Fed, a segélybank

2010. december 4., szombat, Gazdaság

Az amerikai központi bank szerepét betöltő Federal Reserve 2008—2009-ben nemcsak a rászoruló amerikai bankoknak és cégeknek dobott mentőövet, de külföldi cégeknek is — közölték csütörtökön amerikai lapok.

A pénzügyi rendszer és a gazdaság összeomlásának megakadályozása érdekében százmilliárdokat bevető Fed az autóipari cégek és a Wall Street pénzintézményei mellett olyan óriásokat is támogatott, mint a General Electric, a Caterpillar, a Harley-Davidson, a Toyota és a Verizon, a legnagyobb amerikai távközlési cég — derült ki a bank által az új pénzügyi törvény értelmében közreadott hitelszerződésekből. A mentőhitelekből részesültek az amerikai bankok kelet-ázsiai, európai és kanadai leányvállalatai is.
A Fed-segéllyel több is élt a világ legnagyobb bankjai, pénzintézetei közül, például a Citi­group, a Bank of America, a Goldman Sachs, a svájci UBS és a brit Barclays. A nyilvánosságra hozott dokumentáció szerint 2008 őszén a Fedhez gyakorlatilag naponta érkeztek banki segélykérelmek. A Barc­lays, a­mely az összeomlás után felvásárolta a Lehman Brothers amerikai érdekeltségeit, kü­lönböző vállalatain keresztül összesen 232 milliárd dollár kölcsönt vett fel.
A Fed alapjaiból nyújtott rövid távú, 1—3 hónapos hitelek tíz legnagyobb felhasználója között volt a brit Bank of Scotland és a Royal Bank of Scotland, a francia Société Générale, a német Dresdner Bank és a Baye­rische Landesbank, valamint a belga Dexia. A Fed összesen 3,3 billió dollár értékben folyósított hitelt vagy vásárolt a bajba jutott cégek részvényeiből.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2010-12-04: Gazdaság - :

Portugália: hogyan lesz az elsőből utolsó

Európa újabb ,,betege" számos gazdasági elemző szerint a következő, EU—IMF-mentőcsomagra szoruló EU-tagország Portugália lehet — Magyarország, Románia, Görögország és Írország után.
2010-12-04: Gazdaság - :

Csokoládé kaviárárban?

A kakaóbab-ültetvények csökkenése és az egyre növekvő kereslet miatt hamarosan a csokoládét is a luxuscikkek kategóriájába lehet sorolni — figyelmeztettek szakemberek.