Belföldi hírek

2011. január 5., szerda, Belföld

Markó még nem kéri az állampolgárságot
Markó Béla RMDSZ-elnök a kormány miniszterelnök-helyetteseként egyelőre nem igényli a magyar állampolgárságot. Arra az újságírói kérdésre, hogy benyújtja-e a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratokat, Markó nemmel válaszolt.

,,A kormány miniszterelnök-helyettese vagyok, ebben a minőségemben nem hiszem, hogy be kellene nyújtanom az iratokat. Magyar vagyok, román állampolgár, és a román kormány miniszterelnök-helyettese, így egyelőre nem kívánok más státust is elnyerni" — fejtette ki Markó. Szerinte azonban semmi probléma nincsen azzal, ha valaki magyar állampolgár szeretne lenni. Annak kapcsán, hogy a székelyföldi elöljárók az elsők között igényelték a magyar állampolgárságot, Markó azt mondta, ők nem kormányfőhelyettesek vagy miniszterek.


Románia teljesítette a követeléseket
A kormány levelet küldött a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), amelyben közli, hogy valamennyi követelményt teljesített a készenléti hitel következő, 13 milliárd eurós részletének igénybevételére. Eszerint a költségvetési hiány 6,6 százalékos volt 2010-ben, ami kevesebb az IMF által előírt 6,8 százaléknál. Az állam által foglalkoztatottak száma 1,27 millió fő volt a megállapodásban szereplő 1,29 millióhoz képest. Csökkent továbbá az állam kifizetéshátraléka is. Emil Boc kormányfő és Gheorghe Ialomiţianu pénzügyminiszter tegnap tárgyalt a hitelszerződés meghosszabbításának feltételeiről azelőtt, hogy az IMF vezetőtanácsa a hét második felében összeülne.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1520
szavazógép
2011-01-05: Belföld - :

Hírsaláta

LÉGI ÚTON. Traian Băsescu, hogy elkerülje a január 2-án a Prahova völgye és Bukarest között kialakult hatalmas dugókat, röviddel indulás után helikoptert hívatott, és azzal repült vissza a fővárosba. A román lapok és hírtelevíziók szerint az őrző-védő szolgálat biztonsági okból döntött a légi út mellett, amelyet okként jórészt még az újságírók is elfogadtak, és végül csak a tapintat hiányát emlegették.
2011-01-05: Közélet - Csinta Samu:

Árvíz és csőtörés (Mérlegen a tavalyi vízszolgáltatás)

Eseménydús és költséges évet zárt a sepsiszentgyörgyi közüzemek, a Gospcom Kft. — hangzott el a cég évzáró sajtótájékoztatóján. A legnagyobb — és legvisszhangosabb — esemény kétségtelenül a megyeszékhelyi csőtörés, amelyhez hasonló léptékű még nem volt a vállalat történetében.