Kit véd a törvény?

2007. október 3., szerda, Gazdaság

Ha minden igaz, egy-két héten belül elkészül a vadkárok megtérítését szabályozó kormányhatározat. Régi adósságát róná le a mezőgazdasági minisztérium, hisz a tavaly novemberben megjelent vadászati törvényben az áll, 60 napon belül el kell készülnie a jogszabálynak. Idén nyár elején már jeleztük, ebben a kérdésben a vadászati lobbi érvényesül, és a károkat nem a vadásztársaságoknak, hanem a minisztériumnak kell majd megtérítenie.

Most a készülő határozat mégis az EU-s gyakorlathoz igazodik, és előírja, hogy a vadászegyesületeknek kell létrehozniuk egy alapot, amelyből megtérítik a vadak okozta károkat. Ha törvény által védett vadak a kártevők, a környezetvédelmi minisztériumnak kell fizetnie. A károk mértékét a megyei mezőgazdasági igazgatóság, a helyi tanács és a vadásztársaság szakembereiből álló bizottság méri fel. Mindez szépen hangzik, a buktató azonban a részletekben rejlik. A határozat felsorolja a vadásztársaságok és a tulajdonosok kötelezettségeit. Az egyesületeknek ki kell lőniük a kvóta szerinti vadmennyiséget, jegyzőkönyvvel kell igazolniuk, hogy etették a vadakat, és esetleg kérhetik a kvótán felüli kilövést is. Ha mindezt teljesítették, nem kényszeríthetőek kártérítés fizetésére. A tulajdonosoknak ezzel szemben bizonyítaniuk kell, hogy mindent megtettek háziállataik, terményeik védelme érdekében, ha nincs megfelelő kerítés, riasztórendszer, ők a felelősek. A vadkárokat településen kívül a vadászegyesületeknek, településen belül pedig a helyi önkormányzatoknak kell megtéríteniük.

A határozat tehát heteken belül megjelenik, de sok kö­szönetük nem lesz belőle a gazdálkodóknak. A jogszabály egyetlen célnak felel meg: mentesíteni a jelentős pénzeket kereső vadásztársaságokat a felelősség alól, a mezőgazdasági termelők pedig maradnak a medvék, szarvasok vaddisznók okozta, egyre jelentősebb kárral.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 522
szavazógép
2007-10-03: Magazin - x:

Britney Spearsnek le kell mondania fiairól

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfői határozata értelmében Britney Spearsnek ,,a bíróság újabb döntéséig" le kell mondania gyermekeiről, s a két fiút az apánál, az énekesnő volt férjénél kell elhelyezni.
2007-10-03: Gazdaság - Szekeres Attila:

A vad az úr

Oda jutottunk, hogy az erdő alatti termőterületeken a vad az úr, s a gazda nem tehet semmit, hacsak be nem keríti parcelláját. De ki látott már olyat, hogy kerítést húzzon valaki a mezőre? Hét éve, legalábbis azóta, mióta a jelenlegi vezetőség áll a megyei tanács élén, a polgármesterek által leggyakrabban felvetett gond a vadkárokhoz kapcsolódott.