kiértékelésekor hangzott el a zsűri némely tagjainak részéről: van-e a városvezetésnek pontos elképzelése arról, mit vár el színházától, általában művelődési intézményeitől? És mintegy házi feladatnak is hagyták hátra, jó volna megtudnia az önkormányzatnak, milyenek a város lakóinak kulturális igényei, melyik intézmény milyen elvárásokat elégít ki.