MementóDr. Farnos Dezső

2010. december 14., kedd, Magazin

Kiváló képességű, polihisztor típusú tanára volt a Székely Mikó Kollégiumnak. 150 évvel ezelőtt született Kolozsváron. 22 éves korában szerzett magyar—német nyelv és irodalomból tanári oklevelet a kincses városban.

1884-ben kezdi pályáját a nagyenyedi Bethlen Kollégiumban, ahonnan 1890-ben a Mikó Kollé­giumba helyezi az egyházkerület közgyűlése. Székfoglaló beszédének címe: A természet az esztétika és a pedagógia szolgálatában. Hétéves tanári működése idején gyümölcsöző nevelői, tudományos, irodalmi és közéleti tevékenységet fejt ki. Fizika és metafizika című írása Sepsi­szent­györgyön jelent meg nyomtatásban 1897-ben. Tanulmányt írt Háromszék vármegye időjárásáról (1899). Saját verseit megzenésítette és betanította diákjainak. Felelős szerkesztője volt az Erdélyi Hírlap­nak, tagja az Or­szágos Tanári Egyesületnek, a sepsiszentgyörgyi Testgyakorló Egyletnek, az EMKE-nek, az EKE Háromszék vármegyei osztályának, Sepsiszent­györgy Siculia nevű műkedvelő egye­sületének stb. Szoros barátság fűzte Áprily Lajoshoz, Szentimrei Jenő­höz. 1897-től visszahívják a Bethlen Kollégiumba, ahol a könyvtárat vezette. Itt hunyt el 62 éves korában 1922-ben. ,,Egy régi temetőalaprajz nyomán sírhantja még azonosítható lenne" — írta életrajzírója, Kisgyörgy Benjámin 1974-ben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1860
szavazógép
2010-12-14: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Emberek a Magyar-hegy alatt

Olykor vissza kell tekintenünk a település múltjára, másként nem lehet összehasonlítási alapunk. Itt minden leáldozóban — hallom a keserű megállapítást. — Nézze, milyen gyönyörű a táj, a kertek mögött már ott az erdő, mégsem tette be a lábát ide a falusi turizmus. Nem, mert ahhoz anyagi erő kell, ami nincs ebben a cudar világban, és nem elég megteremtéséhez a régifajta, makacs székely fej. Tehát a baj itt, nálunk kezdődik. Fenn, Lisznyópatakon azért annyi a hétvégi ház, mert ott művelt és pénzzel rendelkező brassói románok építettek. Ha tetszik, ha nem, érződik a falu gondolkodásán a jobbágy-zsellér múlt! Ipar most is csak annyi, mint a változás utáni évek kezdetén. Ezt a fajta vegetálást csak az tudja vinni, aki csupán a túlélést tartja céljának. Van egy-két nagyobb állattenyésztő, farmerek, de néhány fecske nem csinál nyarat. Ha Ráduly István, az uzoni polgármester nem kerül a köz­ség élére, a földtulajdon dolgában is ott tartanánk, ahol a kezdet kezdetén. Most, húsz évvel a rendszerváltozás után végre mérik, tisztázzák a földtulajdont Lisz­nyóban. Egyszóval: nehéz az élet a Magyar-hegy alatt.
2010-12-14: Magazin - Józsa Lajos:

Kovács kapitány rendeletei

A szabadságharc leverése után, 1849-ben Háromszék főbiztosa, Kovács kapitány intézkedéseit körlevelekben közölte az albiztosoknak. A levelekben leírt utasításait kötelező volt végrehajtani mindenkinek. Sür­gős intézkedései minden esetben a császári kincstár vagyonának gyarapítását szolgálták. Kovács kapitánynak két levelét ismertetem most.