Bukaresti politikai összevissza

2007. június 8., péntek, Máról holnapra
Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni jelen politikai helyzetben. Úgy néz ki, Băsescunak semmi sem drága, hogy Tăriceanutól megszabaduljon.

Naponta tárgyal Mircea Geoanăval és a szocdemek vezetőjének bizalmi embereivel, Emil Boc és demokratái Cotroceni-ben hetelnek, hasonlóképp a liberális—demokraták is, várják, mint a mannát, hull-e valamiféle hatalom az ölükbe, ha a liberális pártvezért és kormányfőt sikerül megbuktatniuk. Mircea Geoană hatalomvágytól űzve rohangál a Cotroceni és a Victoria Palota között, még legközelebbi munkatársait sem avatja be a tárgyalások menetébe, ,,nem jött el a nyilvánosság ideje" — állítja. Frakciókra szakadt, ma már csak 13 százalékos népszerűségi indexszel rendelkező pártjának egy része kéményként áll ki mellette. Nekik mindenáron kell a hatalom. Mások óvatosabbak, nem bíznak az államelnökben, s attól tartanak, ha Băsescunak valóban sikerül Geoanăt rávennie, hogy pártja, ha kell, egyedül is vállalja a kormányalakítást, attól a pillanattól kezdve az exhajóskapitány minden fedélzeti ágyút a szocdem kormányra irányít. S akkor keserves másfél év elé nézne a miniszterelnöki álmokat kergető pártvezér.

Nehéz kideríteni, Băsescu komolyan gondolja-e, hogy más esélye Tăriceanu elűzésére nincs, mint a szociáldemokratákkal való egyezkedés, vagy csak erejét, meggyőzőképességét próbálgatja, no meg azt játssza: ő aztán mindent megtesz, hogy a nagytőkével és oligarchákkal szövetkezett kormányfőt kibillentse a hatalomból, de valójában a Demokrata Pártnak és a Stolojan-féle politikai alakulatnak veti az ágyát. Mert legenyhébben fogalmazva is furcsa lenne, ha az államfő — tiszta jobboldali programja dacára — átjátszaná az országot a baloldalnak. S közben, ha jól belegondolunk, alkotmány adta lehetősége sem nagyon van erre. A liberális kormány nem mondott le, és Băsescunak nincs joga meneszteni őket. Még a népszavazás eredményére hivatkozva sem. Május 19-én ugyanis egyszerűen csak arról nyilvánított véleményt a plebs, hogy a parlament döntése ellenére Băsescu visszatérhet Cotroceni-be.

Ebben a nagy politikai összevisszaságban mintha nem osztottak volna kártyát az RMDSZ-nek. Ezért is hangoztatják, hogy ők kitartanak Tăriceanu mellett, de elmennek Cotroceni-be is Băsescuval tárgyalni, természetesen, puszta udvariasságból, no meg azért is, hogy megismerjék szándékait. Ami nem lesz könnyű, még a sokat tapasztalt, a bukaresti politikai posványban többször megmártózott RMDSZ-es politikusoknak sem.

De azt, hogy ki lesz a nyerő, ki kormányoz, s az államelnök elviseli-e majd az alkotmány adta korlátozásokat, ma még nem látni.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 1288
szavazógép
2007-06-08: Közélet - Fekete Réka:

Egy hétig szól az iskolacsengő

Tíz esztendővel ezelőtt, 1997 júniusában 48 275 háromszéki diák várta a vakációt. Idén kilencezerrel kevesebben számolják a napokat a szünidő kezdetéig.
2007-06-09: Máról holnapra - Magyari Lajos:

Az a híres román modell

Traian Băsescu államfő házigazdaként felszólalt az EBESZ Bukarestben tartott soros értekezletén, s legfontosabb mondandójának azt tartotta, hogy a Romániában gyakorolt kisebbségvédelmet példaértékűként állítsa Európa elé.