Hírsaláta

2010. december 16., csütörtök, Belföld

BAJT HOZ A DRÁGA BENZIN. Év elejétől a benzin és a motorolaj 30 százalékkal lett drágább. Gazdasági elemzők szerint, ha egy liter benzin ára meghaladja a 6 lejt, veszélybe kerül az euró árfolyama is. Különben az áremelést mind a szakma, mind a közgazdászok megalapozatlannak tartják. (Ziare.com)

NEM JELENTETT, MERT NEM VOLT MÁR IDŐ. Ki­derült, Alexandra Gătej, Băsescu elnök tanácsadója 1989 szep­temberében együttműködési kötelezvényt írt alá a szekuritátéval, de a forradalom bekövetkezte miatt jelenteni már nem volt ideje. A SZIVOT emiatt azt a döntést hozta, hogy a hölgy nem dolgozott a román politikai rendőrségnek. Alexandra Gătej a döntés­be kapaszkodva azt állítja, sem szakmai, sem emberi tekintetben nincs, mit a szemére vetni. Traian Băsescut keddi sajtótájékoztatóján kérdezték az újságírók, mi a véleménye munkatársáról, de a mindentudó, legjobban informált államfő azzal tért ki a válasz elől, hogy az ügyről semmit nem hallott. (Antena3)
PARANCSMEGTAGADÁS. Megmentette pártja Monica Iacob-Ridzit az ügyészségi kivizsgálás folytatásától. Traian Băsescu felszólítása ellenére a parlamenti szavazógépezetbe hiba csúszott, 109-en az eljárás megkezdése mellett, 110-en ellene szavaztak. Szeretett vezérük néhány órával korábban sajtóértekezletén arra kérte a demokrata-liberálisokat, hogy ne akadályozzák a bíróság munkáját. (Gândul)
KRISZTUS KOPORSÓJÁT SEM ŐRZIK INGYEN. Évek óta azt állítja Vladimir Tismăneanu, hogy ingyen és bérmentve végezte a kutatómunkát a kommunizmus bűneinek felderítése érdekében Traian Băsescu felkérésére, amelynek sommáját az államfő a parlamentben felolvasta. A tanulmány meglehetősen nagy példányszámban, könyv formájában is megjelent. Most Mugur Ciuvică, a Politikai Kuta­tóintézet vezetője dokumentumokkal igazolta, hogy 2006—2009 között Tismă­neanu 32 000 eurót vett fel az elnöki hivataltól. Azt ellenben nem tudja senki, milyen célból s miként fizették meg az Egyesült Államokban letelepedett politológust, mert az elnöki hivatal nem volt hajlandó egyetlen erre vonatkozó dokumentumot sem Ciuvică rendelkezésére bocsátani. (Gândul)
PEZSGŐT ISZIK A TITANICON. Cristian Preda, a kormánypárt európai parlamenti képviselője ismét bírálja pártját és Elena Udreát. A miniszter asszony közelmúltban elhangzott nyilatkozatai kapcsán kifejti, Udreából hiányzik a szerénység, s úgy viselkedik, mintha valaki pezsgőt kérne a süllyedő Titanicon. Szemére veti azt is: alig egy hónappal korábban felkérte, hogy egy csapatban játsszanak, most meg azokhoz csatlakozott, akik kizárását követelik. (Puterea)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1469
szavazógép
2010-12-16: Közélet - :

Vádemelés Nagy Zsolt ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség két volt miniszter ellen, akiket egy telek leértékelése, majd állami tulajdonból magántulajdonba helyezése miatt hivatali visszaéléssel vádolnak.
2010-12-16: Belföld - Farcádi Botond:

Belföldi hírek

Érvénybe léphet a nyugdíjtörvény
Az alkotmánybíróság elutasította az ellenzék beadványát a nyugdíjtörvény ügyében, Traian Băsescu államfő pedig tegnap este kihirdette azt, így a jogszabály érvénybe léphet. A dokumentum szerint 65 év lesz a nyugdíjkorhatár a férfiak esetében, és 63 év a nők esetében, a nyugdíjkorhatárt fokozatosan növelik erre a szintre 2030-ig. Az ellenzék azt kifogásolta, hogy a jogszabály hátrányos megkülönböztetésben részesíti a nőket, akik kisebb nyugdíjra lesznek jogosultak, mint a férfiak.