Mi, hol, mikor?

2010. december 6., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
* A sepsiszentgyörgyi M Stú­dió William Shakespeare Ham­let című tragédiája nyomán készült fizikai színházi előadását Uray Péter rendezésében ma 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdió­termében mutatja be. Jegyek a városi szervezőirodában kaphatók.

* A Tamási Áron Színház heti programja: William Sha­kes­peare A velencei kalmár című komédiáját Bocsárdi László rendezésében (a nagyterem szín­padán kialakított nézőtéren) vasárnap 17 órától a Katona Jó­zsef-bérletesek láthatják. Fel­hív­juk a nézők figyelmét, hogy még mindig lehet bérletet váltani az idei évadra!
Jegyet (és bérletet) váltani a Városi Kulturális Szerve­zőiro­dában lehet. Nyit­va hétfőtől csütörtökig 11―16, pén­teken 11―13 óráig. A helyek előre telefonon is lefoglalhatók a 0267 312 104-es, a 0728 083 336-os és a 0745 589 214-es számon.
* Sepsiszentgyörgyön a Mikes Kelemen Főgimnázium dísztermében szerdán 20 órától a Részletek a bolyongás meséiből című előadást játsszák, rendező: Fazakas Misi. A helyek korlátozott száma miatt a sepsiszentgyörgyi szervezőirodában lehet bejelentkezni. A belépés ingyenes.
* A sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában ma 18 órától a Manej című előadás, amelyet Ion Băieşu Dre­soare de fantome című szövege alapján Mirela Bu­cur rendezett. Vasárnap 19 órától a stúdióteremben Ernesto Ca­ballero Auto című darabja Ho­raţiu Mihaiu rendezésében. Je­gyet vásárolni munkanapokon 11―15 óráig a színházi pénztárban, az előadás napján 18 órától is, helyet előjegyeztetni a 0267 315 324-es telefonon lehet. A jegy ára felnőtteknek 10,50 lej, gyermekeknek, egyetemistáknak 7 lej.

Bábszínház
* A kolozsvári Sétáló Bábszínház ma 10, 12 és 14 órá­tól a kézdivásárhelyi Viga­dóban bemutatja Tigrisből nem lesz szalonna című bábos mesejátékát.
* A Tamási Áron Színház Cimborák Bábtagozatának ven­dé­geként a kolozsvári Kelj­feljancsi Komédiás Kom­pánia Petőfi Sándor János Vitéz című bábelőadását mutatja be ma 11 órától Nagy­baconban, 13 órától Var­gyason, kedden 10 órától Bölönben, 12 órától Nagy­ajtán, szerdán 10 és 12 órától Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben. Az előadást Kovács Ildikó rendezői elképzelése alapján Demeter Ferenc játssza. Látványterv: Simó Enikő.

Zene
* Sepsiszentgyörgyön a Plu­gor Sándor Művészeti Líceum dísztermében ma 18 órától az iskola tanárai adventi koncertet és vásárt szerveznek az intézet javára. Fellép: Sebestyén Lázár Eni­kő, Szé­lyes Margit, Mocanu Erika, Olá-Badi Alpár, Barabás La­jos és Lőfi Gellért, megvásárol­hatók Hervai Katalin, Ütő Gusztáv, Péter Alpár, Faluvégi Tün­de, Tóth Sarolta, Madaras Pé­ter, Beteg Zsuzsa és Baciu Hajdu Enikő képzőművész tanárok munkái.
* A Kézdi-Orbai Reformá­tus Egyházmegye szervezé­sében ked­den 17 órától a Vi­gadóban tartják a Várom az Urat című keresztyén adventi zenefesztivált. Fellép a Boldog Özséb Kórus, a Cantus Kama­rakórus, a csernátoni ifjúsági Hálaadás Reformá­tus Dalár­da, az Ikafalvi Ifi, Ju­nior, Rusz­ka Sándor, a Salus, az Üzenet, a vasárnapi iskolások és a Kézdivásárhelyi Református Kollégium ifjúsági kórusa. Az est folyamán adományt gyűjtenek Tóth Dániel leukémiás kisfiú javára.
* Az Árkosi Kulturális Köz­pontban (Szentkereszthy-kastély) pénteken 18 órától Érdi Ta­más ad zongorahangversenyt. Műsoron: Frédéric Cho­pin: e-moll noktürn, Op. 72. Nr. 1, Barcarola, Op. 60, Berceuse Op. 57, Ász-dúr Polonaise Op. 53, Liszt Ferenc: A Villa d’Este szökőkútjai, I. Mefisztó-keringő, Magyar Rapszódia. A helyek száma korlátozott, jegyet a Városi Kulturális Szervezőiro­dában lehet vásárolni 30 lejért. A hangversenyre Sepsiszent­györgy­ről a színház elől 17.30 órakor autóbusz indul.
* A sepsiszentgyörgyi szín­ház nagytermében pénteken 19 órától a Brassói Filharmónia ün­nepi koncertje, bécsi est. Vezé­nyel: Ovidiu Dan Chirilă. Bér­letes előadás, a szabad helyekre jegyet lehet váltani.

Könyvbemutató
A Bod Péter Megyei Könyvtár és a Magyar Köztársaság Kulturális Koor­dinációs Központja szervezésében szerdán 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében Szövetségek és szerepek címmel kettős könyvbemutatóra várják az érdeklődőket. Bemutatják: Aranykorszak? — A Ceauşes­cu-rendszer magyarságpolitikája 1965—1974, valamint az Érdekképviselet vagy pártpolitika? — Iratok a Magyar Népi Szövetség történetéhez, 1944—1953 című, nemrég megjelent könyveket. A szerzőkkel, Novák Csaba Zol­tánnal és Nagy Mihály Zol­tánnal Bíró Béla egyetemi tanár és Boér Hunor könyvtáros-muzeológus beszélget.

Szent Miklós ünnepe Miklósváron

A falu védőszentjének, Szent Miklós püspöknek Mik­lósváron ünnepet szentelnek. Ma 12 órától az óvodásoknak és iskolásoknak az iskolában Szent Miklós-napi játszóház lesz a következő programokkal: közösségfejlesztő játékok, előadás Szent Miklósról, Szent Miklós életének megjelenítése rajzokban, kézműves-foglalkozás érdekfeszítő technikákkal.
18 órától a római katolikus templomban ünnepi szentmise, amelyet ft. Tamás Barna fogarasi plébános celebrál. Ezt követi a Mikulás érkezése, akit rövid műsorral köszöntenek az óvodások és a kisiskolások. A napot ajándékosztással zárják.

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi a Székely Nemzeti Múzeum Toleranciatermében kedden 17 órakor megnyitják a Mohos Fotóklub Éves Tárlatát (2010). Az idei kiállítók: Antal Leven­te, Csata Zoltán, Gál Zsolt, Henning János, Hla­vathy Ká­roly, Kelemen Lajos, Márton Ildikó, Mózes László, Péter Hajnal Margit, Pál Antal, Sán­ta István, Szebeni Mihály, Szmolka István és Varga Teréz.


Előadás
Péter Gábor folytatja a Belső környezetünk sorozatát: Sepsiszentgyörgyön kedden 18 órakor az unitárius egy­ház tanácstermében a téma Életmódunk szerepe egészségünk megőrzésében, helyreállításában, szerdán 18 órától a baróti művelődési ház kistermében a soros előadás témája: Sorsdöntő találkozásaink hatása a tudattalanunkra (2.). Házigazda: Vida Enikő.

Rajzverseny
A sepsiszentgyörgyi Plu­gor Sándor Művészeti Líceum adventi rajzversenyt hirdet a már 5. életévüket betöltött, de még nem több mint 12 éves óvodásoknak és kisiskolásoknak. Bármilyen technikával készült (ceruza- vagy zsír­krétarajz, festés, ragasztás) alkotásokat várnak A4-es méretben, amelyek a karácsony igazi ünnepét, a kis Jézus születését, az ünnep üzenetét ― remény, szeretet, családi béke ― mutatják be. A hátoldalra fel kell írni a nevet, életkort, az óvoda vagy iskola nevét, a szülők telefonszámát. Az alkotásokat hattagú zsűri bírálja el.
Díjátadás: december 16-án 17 órakor. Postacím: Csutak Iulia tanárnő (102-es terem), Plugor Sándor Művészeti Líceum, Sepsiszentgyörgy, Kossuth Lajos utca 15. szám. A borítékra rá kell írni: Adventi rajzverseny. Beküldési határidő: 2010. december 10.


Hitvilág
Sepsiszentgyörgyön az Olt utca 8. szám alatt ma 19 órától Imitatio Christi-bibliaóra. Beve­ze­tőt tart Nagy Ákos, téma: Pre­desztináció a mindennapjaimban.


Röviden
Tortoma Önképző Kör. Baróton Erdővidék Múzeu­mának Kászoni Gáspár Termé­ben kedden 19 órától Jánó Mihály sepsiszentgyörgyi művészettörténész Barabás Mik­lós, a nemzet festője címmel tart vetített képes előadást.
Guzsalyas Játszóház. Ka­rá­csonyi előkészületekre csoportok, osztályok jelentkezését várják a sepsiszentgyörgyi Mí­ves Házban. Előzetes bejelentkezés személyesen a helyszí­nen vagy a 0267 311 732-es, 0745 076 531-es telefonon.
Pinceklub. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Műve­lődési Házban ma 16 órától a Három­széki Fürge Ujjak Kézimunka­kör tagjai elvárnak minden kézimunkázni szerető fiatalt és időset. A kör vezetője Gábor Éva. u 19 órától a Huszárik Film­klubban a Ki-duk Kim dél-koreai rendező filmjeit bemutató sorozatban a Bin-Jip — Lopakodó lelkek című 2004-es dél-koreai—japán filmet vetítik. A filmvetítés után beszélgetés, házigazda: Lázár-Prezsmer Endre.
Toborzó. A baróti városi művelődési ház Erdővidék néptánccsoportja fiatalok jelentkezését várja. Alsó korhatár 14 év. u A művelődési ház társastánctanfolyamot indít. Alsó korhatár 16 év, csoportokat korosztályonként alakítanak ki. Mindkét helyre jelentkezni január 10-ig a művelődési háznál lehet 9—15 óráig vagy a 0267 377 813-as és a 0740 780 353-as telefonon.
Gyűjtés. A kovásznai Kő­rösi Csoma Sándor Iskola­köz­pont munkaközössége és az újonnan alakult szülői bizottsága gyűjtést indít a helybeli Boldog Apor Vilmos Gyermek­otthon javára. Az adományozni óhajtók mától péntekig naponta 9—14 óráig az iskola kapusházához vihetik a tartós élelmiszereket (liszt, rizs, cukor, étolaj, krumpli stb.) tartalmazó csomagokat.
Zárva az uszoda. Mától jövő hétfőig karbantartási munkálatok miatt a sepsiszentgyörgyi uszoda működése szünetel.
Áramszünet. Ma és kedden 9―16 óráig Kovásznán a Tímár, Aurel Vlaicu, Pakó­hegy, Dsida Jenő, Bolyai Já­nos utcában, mától péntekig naponta 9―16 óráig Oltsze­men, kedden 9―11 óráig Sugásfürdőn az áramszolgáltatás szünetel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1812
szavazógép
2010-12-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága jó feleség, dolgos kezű édesanya, szerető nagymama, anyós, anyatárs, nagynéni, komaasszony, jó rokon, jó szomszéd, ismerős, a sepsikőröspataki
IMREH ANDRÁSNÉ BEDŐ IRMA
életének 77., házasságának 57. évében 2010. december 4-én hirtelen eltávozott szerettei köréből.
Temetése 2010. december 6-án délután 2 órakor lesz a sepsikőröspataki ravatalozóháztól unitárius szertartás szerint az unitárius temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Gyászoló szerettei
7353
2010-12-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Kiállítás
A Székely Nemzeti Múze­um Toleranciatermében ma 17 órakor megnyitják a Mohos Fotóklub Éves Tárlatát (2010).